Viete, ako na rýchle čítanie?

Vedeli ste, že po srdcovom a dýchacom svalstve sú oči najviac zaťažovanou svalovou skupinou? Zrakom prijímame z okolia viac ako 90% informácií. Čo sa týka samotného čítania, jeho rýchlosť závisí od toho, koľko znakov dokážeme zachytiť jedným pohľadom a od doby trvania jednej fixácie.

viete_1100x700

Oboje sa dá tréningom zlepšiť. V možnostiach človeka je svoju rýchlosť čítania minimálne desaťnásobiť! Potom je však nutné umožniť očiam aj dostatočný odpočinok.

Blahodarná očná gymnastika

Akákoľvek jednostranná činnosť pre nás nie je príliš zdravá. Pokiaľ sa príliš dlho pozeráme do počítača alebo dlhšiu dobu intenzívne čítame, malo by nasledovať očné uvoľnenie alebo tzv. očná gymnastika. Podľa Zielkeho bohato stačia 2 minúty. V ideálnom prípade zaraďujeme očnú gymnastiku každú hodinu, ideálne raz za 20 – 30 minút alebo podľa potreby.

Vstaneme od počítača alebo od knihy a vedome si odpočinieme tým, že sa na chvíľu zadívame do diaľky, najlepšie do prírody. Samotná očná gymnastika potom spočíva v tom, že pozeráme očami v rôznych smeroch: môžeme nimi pohybovať napr. 10 x hore a dole, doľava a doprava, a po a proti smeru hodinových ručičiek. Po skončení očnej gymnastiky si oči na chvíľu zatvoríme a priložíme na ne jemne dlane. Celý postup je pre oči úľavou a môže aj čiastočne korigovať prípadné zrakové vady.

Väčšina populácie číta rýchlosťou 100-200 slov za minútu. Metodikou môjho učiteľa, Ing. Karla Homolu, bolo možné dosiahnuť až na métu 2000 slov za minútu. To niekomu môže pripadať neuveriteľné, ale čisto teoreticky, človek je schopný prečítať až závratných 18 000 slov za minútu. Čo nás brzdí? Nedostatočná práca pravej mozgovej hemisféry (prevaha lineárneho myslenia) a to, že sme sa nenaučili prevádzať slová do obrazov, symbolov a globálnejších informačných štruktúr.

Karel Homola hovorieval, že čítať jednu knihu viac ako jeden deň, je v dnešnej dobe, keď sme bombardovaní zo všetkých strán stále novými a novými informáciami, dosť nefunkčné. Naopak napríklad americký prezident Roosevelt bol údajne schopný prečítať denne aj tri knihy. Dnes existuje na tému rýchleho čítania aj rad publikácií.

Rýchle čítanie, napríklad umožňuje lepšie sa vyrovnať s (informačným) stresom. Alebo, čítať rýchlo je aj väčší emočný zážitok – pokiaľ sa jedná o beletriu, dá sa to prirovnať k veľmi rýchlo za sebou idúcim scénam vo filme. V neposlednom rade, rýchle čítanie a schopnosť efektívne pracovať s informáciami rozhoduje o tom, ako úspešní v živote sme. Sú to informácie, ktoré hýbu svetom – a to vo všetkých oblastiach, aj v oblasti starostlivosti o vlastné zdravie.

Nech už budeme čítať akoukoľvek rýchlosťou, veľmi sa nášmu zdraviu oplatí robiť pri čítaní prestávky a dopriať svojim očiam oddych.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.