Život bez odpadu

Z každej strany počujeme, že environmentálna situácia na našej planéte, je čoraz horšia. Najviac našu Zem trápi znečistené ovzdušie a znečistené vodné toky. Väčšina ľudí si povie, že čo ja jeden človek zachránim. 

odpadky_18

Keď si to povedia všetci, tak to bude čoraz horšie. Ak sa ale nájde viacero ľudí, ktorí to skúsia, tak sa pridajú aj ďalší. Ak by sme takto zachránili čo len jednu rybu, alebo jeden strom, stojí to za to. 

Textilné tašky

Mnoho potravinových reťazcov, sa postavilo proti plastovým taškám. Kedysi pri pokladni dávali igelitové tašky, aj na jeden rožok. Potom sa reťazce rozhodli, že tieto tašky spoplatnia. Viacerým ľuďom sa to nepáčilo, ale treba si uvedomiť, že to nebol ťah, ako viac zarobiť. Stalo sa tak preto, aby ľudia tieto tašky nebrali len tak, aj keď ich vlastne nepotrebovali. 

Alternatívou je, nosiť v kabelke svoju textilnú tašku. Má to mnoho výhod. Sú krajšie, dlhšie vydržia, dajú sa prať, odnesú väčšiu váhu a samozrejme sú ekologickejšie. 

Vlastné vrecko

Pri kúpe rožkov, alebo jabĺk, ľudia siahajú po igelitových vreckách. Tieto vrecká nie sú veľmi vhodné, nakoľko znečisťujú prostredie a tiež môžu do potravín vylučovať škodlivé látky. Je skvelé, že existujú ekologickejšie alternatívy. 

Na internete, aj v niektorých kamenných predajniach, si už môžete kúpiť textilné vrecká. Tieto vrecká sú vzdušné, uzatvárateľné, dajú sa prať, sú samozrejme ekologické a nevpúšťajú do potravín škodlivé látky. Nestoja až tak veľa, predávané sú v krásnych farbách a po viacerých kusoch. 

Triedenie odpadu

Triedenie odpadu, by malo byť základom každej domácnosti. Triediť by mal každý, podľa svojich možností. Pred takmer každou bytovkou, sú základné kontajnery na komunálny odpad, plast, sklo a papier. Ak sa vám podarí vytriediť aspoň niečo, tak je to veľmi pozitívne. Takéto triedenie vás nič nestojí, akurát si triedenie môžete uľahčiť tak, že si nakúpite odpadové vrecká rôznych farieb. 

Nákup v sekáči

Nakúpiť si oblečenie v second hande, už vôbec nie je hanba. Kedysi pretrvával názor, že tu nakupujú iba ľudia, ktorí nemajú peniaze. V dnešnej dobe ľudia veľmi radi nakupujú v takýchto obchodoch. Výhodou je nie len to, že takáto recyklácia oblečenia je ekologická, ale najmä to, že sa tu dajú nájsť lacné značkové kúsky, alebo oblečenie, ktoré niekde inde nezoženiete. 

Byť ekologický je v dnešnej dobe „IN“. Je jedno, že budete ekologický z dôvodu, že to je moderné, alebo z toho, že ste o tom presvedčení. Hlavné je, aby ste sa zamerali na to, ako zmeniť životné prostredie k lepšiemu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.