Ako byť produktívnejší a efektívnejší?

V dnešnom svete sa totiž zdá, že všetci potrebujeme veľké činy – viac pracovať, viac zarábať a byť šťastnejší. Ale prečo je potom dosiahnuť spokojnosť a produktivitu také ťažké? Zázrak totiž spočíva v malých zmenách, ktoré sú efektívnejšie!

Novinka Malá zmena, veľký účinok ukazuje, ako aj tie najmenšie kroky správnym smerom dokážu robiť doslova divy. Je to jedinečná knižka pre riaditeľov i zamestnancov: vplyvná a uznávaná biznismenka Margaret Heffernanová prichádza s tipmi, ako vytvoriť ideálne pracovné prostredie pomocou malých zmien.

S ironickým humorom a množstvom vedomostí z praxe Heffernanová neustále zdôrazňuje, že malé zmeny majú najväčší a trvalý vplyv.
V práci je merateľné všetko okrem toho, čo je dôležité. Čísla sú upokojujúce – príjmy, výdavky, produktivita, záväzky, fluktuácia pracovníkov – a vytvárajú ilúziu, že všetko je pod kontrolou.
Ale v prípade, keď sme konfrontovaní s veľkolepým úspechom alebo dramatickým zlyhaním, všetci – od výkonného riaditeľa až po vrátnika – ukazujú tým istým smerom: na kultúru.

Malá zmena, veľký účinok vychádza v sérii TED knihy - malé knihy, veľké myšlienky.

Zmeny vo veľkých kultúrach závisia od malých iniciatív všetkých.
Keď v roku 1972 havarovalo lietadlo British European Airways tri minúty po vzlietnutí a zahynulo pritom všetkých 118 ľudí na palube, žiadna jednotlivá zmena vo vedení nemohla zmierniť rozsah tragédie. Katastrofa získala ešte trpkejšiu príchuť, keď sa zistilo, že haváriu spôsobili problémy, o ktorých mnohí ľudia vedeli už predtým, a keby ich boli vyslovili nahlas, mohli zabrániť stratám na životoch.

Počas nasledujúceho vyšetrovania sa jasne ukázalo, že zlyhanie komunikácie, vyslovenia závažných otázok a obáv, malo fatálne následky. Všetky tieto drobné bariéry medzi ľuďmi, funkciami, ako aj geografické bariéry ohrozili celý letecký priemysel.
Až táto katastrofa ukázala nový spôsob spolupráce – budovanie dôvery, odovzdávanie informácií a nápadov –, čo spoločne zmenilo kultúru civilného letectva.

Kniha Malá zmena, veľký účinok neponúka jednoduchý recept transformácie zo dňa na deň, voľne dostupné tipy a triky, ktoré tak veľmi milujú motivační spíkri a firemní aktivisti. Namiesto toho sa týka najmä premýšľania:
treba priniesť obyčajný, jednoduchý koncept, ktorý býva často nedocenený a rýchlo sa naň zabúda.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.