Viete, ako predchádzať demineralizácii zubnej skloviny a zubnej citlivosti?

Demineralizácia zubnej skloviny je prirodzene prebiehajúci proces v ústnej dutine, ktorý vplýva na ľudský chrup. Stratené minerály a ióny napomáhajú k vzniku zubného kazu a citlivosti zubov.

freepik_sensitiv_teeth_apple

Zdroj foto: Freepik

Nápomocnou môže byť používanie zubnej pasty, ktorá dokáže remineralizovať poškodené miesta zubnej skloviny a tým vyhladzovať jej štruktúru. To dokáže zubná pasta biela perla® pre citlivé zuby :sensitive whitening s obsahom hydroxyapatitu.

Akú úlohu zohráva hydroxyapatit v procese remineralizácie?

Prirodzenou súčasťou zubnej skloviny je hydroxyapatit, ktorý na zubnej sklovine vytvára ochranný obal. Uzavrie dentínové tubuly, cez ktoré sa kyseliny nemajú ako dostať k nervom. Je bohatý na vápnik, fosfor a iné minerály, vďaka ktorým je zubná sklovina tvrdá. Okrem uzatvorenia dentínových tubulov sa vytvára aj ochranná vrstva, ktorá je dostatočne hrubá a odolná voči pôsobeniu kyselín. 

Môže rozpad hydroxyapatitu postihnúť aj vás?

Štruktúra hydroxyapatitu sa pri poklese pH v ústnej dutine pod 5,5 rozpadá, čo sa deje hlavne pri vzniku zubného kazu, ktorý vzniká z potravín a sladkostí, ktoré počas dňa konzumujeme. Netreba však zabúdať ani na správne čistenie zubov a používanie medzizubných kefiek. Tými vyčistíte aj miesta, ku ktorým sa klasická zubná kefka nedostane. nesprávnym či nedostatočným čistením zubov. Vedeli ste, že existuje detektor povlaku, ktorý priamo na vašich zuboch identifikuje, či sú umyté správne?

Rozpúšťanie hydroxyapatitu je spôsobené aj kyslou stravou a nápojmi, ktoré počas dňa konzumujeme. Zubná sklovina stráca potrebné minerály a po konzumácii za pol hodiny sa pH v ústnej dutie vyrovná. Príkladom môže byť aj čokoláda. Odporúča sa zjesť kocka čokolády naraz ako ju vyjedať počas celého dňa. Medzi ďalšie rovnako obľúbené potraviny patrí víno, káva, sekt, ale aj čerstvé ovocie a zelenina. Najhoršiu skupinu potravín tvoria hlavne sladkosti. Tie vylučujú kyseliny a pri ich častom príjme dochádza k erózii zubnej skloviny, rozpusteniu hydroxyapatitu.

Strata hydroxyapatitu je zapríčinená aj častým zvracaním, užívaním kyslých liekov, ale aj gastroezofágovým refluxom. Je to normálny fyziologický jav, ktorý môžu ľudia pociťovať hlavne po jedle. Nastáva vtedy, ak určité množstvo žalúdočných štiav, ktoré sa dostanú do pažeráka, presiahne normálny limit. U dospelých sa prejavuje pálením záhy alebo pyrózou.

Ďalším prípadom kedy dochádza k rozpúšťaniu hydroxyapatitu je abrázia a atrícia zubov, ktoré sú spôsobené používaním tvrdých zubných kefiek, abrazívnych pást, ale aj nesprávnou technikou čistenia zubov. Vtedy dochádza k odhaleniu zubných krčkov a vzniku klinových defektov na krčkoch zubov. Klinové defekty nie sú sprevádzané len zhoršením estetického vzhľadu chrupu, ale môžu byť spojené aj so zvýšenou citlivosťou zubov. 

Ako na citlivé zuby?

Problémy s citlivosťou vznikajú najmä vtedy, ak dôjde k odhaleniu dentínových tubulov pri spomínaných eróziách alebo abrázii zubov. Sú rodiny, v ktorých je citlivosť zubov či vrodené defekty skloviny bežný jav. V týchto prípadoch je potrebné im venovať primeranú starostlivosť.

Avšak najväčší vplyv na citlivé zuby majú exogénne faktory, ktorým sú zuby vystavené. K týmto faktorom patrí nevhodná technika čistenia zubov, príliš časté čistenie zubov, abrazívne pasty, tvrdé zubné kefky alebo nadmerná konzumácia kyslých potravín.

Výber správnej zubnej pasty pre citlivé zuby je niekedy náročná úloha. Zubná pasta musí byť šetrná k zubnej sklovine, ktorá ju nepoškriabe, ale len vyčistí. Zubná pasta biela perla® pre citlivé zuby :sensitive whitening je špeciálna svojím zložením, ktoré zubnú sklovinu vďaka nízkemu RDA nepoškriabe. Hydroxyapatit je jej dôležitou súčasťou, ktorý zubnú sklovinu spevňuje a vyhladzuje jej štruktúru. Uľavuje od bolesti citlivých zubov, ktorá je spôsobená konzumáciou teplých a studených nápojov. Druhou zložkou je fluór, ktorý má podobný princíp ako hydroxyapatit. Remineralizuje zubnú sklovinu vytvorením ochranného povrchu odolného voči pôsobeniu kyselín a zároveň aj uzatvára dentínové tubuly. Enzým glukózo-oxidáza udržuje prirodzenú mikroflóru ústnej dutiny a chráni pred vznikom zubného kazu. Vďaka levanduľovému a citrónovému oleju je zabezpečená dokonalá sviežosť ústnej dutiny a antibakteriálna aktivita. Index abrazivity tejto zubnej pasty je veľmi nízky, čiže je šetrný k zubnej sklovine.

s_bp_0821

Podrobné informácie o zubnej paste :sensitive whitening nájdete na www.bielaperla.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.