Dva knižné tipy pre deti a mládež

Napísal Slovart, Ikar 09. júl 2016

Dvanásta Jobusova rozprávková kniha Zvon opäť poteší tých najmenších. Vydavateľstvo Ikar v slovenskom jazyku vydá knižné spracovanie dvoch častí scenára pripravovanej londýnskej divadelnej hry Harry Potter a prekliate dieťa.

ZVON - Braňo Jobus

V dvanástej rozprávkovej knihe spisovateľa a hudobníka Braňa Jobusa – Zvon – hľadá Radko, kamarát chorej Rosanky recept na to, ako svojej kamarátke pomôcť. Dostane sa mu do rúk zápisník, do ktorého si Rosanka písala rozprávku. Radko sa rozhodne v jej príbehu pokračovať. A nielen to, chodieva jej ho do nemocnice čítať.

V príbehu o víle Duchoslave pomôže zrušiť kliatbu iba to, čomu sa tri mesiace forma robí, tri minúty do nej leje a tri dni čaká, ako to dopadne. Veď to je zvon. Keď dokáže pomôcť premenenej víle, nedokázal by pomôcť aj chorej Rosanke? Však má srdce. Nádhernými ilustráciami do knihy prispela Jana Malatincová.

O autorovi:
Branislav Jobus je slovenský spevák, hudobník a spisovateľ. Debutoval knihou Láskavé rozprávky (2006). Medzi jeho najznámejšie knihy patrí séria o Muflónovi Ancijášovi: Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda (Slovart, 2010); Ako Muflón Ancijáš sľub dodržal (Slovart, 2013) a Ako Muflón Ancijáš cestoval na západ (Slovart, 2014), ako aj samostatné knihy Komisár Mrodge (Slovart, 2012); Ja nič, ja muzikant (Slovart, 2014) a Plajko (Slovart, 2015).

HARRY POTTER A PREKLIATE DIEŤA

Nový príbeh napísala J.K. Rowlingová v spolupráci s Jackom Thornom a Johnom Tiffanym. Autorom divadelnej hry je Jack Thorne.

Unikátnu edíciu pripravuje Ikar na december 2016. Ide o prepis scenára rovnomennej divadelnej hry, ktorá bude mať symbolicky premiéru 30. júla 2016 v londýnskom West Ende. Predaj knihy sa začne presne o polnoci z 30. na 31. júla.
Práve v tento deň J. K. Rowlingová oslavuje svoje narodeniny a tiež naň pripadá výročie prvej návštevy Hagrida, ktorý Harrymu doniesol narodeninovú tortu a list. Vtedy sa navždy zmenil Harryho život. Séria o Harrym Potterovi je celosvetovým literárnym fenoménom a doteraz sa predalo vyše 450 miliónov výtlačkov. Filmové spracovanie eposu o Harrym tiež nezaostáva za dych vyrážajúcimi číslami, pretože zarobilo takmer 6,5 miliardy eur.

Slovenskú verziu scenára Harry Potter a prekliate dieťa v elektronickej verzii vydá spoločnosť Pottermore, globálny digitálny vydavateľ Harryho Pottera.

„J.K. Rowlingová je spisovateľka, ktorá reštartovala záujem o literatúru u mladých ľudí a do kníhkupectiev vniesla nový život. Svet Harryho Pottera je známy miliónom čitateľov po celom svete. Sme hrdí, že sme súčasťou tohto medzinárodného fenoménu a slovenskej verejnosti prinesieme ôsmy príbeh Harryho Pottera,“ povedala generálna riaditeľka vydavateľstva Ikar Gabriela Belopotocká.

J. K. Rowlingová na udalosti z poslednej knihy nadviazala po devätnástich rokoch. Harryho Pottera spoznáme ako prepracovaného zamestnanca Ministerstva mágie, ktorý bojuje s minulosťou, pretože tá odmieta upadnúť do zabudnutia. Hlavným hrdinom príbehu je tiež Harryho melancholický syn Albus Severus, ktorého ťaží legenda o jeho rodine viac ako si kedy želal. Otec aj syn sa spoločne presvedčia, že niekedy temnota prichádza z tých najnepravdepodobnejších miest.
J. K. Rowlingová sa preslávila príbehmi o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorý so svojimi priateľmi bojuje proti temnému lordovi Voldemortovi. Časopis Forbes odhadol jej majetok na takmer 600 miliónov libier, čo ju zaradilo medzi miliardárov. Aj vďaka svojim filantropickým aktivitám veľkú časť svojho majetku Rowlingová venovala na charitu.
www.bux.sk, www.ibux.sk, www.ikar.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.