Dračie zuby - posmrtne objavený román Michaela Crichtona

Napísal Albatros Media SK, Lindeni 26. jún 2022

Autor legendárneho Jurského parku a ďalších bestsellerov napísal Dračie zuby už v roku 1974, no rukopis, v ktorom spojil svoje veľké záľuby paleontológiu a dinosaurov,  bol objavený až po jeho smrti.

Keď desať rokov po smrti kultového autora Michaela Crichtona vyšiel jeho román Dračie zuby, bola to v knižnom svete veľká udalosť. Strhujúci román o hľadaní dinosaurích skamenelín na Divokom západe práve vychádza v slovenskom preklade Františka Kôpku vo vydavateľstve Lindeni.

„Každý nový Crichtonov román je dôvodom na oslavu,“ napísali o knihe v Pittsburgh Post-Gazette. „Crichton bol vždy úžasný rozprávač a Dračie zuby sú skvelý príbeh," doplnil v Seattle Times.

V románe Dračie zuby spojil svetoznámy autor podrobne naštudované historické fakty so svojou bohatou fantáziou. Crichton sa vracia k svojej obľúbenej téme paleontológie a tentoraz vychádza zo skutočnej rivality medzi dvojicou vedcov – profesorom Edwinom Drinkerom Copeom a profesorom Othnielom Charlesom Marshom.

Píše sa rok 1876. Západ Spojených štátov amerických ešte stále obývajú indiánske kmene, no zlatá horúčka tam láka čoraz viac prisťahovalcov a s nimi pribúdajú nové mestá, kde vládnu drsné zákony Divokého západu. Do týchto nebezpečných končín sa vydáva dvojica paleontológov posadnutých hľadaním dinosaurích skamenelín, ktorí sa navzájom osočujú, špehujú a robia všetko pre to, aby predstihli svojho soka. Ich súperenie sa neskôr stane známe ako Vojna o kosti.

„Spomedzi všetkých Crichtonových románov je tento jeden z najlepších, vedecky pútavý a absolútne strhujúci príbeh s nádhernými detailmi,“ napísali na portáli Booklist. „Toto je ďalší dôkaz autorovej jedinečnej schopnosti spojiť akciu, vedu a históriu do jedného fantastického príbehu. Skalní fanúšikovia budú nadšení a noví čitatelia pochopia, čo robí jeho knihy takými fascinujúcimi,“ zhodnotili v Library Journal.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.