Viete, kde sa nachádza najdlhší visutý most na svete v Českej republike?

Napísal Czech Tourism 20. február 2022

Horský rezort Dolní Morava sa rozhodol svojim návštevníkom priniesť jedinečný zážitok. Visutý most s titulom Sky Bridge 721 bude preklenovať údolie vo výške 95 metrov a dĺžke 721 metrov. Prvým návštevníkom z radov verejnosti sa otvorí už na jar roku 2022.

sky_bridge_22

Sky Bridge 721 otvorí nevídanú cestu medzi nebom a zemou. Svojou dĺžkou 721 metrov sa ujme prvenstva a stane sa najdlhším mostom pre peších na svete. Návštevníkom ponúkne očarujúce výhľady v obklopení čistej prírody v pohorí Králického Sněžníka. Sky Bridge 721 prinesie návštevníkom pocit, ktorý inde nemožno zažiť. Vykročiť na most bude chcieť trochu odvahy, pretože v najvyššom bode nad krajinou sa návštevník ocitne 95 metrov nad zemou.

Viac ako prepojenie dvoch horských hrebeňov

Visutý most sa nachádza len pár metrov od „Stezky v oblacích“ a preklenuje údolie Mlýnského potoka z horského hrebeňa Slamník na hrebeň Chlum. Nastúpite naň v nadmorskej výške 1 125 metrov a vystúpite vo výške 1 135 m n. m. Most je jedinečným technickým projektom na území Českej republiky. Po preklenutí údolia sa na druhej strane mosta všetkým návštevníkom otvára jedinečná príležitosť poznania lokálnej prírody a histórie.

Preto, v spolupráci s LESY ČR, obcou Dolní Morava a Múzeom československého opevnenia z rokov 1935-38, vzniká originálny chodník „Most času“ s prvkami rozšírenej reality. Jedinečne spracovaná hra s 10 náučnými panelmi sa dotýka tém ochrany prírody a najmä pohybu v nej, histórie a životného príbehu konkrétnej rodiny z Dolnej Moravy na pozadí udalostí republiky od roku 1935 až do súčasnosti.

Sky Bridge 721 nie je len stavba. Je to most, ktorý v sebe nesie „myšlienku času“. Dokonalé výhľady, adrenalín a zážitky sme chceli obohatiť aj o genius loci, ktoré miestne hory ukrývajú, a myslím, že sa nám to podarilo. Most návštevníka prenesie zo súčasnosti do minulosti a zase späť, a to prostredníctvom pútavého príbehu z úst 16-ročného chlapca, ktorý na pozadí udalostí našej histórie objavuje odpovede a skryté pravdy vo svojej vlastnej rodine. To všetko vďaka zaujímavej hre s prvkami rozšírenej reality na displeji vášho telefónu,“ dodáva Tomáš Drápal, obchodný riaditeľ Horského rezortu Dolní Morava.

sky_ridge_1_22

Neoddeliteľnú súčasť hry tvorí objekt ľahkého opevnenia na jej začiatku (tzv. stopka), od ktorého sa ďalej pokračuje po 2 km dlhej vyznačenej trase s náučnými panelmi. Na absolvovanie hry je nutné vlastniť dnes už bežný inteligentný telefón a mať prístup k internetu. Náučné panely s úlohami sú tematicky a časovo zoradené tak, aby sa po takmer hodinovej nenáročnej prechádzke po značených trasách dostal každý návštevník späť do súčasnosti. Teda k východiskovému bodu pri chate Slaměnka.

Technické informácie

  • dĺžka mosta: 721 metrov
  • výška od zeme: 95 metrov
  • výška pylónov: 11,4 metrov
  • množstvo betónu: 1030 m3
  • priemer hlavného lana: 76 mm
  • vlastná hmotnosť mosta: 405 ton
  • celková váha lán: 158 ton
  • váha pomocných konštrukcií: 20 ton

 Horský rezort Dolní Morava

Horský rezort Dolní Morava je jedno z najmodernejších českých stredísk, ktoré každoročne navštívia státisíce návštevníkov. Sky Bridge 721 je ďalším unikátnym projektom, ktorý svojimi parametrami predbehne všetky doposiaľ postavené visuté mosty na svete.

skybridge_2_22

Vzdialenosti v Českej republike

Liberec – Dolní Morava 185 km, 3 h

Praha – Dolní Morava 200 km, 2 h 30 min

Hradec Králové – Dolní Morava 85 km, 1 h 30 min

Brno – Dolní Morava 150 km, 2 h 10 min

Mapa

skybridge_3_22

Viac informácií o Horskom rezorte Dolní Morava nájdete na webe www.dolnimorava.cz

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.