Vltava dáva Lipensku punc raja vodných športov

Vltava medzi Novou Pecí na hrane vzdutia Lipenskej priehrady a Českými Budějovicami je jednou z turisticky najfrekventovanejších lokalít v juhočeskej časti toku  najdlhšej rieky prameniacej na Šumave. Najvyššie položená priehrada vltavskej kaskády je sama o sebe rajom vodných športov a zážitkovej turistiky všeobecne.

jccr_rozumberk

Tok Vltavy pod ňou sa najmä v lete mení bez preháňania v Mekku vodákov z Čiech i zo zahraničia.

„Lipensko i Lipno samotné dnes nabízí komplexní škálu všech druhů rekreačních aktivit na vodě i mimo ni a směle lze označit za centrum zážitkové turistiky v regionu. S tím vším je spojena i nabídka služeb, která uspokojený všechny návštěvníky, včetně těch nejnáročnějších,“ uviedol riaditeľ Juhočeskej centrály cestovného ruchu (JCCR) Jaromír Polášek a poznamenal, že v posledných rokoch je v segmente cestovného ruchu patrný rastúci záujem o služby vyššej kvality.

A nároky návštevníkov sa ďalej zvyšujú. Poskytovatelia služieb tak musia s týmito trendmi držať krok. Aj preto je táto turistická oblasť jednou z najatraktívnejších v regióne a kapacity tunajších penziónov a hotelov sa už teraz rýchlo plní rezerváciami na celé leto. „Zájemci o letní pobyty na jihu Čech si mohou místa pro své dovolené vybrat pohodlně s různými slevami a bonusy na našem speciálním webu: www.dovolena.jiznicechy.cz,“ doplnila vedúca oddelenia domáceho cestovného ruchu JCCR Klára Kaštylová.

Pred tridsiatimi rokmi celé Lipno disponovalo niekoľkými požičovňami laminátových veslíc a vodných bicyklov. Dnes jeho hladinu brázdia výletne lode, jachty, plachetnice, elektročlny, windsurfing, kiteboardy, paddleboardy a podobne. Skutočným centrom sa stalo moderné zázemie prístavu Marina Lipno, poskytujúce všetky zázemie lodiam aj ich posádkam, s priamym napojením na zážitkový Active park, cyklotrasy, požičovne športových potrieb, hotely, reštaurácie a mnoho ďalšieho.

Priamo z Mariny sa návštevníci môžu vydať na Chodník korunami stromov, do Kráľovstva lesa, Bikeparku, Lanového parku či Aquaworldu. Zísť niektorú z terénnych cyklotrás, napríklad na terénnej kolobežke, zajazdiť si na in-line korčuliach, požičať si elektrobicykel, zahrať si Adventure golf, zísť bobovú dráhu, vyraziť na bicykli na Pumptrackovou dráhu a večer potom posedieť na vyhliadke areálu zážitkového golfu alebo na palube vyhliadkovej lodi s hudbou. Samostatnou kapitolou je atraktivita oblasti pre športových rybárov. Ponuka je pestrá.

Rieka pod Lipnom je Mekkou vodákov

Ďalšie mimoriadne zaujímavé lokality sa nachádzajú hneď pod hrádzou priehrady. Vltava medzi Vyšším Brodom a Borsov je potom vďaka unikátnej prírode, historickým pamiatkam, bohaté kultúrne ponuke a celoročne zaručené zjazdnosti, vodácky najnavštevovanejším riečnom úsekom v Česku. Dlhodobo rastúci počet návštevníkov je v tejto oblasti sprevádzaný dynamickým rozvojom turistickej infraštruktúry a nových služieb.

Letošní vodácká sezóna začala, kvůli snad už dohasínající koronavirové pandemii, se zpožděním a pozvolna. Svou roli sehrálo i počasí. Nicméně veškerá infrastruktura je na návštěvníky kompletně připravena. Fungují kempy, penziony, hotely, půjčovny, restaurace, občerstvení, půjčovny lodí, vodácké autobusy a další služby. Věříme, že se letní sezóna na Vltavě a Lipensku rychle vrátí do normálu,“ povedal produktový manažér turistickej oblasti Lipensko Pavel Pechoušek.

jccr_jez_herbertov

Tohtoročnou novinkou na rieke je nesporne znovu zjazdný jez u "Papagáji skaly" pred Českým Krumlovom, ktorý prešiel modernizáciou.

 „Nabídka Vltavy je v tomto úseku neuvěřitelně bohatá. Řeka je bez nadsázky naším rodinným zlatem a proto se k ní musíme chovat přívětivě. I z toho důvodu zde mají své místo projekty zaměřené na šetrnou turistiku a ekologii,“ dodal Pechoušek.

Mekka slovenských vodákov, ktorú úsek Vltavy medzi Vyšším Brodom a Borsov bezpochyby je, nadchne každého. „Řeka tu proudí úzkým zalesněným údolím a sportovní zážitek, jenž plavba přináší, je navíc umocněn okolní krajinou bohatou na historické, kulturní a technické památky, které je možné během plavby navštívit. Mezi ně patří především hrad Rožmberk, unikátní Český Krumlov pod ochranou UNESCO, kláštery ve Vyšším Brodě a Zlaté Koruně, zřícenina Dívčí Kámen, grafitový důl či historický pivovar Eggenberg. Kdo chce, může si cestu prodloužit a z lodi vystoupit přímo v centru Českých Budějovic na soutoku Vltavy s Malší,“ pripomenula Kaštylová.

Turistická oblasť Lipensko so svojím jazerom, ktoré je najvyššie položenou priehradou vltavskej kaskády, patrí medzi najatraktívnejšie kúty ČR. Turistická oblasť Lipenská sa rozprestiera okolo rieky Vltavy, a to od Stožca až po Rožmberk. Južnú hranicu oblasti tvorí hraničné hrebene s Bavorskom a Horným Rakúskom, dominantou je bezpochyby Lipenská priehrada. Región má pestrú ponuku pre každého. Od vyznávačov divokej prírody Národného parku Šumava cez vodákov, jachtárov, rybárov, milovníkov histórie, kultúrnych pamiatok, pešej turistiky, či cykloturistiky až po vyznávačov adrenalínových športov a zážitkov.

Viac o Lipensku možno nájsť www.jiznicechy.cz/turisticke-oblasti/li-lipensko, www.lipensko.cz, alebo na facebooku www.facebook.com/lipensko/.

Zdroj foto: 1.foto - Rožmberk, 2. foto - jez Herbertov

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.