Viete, čo všetko vám môže odhaliť preventívna prehliadka zraku?

Napísal Michal Krajčír 14. marec 2023

Vďaka včasnému vyšetreniu môžete predísť nielen očným vadám, ale tiež cukrovke či ochoreniam srdca. Slováci prevenciu často podceňujú a pravidelné kontroly zraku odkladajú, alebo na ne vôbec nechodia. Počet ľudí s dioptrickou očnou chybou však každým rokom rastie.

pexels_optometrista_23

Zdroj foto: Pexels

Najčastejšie pribúda ľudí s krátkozrakosťou. Tvorí až polovicu prípadov všetkých očných chýb, pričom počet pacientov naďalej stúpa.

Epidémia krátkozrakosti na vzostupe

Krátkozrakosť môže byť dedičná, ale významne ju podporuje aj dnešný štýl života. Je to dané dlhodobým zaostrovaním zraku na krátke vzdialenosti v kombinácii s časom stráveným vo vnútri budov. Nedostatok priameho slnečného svetla totiž znižuje tvorbu dopamínu, čo oči núti postupne sa prispôsobovať novým podmienkam. Oči sa pri aktivite na strednú vzdialenosť už tak nenamáhajú, ale obetujú za to ostrosť videnia na diaľku,” vysvetľuje Martin Slaný, optometrista a odborný garant spoločnosti FOKUS optik.

Krátkozrakosť ale zďaleka nie je jedinou očnou chybou, ktorá ľudí trápi. Vďaka pravidelnej preventívnej kontrole je pritom možné predchádzať alebo čiastočne alebo úplne vyliečiť približne   80 % všetkých zrakových postihnutí. Medzi tie najčastejšie patrí okrem krátkozrakosti aj astigmatizmus alebo ďalekozrakosť. Po štyridsiatom roku veku života sa však môžu prejaviť aj vady súvisiace s vekom, ako je makulárna degenerácia či šedý alebo zelený zákal.

U zeleného zákalu nemusíte spočiatku pociťovať žiadne problémy. Avšak v momente, keď začne dochádzať k výpadkom zorného poľa, k poklesu ostrosti zraku a pridá sa k tomu bolesť hlavy a pocity na zvracanie, je ochorenie už vo veľmi pokročilom štádiu,“ varuje optometrista Martin Slaný. Zatiaľ čo zeleným zákalom na Slovensku trpí približne 150-tisíc ľudí, k najrozšírenejším ochoreniam patrí šedý zákal, ktorý lekári evidujú u 60-70 % Slovákov nad 70 rokov.

Aj z toho dôvodu je vhodné do štyridsiatich rokov podstúpiť očnú kontrolu aspoň raz za tri roky. Pokiaľ sa človek prehupne cez štyridsiatku, mal by absolvovať vyšetrenie každé dva roky. U osôb starších ako 60 rokov je to potom každý rok.

Oči prezradia aj celkový zdravotný stav

Vďaka vyšetreniu môžete predísť nielen zrakovým vadám, oči môžu upozorniť aj na váš celkový zdravotný stav. „Oko je jediný orgán, prostredníctvom ktorého môžete priamo a neinvazívne pozorovať krvné cievy. Tie, podobne ako v iných častiach tela – v mozgu, obličkách aj v srdci – podliehajú určitým zmenám, ktoré môžu signalizovať nejaký zdravotný problém, napríklad cukrovku, vyšší krvný tlak, ale aj napríklad riziko infarktu, niektorých nádorových ochorení, roztrúsenej sklerózy či AIDS,” dodáva Slaný.

Ako preventívna kontrola prebieha?

Ľudia sa často boja navštíviť lekára či optometristu aj kvôli obavám a strachu z neznalosti. Vyšetrenie je pritom rýchle a bezbolestné, nie je potrebné ani žiadne odporúčanie od svojho praktického lekára.

Na začiatku preberieme rodinnú anamnézu, minulé operácie a úrazy, užívané lieky a tiež aktuálne problémy. Súčasťou prehliadky je potom vyšetrenie zrakovej ostrosti, celkového stavu oka vrátane očného pozadia a tiež meranie vnútroočného tlaku pomocou prístroja nazvaného tonometer,” dopĺňa Slaný.

O spoločnosti:
Sieť očných optík Fokus tento rok oslavuje 75. výročie od prvej zmienky, ktorá sa datuje až do roku 1948. Do dnešného dňa stihla Fokus očná optika vyrásť na jednotku vo svojom segmente na Slovensku i v Čechách, ktorá má 160 pobočiek v oboch krajinách, zamestnáva vyše 800 odborníkov a stará sa o zrak približne 200 tisíc klientov ročne.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.