Osviežujúci životný elixír

Napísal Rakúsky Turizmus 29. júl 2018

Voda – najvzácnejší prírodný poklad Rakúska – sa odieva do rôznych farieb: tmavej modrej, svetlej zelenej i žiarivej tyrkysovej. Rakúsko patrí k európskym krajinám s najbohatšími vodnými zdrojmi.

Tento osviežujúci element vyviera z hlbín, napája horské riavy, mohutné vodné toky i tiché jazerá, s hukotom sa rúti nadol ako vodopád a vystupuje zo zeme v podobe termálnych prameňov: rôznorodé pôsobivé podoby vody môžete objavovať na mnohých miestach v Rakúsku. Kto trávi čas vo vode alebo pri nej, osvieži nielen svoje telo a ducha, ale obnoví i tok svojej vnútornej energie.

1. tip: Plavba na plti po horskom jazere

Jazero Rifflsee leží vo výške 2.232 metrov nad morom medzi končiarmi údolia Pitztal, ktoré je známou turistickou a lyžiarskou oblasťou. Horské jazero, na hladine ktorého sa zrkadlia sýtozelené lúky a snehové čiapočky okolitých vrchov, tiež považujú za jedno z najkrajších v celých Alpách. Ak chcete zažiť majestátnu prírodnú kulisu z inej perspektívy, máte nato príležitosť od júna počas plavby plťou, ktorá sa plaví najvyššie v Európe. Základ plte tvoria 15 metrov dlhé smrekové kmene, ktoré sú navzájom zviazané, a poháňa ju tichý elektromotor. Plavidlo má kapacitu až 60 osôb.

V rámci prípravy na prácu pltníkov absolvovali štyria zamestnanci horských železníc rakúsku teoretickú i praktickú skúšku lodivodov. Keď novopečení kapitáni odrazia od brehu, rozprávajú pasažierom napínavé príbehy o údolí Pitztal i jeho obyvateľoch a hovoria o okolitých vrchoch. Ich pohľad zaletí na Seekogel, najťažší vrch pre horolezcov v tomto regióne, ktorý sa nazýva i „pitztalský Matterhorn“. Vedľa neho sa vypína masív Kaunergrat s vrchmi Verpeilspitze a Watzespitze a ďalej vľavo sa nachádza údolie Taschachtal s najväčšími ľadopádmi vo Východných Alpách.

Plavba plťou po jazere Rifflsee sa koná od 15.6. do 7.10.2018 každý deň o 13.30 hod. V júli a auguste plť vypláva aj o 10.30 hod. Plavba trvá 45 minút a stojí 12 euro. Rezervácie na adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo telefonicky na č. 05413 862 88.

2. tip: Turistika pri jazere Weissensee

Breh jazera dlhý 23 kilometrov je zastavaný iba z jednej tretiny, zvyšná časť je chránená v zmysle predpisov o ochrane životného prostredia. Voda v jazere je taká priezračná, že umožňuje nazrieť až do hĺbky 6 metrov, kde sa preháňajú húfy rýb. Vodnú plochu obklopujú skalnaté končiare, tmavozelené lesy a lúky so šťavnatou trávou. Prírodný park Weissensee ponúka veľa možností na turistiku, aby ste krok za krokom nadobudli svoj stratený pokoj.

Priamo z dedín vo výške 930 metrov nad morom vedie 200 kilometrov značených turistických chodníkov do výšky 2.300 metrov. Nevšedné turistické zážitky ponúka i deväť tematických chodníkov v okolí jazera a horských lúk. Dozviete sa na nich napríklad zaujímavosti zo života včiel, ale i napínavé legendy o jazere. Na trase chodníkov nájdete veľa krásnych miest na oddych, ako aj salašov, kde sa môžete občerstviť. Mimoriadne príťažlivý je turistický chodník popri severnom brehu jazera: malebnú krajinu môžete obdivovať peši a naspäť sa vrátite na palube jednej z lodí.

3.tip: Liečivý vodopád

Kvapôčky vody na tvári a burácanie živla vnímajú návštevníci už z diaľky: Krimmelské vodopády sú najvyššími vodopádmi Rakúska – voda sa cez tri kaskády rúti do hĺbky až z výšky 385 metrov. Toto prírodné divadlo je nielen fascinujúce, ale navyše i zdravé: Krimmelské vodopády ako prírodný liečivý prostriedok zmierňujú ťažkosti u alergikov a astmatikov. Tajomstvo ich blahodarných účinkov spočíva v mimoriadne jemnej hmle: voda padá do údolia tak prudko, že jej molekuly sa pri náraze o skaly roztrieštia na malilinké čiastočky. Vďaka svojej miniatúrnej veľkosti sa vodný aerosól z vodopádu dostane hlboko do dýchacích ciest, kde môže rozvíjať svoje imunomodulačné účinky. Pobyty pri vodopádoch je možné si rezervovať v dovolenkových balíkoch podnikov združenia Vereinigung Hohe Tauern Health

4. tip: Sila prírodných elementov v údolí Defereggental

Voda je v údolí Defereggental vo Východnom Tirolsku rozhodujúcou silou – tento osviežujúci chladivý element tu bude vaším stálym a všadeprítomným sprievodcom. Na rôznych okružných chodníkoch a tematických turistických trasách prechádzajú návštevníci pri starých mlynoch, tajomných horských jazerách a rieke Schwarzach, ktorá je životodarnou tepnou údolia. Pramení vo výške 2.480 metrov nad morom na úpätí vrchu Schwarzachkee a láka milovníkov muškárenia, veslovania i tých, ktorí hľadajú oddych.

Ak sa chcete dozvedieť viac o vodnom bohatstve regiónu, nahliadnite do Mapy vodných pokladov: ukáže vám cestu na miesta, kde sa voda ukazuje v mimoriadne pôsobivej podobe. Na vodnom ihrisku Auentümpfl v Hopfgartene v Defereggene sú deti ako doma: na veľkom prírodnom ihrisku s jazierkom sa môžu hojdať, šmýkať na šmykľavke a pozorovať pritom kačice a pstruhy. V Dome vody v dedine St. Jakob v Defereggene sa deti a mládež naučia veľa nového o vode: zvedaví budúci vedci tu môžu robiť analýzy vody, merať prietok a určovať rôzne druhy vodných živočíchov z horských potokov.

Vode z údolia Defereggental sa navyše pripisujú liečivé účinky. Tento element, ktorý prýšti z prameňov v hĺbke 1.850 metrov chránených pred znečistením, má vďaka obsahu minerálnych látok a stopových prvkov blahodarný vplyv: horúce žriedla s obsahom jódu a chloridu sodného zmierňujú problémy s kĺbmi, prieduškami, ako aj ochorenia kože a používajú sa v medicínskej terapii.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.