Viete, čo znamená jednotlivé označenie klasických (spotrebných) batérií?

Klasické spotrebné batérie sú jednorazové zdroje energie, ktoré sa štandardne používajú v rôznych domácich zariadeniach. Existuje však niekoľko typov, ktoré sa odlišujú napätím, veľkosťou a zložením.

freepik_batteries_24

Ich označenie slúži na jednoduchú identifikáciu a výber správnej batérie pre konkrétne zariadenie. Vyznáte sa v ňom?

AAA, typ D, CR2430, LR1130, SR626SW a ďalšie. Viete, čo tieto označenia znamenajú?

AA a AAA batérie

AA batérie – ide o klasické tužkové batérie, pričom označenie AA sa vzťahuje na ich štandardizovaný rozmer, tj. priemer 14,5 mm a dĺžka 50,5 mm.

AAA batérie – sú mikrotužkové batérie so štandardným rozmerom 10,5 mm (priemer) a 44,4 (dĺžka).

Oba typy môžu mať rôzne chemické zloženie, od čoho sa následne odvíja ich napätie (zvyčajne v rozmedzí 1,2 až 1,5V) a použitie, napr. najviac používané sú alkalické batérie, NiMH (nikel-metal hydridové) batérie, ktoré sú dobíjateľné či lítiové batérie.

Batérie typu C a D

V minulosti sme sa mohli často stretnúť aj s označením C a D, dnes sú však tieto typy nahradené klasickými tužkovými a mikrotužkovými batériami.

Batéria typu C – ozn. aj migron, malý monočlánok, štandardný rozmer 26,2 mm (priemer) a 50 mm (dĺžka), často používaná napr. v hračkách či svietidlách.

Batéria typu D – veľký monočlánok s rozmermi 34,2 mm (priemer) a 61,5 mm (dĺžka), používaná bola napr. v starých rádiách a prehrávačoch.

CR, SR a LR

Označenie zodpovedá typu batérie, resp. jej zloženiu a príslušnému napätiu. Typické je pre gombíkové batérie:

-       CR označuje lítiovú batériu s napätím 3V,

-       SR označuje batériu s obsahom oxidov striebra s napätím 1,55V,

-       LR označuje alkalickú batériu s napätím 1,5V.

Za týmto označením nasleduje aj kombinácia čísel. Uvedieme si to na príklade CR2450. C hovorí, že ide o lítiovú batériu, ktorá má valcový, resp. okrúhly tvar (R - round). Prvé dve číslice označujú priemer batérie v milimetroch, tzn. v tomto prípade 24 mm a posledné dve čísla označujú hrúbku batérie v desatinách milimetra, teda v tomto prípade 5 mm.

Najpoužívanejšou gombíkovou CR batériou je CR2032, ktorú nájdeme napríklad v hodinkách, diaľkových ovládačoch, elektronických kuchynských váhach, malých hračkách pre deti a mnohých ďalších zariadeniach.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.