Vedeli ste, že prvý model Toyota AA - je starší ako sama spoločnosť?

Presnejšie o rok. Kiichirō Toyoda spustil výrobnú linku svojho prvého automobilu v apríli 1936. Toyota AA bola splneným snom Kiichirō Toyodu, syna japonského vynálezcu a podnikateľa, ktorý dal svetu automatické krosná.

Aj keď mal Kiichirō zdediť otcovu firmu, jeho vlastné záujmy ho ťahali k automobilovému priemyslu. Preto keď v roku 1929 ako 35-ročný odišiel na obchodnú misiu do Spojených štátov, omnoho viac ako stroje ho zaujímali americké továrne na automobily.  

Získané skúsenosti mu umožnili v roku 1931 vyrobiť vlastný motor a v roku 1935 vyvinúť tri prototypy modelu  A1, na ktorých zakladateľ spoločnosti Toyota pracoval vlastnými rukami. O rok neskôr začal so sériovou výrobou modelu AA, založeného na prototype  A1. Uvedenie prvého automobilu na trh podnietilo Kiichirō Toyodu k založeniu novej spoločnosti Toyota Motor Company v roku 1937.

Vzorom bol americký Chrysler

Modelu AA slúžil ako vzor americký  Chrysler Airflow. Bol to sedan s dĺžkou  4785 mm, šírkou 1730 mm a výškou 1736 mm, s rázvorom 2850 mm. Kovová karoséria bola založená na kovovom ráme.  AA bolo veľmi moderné auto v porovnaní s vozidlami z textilu a dreva, aké vyrábali  v 20. rokoch minulého storočia. Čelné sklo nebolo rozdelené a zadné dvere sa otvárali dozadu tak ako v súčasných automobiloch.

Pod kapotou auta s hmotnosťou 1500 kg pracoval motor OHC vyrobený podľa amerického vzoru s výkonom 65 k pri  3000 ot./min. Mal 6 valcov zoradených v rade a bol chladený vodou.  Možno tu sa skrýva odpoveď na otázku, prečo má Toyota taký mimoriadny vzťah k motoru  R6, ktorý prispel k vytvoreniu jedného z najdokonalejších športových motorov na svete 2JZ.

Toyotu AA vyrábali do roku 1942 a počas šiestich rokov vyrobili 1404 kusov.  V rovnakom čase vyrobili aj 353 exemplárov vo verzii kabriolet s názvom AB.

Jediný kus na celom svete

Na oslavu 50. narodenín v roku 1987 sa automobilka rozhodla nájsť existujúce exempláre modelu AA. Hľadanie však bolo neúspešné a nakoniec vyrobili repliku auta, ktoré odštartovalo históriu značky.  Našlo si miesto v múzeu Toyoty v meste  Nagakute.

O dvadsať rokov neskôr sa však náhodou našiel posledný model Toyoty AA. V roku 2008 si jeden študent všimol v ruských novinách inzerát na Chrysler Airflow, ale keď si fotografiu pozrel podrobnejšie, zistil, že v skutočnosti ide o veľmi opotrebovanú  Toyotu AA. Táto správa sa dostala do múzea Louwman v Haagu, ktoré auto doviezlo do Holandska. Ukázalo sa, že naozaj ide o model z prvej stovky exemplárov, ktoré opustili továreň Toyota. Auto patrilo pol storočia sibírskemu farmárovi, ktorý ho namieto traktora používal na práce na poli. Potom sa dostalo do rúk vnukovi a ten ho ponúkol na predaj.

Pamiatkári v Louwman Museum sa rozhodli veterána nereštaurovať. Zachovali ho ako svedectvo ťažkej práce, ktorú auto zvládlo počas 70-ročnej aktívnej služby. Zakonzervovali ho, aby nepodľahlo skaze, a vystavili v múzeu v stave, v akom sa dostalo zo Sibíri do Haagu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.