Je nebo naozaj otvorené pre všetkých? Dojímavý príbeh Michaly Ries

Napísal Milan Buno, knižný publicista 03. marec 2024

Michala Ries začala písať Otvorené nebo už na konci roka 2021. Potom ju dvakrát odložila, aby napísala Volanie krvi a 24 dní do Vianoc... Je to jeden z jej najsilnejších príbehov, dojímavý a citlivý.

ss_030324

Barborka vyrástla v pekle. Nikdy sa nebála strašidiel pod posteľou, pretože vedela, že skutočné príšery sa ukrývajú v ľuďoch. Pozná hlad, zimu aj strach. Nikomu neverí a riadi sa teóriou prežitia z ríše zvierat – prežijú len tí najsilnejší. Jediným svetlým bodom v jej živote sú jej malí bratia, o ktorých sa od narodenia stará a ochraňuje ich.

Matej vyrástol v milujúcej rodine, v bezpečnom a podporujúcom prostredí. Nikdy nebol hladný. Nikdy mu nič nechýbalo. Jeho život je plný svetlých bodov.

Ich svety by nemohli byť odlišnejšie, no napriek tomu dve mladé srdcia zahoria vášňou i zakázanými citmi. V objatí prvej lásky Barborka sníva o lepšej budúcnosti. Na chvíľu si dovolí mať nádej. Ale naozaj len na chvíľu...

Hovorí sa, že v láske a vo vojne je dovolené všetko. Nikto ju však nevaroval, ako ľahko sa môže láska zmeniť na vojnu.

„Tento príbeh je najsilnejším v mojej tvorbe,“ povedala autorka Michala Ries pre podcast Knižný kompas. Sama je nesmierne citlivá a niektoré témy vedia v nej dlho rezonovať. Tak to bolo aj s príbehom Barborky a Mateja. „Spracovať takúto tému do príbehu mi akoby pomôže to v sebe uzavrieť,“ dodáva.

Pozrite si video s autorkou Michalou Ries:

V knihe Michala Ries využila svoje skúsenosti z práce profesionálneho náhradného rodiča, keď pracovala v detskom domove a mala v starostlivosti deti 24/7. Stali sa súčasťou jej rodiny a domácnosti, tak tam niekde jej skrsla myšlienka na tento príbeh. „Tento príbeh som poňala z pohľadu dievčaťa, ktoré pochádza z nefunkčnej rodiny, z neuveriteľne zlých podmienok, zažila chudobu, odriekanie a mňa zaujímalo, čo sa stane, keď sa takéto dieťa ocitne v milujúcom prostredí. A aký človek by z nej mohol vyrásť,“ vysvetľuje Miška Ries.  

Vypočujte si úryvok.
Číta Zuzana Jurigová Kapráliková:

„Otvorené nebo pracuje s motívmi mojej milovanej knihy Čenkovej deti od Fraňa Kráľa. Ľúbila som túto knihu ako dieťa, dospievajúca a v dospelosti sa to nezmenilo. Otvoreným nebom jej vzdávam hold,“ tvrdí autorka.

V tej chvíli, keď ma obaja držali a keď som ja držala ich, mi napadlo, že takýto je skutočný domov.
Je v ňom pokoj. A všetko je spoločné, premiešané a na nič človek nie je sám. Aj keď to nie je len pekné. Je tam smútok aj radosť. Zúfalstvo aj nádej. Hnev i odpustenie. Strach i odvaha. Nie je tam nenávisť, vydieranie ani obviňovanie. Je tam prijatie. A nad všetkým, dobrým aj zlým, je láska.
Myslela som si, že domov je miesto, kde je dostatok jedla, teplo a bezpečie, pretože to nám vždy chýbalo. Až v ich náručí mi to došlo. Domov nie je len o naplnení potrieb tela.
Skutočný domov je miesto, kde sa srdce cíti v bezpečí.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.