Navštívte historické aj prírodné pamiatky UNESCO v Rakúsku

Napísal Rakúska Turistika 16. február 2022

V Rakúsku môžete navštíviť 12 miest zaradených do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Každé z nich sa pýši jedinečnou históriou – tri z nich sme sa rozhodli vám predstaviť -  zámok Eggenberg v Grazi, najstaršiu soľnú baňu na svete v Halštate  a Semmerinsku železnicu.

Označenie „Svetové dedičstvo“ udeľuje UNESCO miestam, ktoré podávajú unikátne svedectvo o dávnych kultúrach alebo predstavujú prírodnú lokalitu mimoriadneho významu. V súčasnosti (stav v júli 2021) je v Zozname svetového dedičstva zapísaných 1.154 prírodných a kultúrnych lokalít v 167 krajinách. Dvanásť takýchto výnimočných kultúrnych a prírodných pamiatok sa nachádza aj v Rakúsku.

Patria sem historické centrá miest Viedeň, Graz a Salzburg, ktoré charakterizujú harmonické obrazy impozantných stavieb všetkých významných štýlov. Halštat v hornorakúskom regióne Salzkammergut návštevníkov uchváti bohatou históriou a prekrásnou polohou. Dolnorakúska Semmerinská železnica sa považuje za majstrovské technické a architektonické dielo. Región Wachau, ktorý leží tiež v Dolnom Rakúsku, patrí vďaka svojim terasovitým viniciam, kláštorom, hradom, zámkom a malebným vinohradníckym dedinkám k najkrajším riečnym údoliam na svete.

1.TIP: Mesto tisícok striech a cisárska rezidencia
V Štajersku na vás zapôsobí historické centrum Grazu a zámok Eggenberg s bohatou históriou a pozoruhodnou architektúrou na okraji mesta.

Grazske staré mesto charakterizujú rôznorodé stavebné slohy, ktoré siahajú od gotiky až po súčasnosť. Nedotknuté historické jadro svedčí o stáročnej čulej kultúrnej výmene, rozličných štýloch a obdobiach. Najlepšie to odráža pestrá paleta tisícok unikátnych grazskych striech: výnimočnú mozaiku červených škridlicových striech, veží a moderných strešných konštrukcií môžete najlepšie obdivovať z vrchu Schlossberg, kde sa nachádza aj veža Uhrturm – symbol mesta viditeľný už zďaleka.

1_graz_hschiffer

Graz Tourismus, foto(c) Harry Schiffer

Na krátkych prechádzkach môžete využiť interaktívneho sprievodcu „Die Grazer Grazien“, ktorý vás zavedie na 17 rôznych miest, vyrozpráva vám príbehy a históriu jednotlivých stavieb a na jeho konci vás čaká kvíz. Správne odpovede na otázky vytvoria na konci okružnej prechádzky heslo. Ak ho získate, čaká na vás za odmenu malé prekvapenie.

K Svetovému kultúrnemu dedičstvu UNESCO patrí aj zámok Eggenberg na okraji mesta. Tento najväčší barokový zámok v Štajersku kedysi spolu s hradom v centre Grazu využívali Habsburgovci ako svoje druhé sídlo. Dnes si návštevníci môžu pozrieť jeho prepychové vnútorné priestory, obrazy v Alte Galerie, zbierku mincí a archeologické múzeum. Deň Svetového dedičstva UNESCO, 18. apríla 2022, oslávi zámok Eggenberg špeciálnymi prehliadkami.

2_graz_hschiffer

Graz Tourismus, foto(c) Harry Schiffer

Graz Tourismus & Stadtmarketing
Web: www.graztourismus.at a www.graztourismus.at/de/sehen-und-erleben/gefuehrte-touren/grazer-grazien---interaktiver-cityguide

2.TIP: Zo soľnej komory do ľadovej jaskyne
Halštat v hornorakúskom regióne Salzkammergut na úpätí Dachsteinu je považovaný za najkrajšiu dedinu Rakúska. 

V srdci regiónu „Soľnej komory“ (nem. „Salzkammergut“) nájdete dedinu Halštat a Halštatské jazero. V decembri 1997 sa uskutočnil zápis regiónu Hallstatt-Dachstein-Salzkammergut do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Za toto ocenenie vďačí región mimoriadne krásnej prírode a významu pre vedu: už v dobe bronzovej sa v halštatskom Hochtali ťažila soľ a obchod s „bielym zlatom“ po stáročia riadil život miestnych obyvateľov. Dodnes sa v Halštate nachádza najstaršia soľná baňa na svete, ktorá je otvorená pre návštevníkov.

Sú to však najmä staré hrazdené domy, malebná poloha pri Halštatskom jazere a výhľad na impozantný masív Dachsteinu, ktoré robia z Halštatu jedno z najvyhľadávanejších miest pre ľudí z celého sveta. Idylickú dedinku s iba 800 obyvateľmi najlepšie prejdete pešo. Ak sa chcete dozvedieť viac o jej histórii, zúčastnite sa prehliadky alebo navštívte Múzeum svetového dedičstva. Praktickým riešením pre jednodňové výlety je turistický lístok UNESCO-Welterbeticket. Zahŕňa plavbu loďou po Halštatskom jazere z Obertraunu do Halštatu, spiatočnú jazdu lanovkou Dachstein-Krippenstein-Seilbahn a vstup do Dachsteinskej ľadovej jaskyne. Dachsteinskou ľadovou jaskyňou a Mamuťou jaskyňou vás prevedie audiosprievodca, ktorého si môžete stiahnuť do smartfónu. V celom regióne nájdete tiež rôzne tematické chodníky s informačnými tabuľami a interaktívnymi prvkami.

hallstatt_ehusic

Hallstatt, foto (c) STMG - Edwin Husic

Tourismusverband Inneres Salzkammergut
Web: www.hallstatt.net/ueber-hallstatt/weltkulturerbe a https://dachstein-salzkammergut.com/de/service- infos/service/free-audioguide-app

3.TIP: Tunely a viadukty
Semmerinská železnica, kedysi prvá vysokohorská železnica na svete, utvárala históriu Semmeringu v Dolnom Rakúsku.

V roku 1854 prešiel po prvý raz vlak z Viedne cez horský úsek Semmeringu vo Viedenských Alpách. Asi sedem rokov pracovalo 10.000 mužov a žien na vybudovaní trate podľa plánu, ktorý navrhol Carl Ritter von Ghega. Jeho železnica predstavuje majstrovské technické dielo: z Gloggnitzu do Mürzzuschlagu prekonáva 459 výškových metrov a prechádza cez 100 oblúkových mostov, 16 viaduktov a 15 tunelov. Vlakové spojenie prinieslo so sebou turistický rozmach. Na prelome 19. a 20. storočia sa vtedajšia spoločenská smotánka v lete s obľubou zdržiavala na Semmeringu. K slávnym hosťom obdobia fin de scièle patrili Sigmund Freud, Oskar Kokoschka, Alma Mahlerová-Werfelová a Arthur Schnitzler.

Dnešní návštevníci majú viacero možností ako sa dozvedieť viac o minulosti Semmerinskej železnice, ktorá sa radí k Svetovému dedičstvu UNESCO od roku 1998. Počas jazdy vlakom po Semmerinskej trati im najväčšie zaujímavosti prezradí audiosprievodca. Turisti by si nemali nechať ujsť železničný turistický chodník. Zo stanice Semmering ich zavedie na miesta s najkrajším výhľadom, ako je napríklad „20-šilingová vyhliadka“: pohľad z tohto miesta na viadukt „Kalte Rinne“ bol kedysi totiž vyobrazený na 20-šilingovej bankovke. Veľa zaujímavých faktov sa dozviete aj v Informačnom centre o Svetovom kultúrnom dedičstve na železničnej stanici Semmering, v Ghegovom múzeu v Breitensteine na úpätí Semmeringu, ako aj prostredníctvom aplikácie, ktorá vám vyrozpráva históriu železnice z perspektívy jej konštruktéra Carla Rittera von Ghegu.

semmering_wstrobl

Semmering, foto (c) WA - Walter Strobl

Wiener Alpen in Niederösterreich Tourismus
Web: www.wieneralpen.at a www.wieneralpen.at/ausflugsziele-in-den-wiener-alpen-entdecken/a-weltkulturerbe-semmeringbahn

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.