Zelené oázy v rakúskych mestách I.

Napísal Rakúska Turistika 09. jún 2022

Osvieženie i oddych v rakúskych mestách ponúkajú záhrady, parky a vrchy. Spoznávanie kultúry a nákupy v rakúskych mestách sú síce vzrušujúce, no môžu byť aj náročné. Ako dobre teda, že na mnohých miestach si môžete oddýchnuť uprostred zelene! Prínášame prvé dva tipy:

ambrass_hellbrunn

Lesnou električkou do prírody
Prehliadku tirolského mesta Innsbruck môžete pohodlne spojiť s výletom do prírody, napríklad na zámok Ambras.

Už po krátkej ceste autobusom alebo električkou sa návštevníci Innsbrucku môžu ocitnúť uprostred prírody či na niektorom z neďalekých vrchov. Ideálnym dopravným prostriedkom pre takýto nezabudnuteľný výlet je lesná električka „Waldstraßenbahn“. Jej asi osem kilometrov dlhá trať vedie z kláštora Wilten blízko centra až do dediny Igls, ktorá sa nachádza povyše Innsbrucku. Po ceste sa určite oplatí navštíviť zámok Ambras s múzeom, ktoré vás zavedie do čias rytierov a dejín Tirolska. Okolo zámku sa rozprestiera veľký, pekne upravený park. Ďalšími pútavými zastávkami v prírode sú okružný turistický chodník v mokradi Tantegert, keltský kruh zo stromov, ako aj jazero Lanser See s mokraďou Lanser Moor a rybníkom s leknami.

2_ambras

Ak si chcete oddýchnuť v centre mesta, vyberte sa do Botanickej záhrady, ktorá existuje už od roku 1911. Rastie tu asi 5.000 druhov rastlín z rôznych biotopov a klimatických zón. Návšteva záhrady je pastvou pre oči i nos, pretože v závislosti na ročnom období tu všetko rozvoniava a hýri pestrými farbami.

Web: www.innsbruck.info a www.waldstrassenbahn.at a www.innsbruck.info/sehenswuerdigkeiten/sightseeing/garten-und-parks/detail/infrastruktur/botanischer-garten-innsbruck.html a www.austria.info/de/inspiration/meister-und-meisterwerke/philippine-welser-und-die-geheime-liebe-auf-schloss-ambras

Obdivuhodné fontány
Vítaným osviežením prekvapia turistov fontány „Wasserspiele“ v parku salzburského zámku Hellbrunn. Príjemný pokoj čaká na turistov na šiestich vrchoch v okolí mesta.

2_hellbrunn

Tajuplné jaskyne, kamenné sochy, jazierka a fontány: kto navštívi park Hellbrunn a jeho záhradu, mal by sa pripraviť na nejedno prekvapenie. Knieža a arcibiskup Markus Sittikus nechal tento letohrádok a priľahlý park vybudovať pred asi 400 rokmi, aby pobavil svojich hostí. Všadeprítomný hravý duch, ktorý tu vládne, sem priťahuje návštevníkov i v súčasnosti. Z fontán a sôch v pravidelných intervaloch prúdi a vytryskuje voda, čo je najmä v lete príjemný osviežujúci zážitok. Ak chcete vedieť, ako to s fontánami bolo naozaj a ako fungujú, môžete si priamo na mieste vypožičať audiosprievodcu.

1_hellbrunn

O kúsok ďalej na juh sa v parku zámku Hellbrunn nachádza ďalší obľúbený výletný cieľ: rozľahlá salzburská zoo. Začína na úpätí lesnatého vrchu Hellbrunnerberg – jedného zo šiestich domácich vrchov Salzburgu. Turisti si odtiaľ môžu vychutnať pekný výhľad na mesto, jeho okolie a rieku Salzach, ktorá tečie cez mesto. Z centra sa rýchlo dostanete aj na ďalšie vrchy: Festungsberg, Mönchsberg, Kapuzinerberg, Rainberg a Gaisberg. Veď kde inde si lepšie oddýchnete, ako uprostred zelene a v tichu prírody?

Web: www.salzburg.info a www.austria.info/de/erholung/stadt/ein-stiller-spaziergang-am-salzburger-stadtberg a www.salzburg.info/de/sehenswertes/top10/schloss-hellbrunn

Zdroj foto: Ambras (c) Innsbruck Tourismus - Kathrin Baumann, Tom Bause, Wasserparterre Salzburg (c) Schlossverwaltung Hellbrunn - Sulzer, Auer

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.