Starajte sa o svoj mozog... a váš život sa zlepší

Napísal NOXI, Mária Lešková 19. marec 2022

Viete, aký je váš mozog odolný? Chceli by ste sa naučiť, ako sa oň starať a chrániť ho pred zmenami nálad a plynutím času? Všetci sme sa už v detstve naučili, ako si trikrát denne umývať zuby, a napriek tomu pravdepodobne neviete, ako sa starať o svoj najcennejší orgán, o svoj mozog. 

„Váš mozog je najvzácnejším orgánom, ktorý máte. Mozog vám umožňuje dýchať, zabezpečuje tlkot srdca, počúva vaše obľúbené piesne a umožňuje vašim očiam vidieť nádherný svet okolo vás. A predsa je oveľa viac než len orgán, ktorý poskytuje možnosť žiť a prežiť. Mozog hovorí za vás, predstavuje vás svetu tak, ako chcete vystupovať, prechováva vaše najútlejšie spomienky, ukrýva vaše najdôvernejšie tajomstvá, spracúva vaše túžby a nasleduje ciele na dosiahnutie vášho šťastia. Mozog je natoľko výnimočný, že je to jediný orgán, ktorý sa nikdy nebude dať transplantovať, pretože v okamihu, keď vám do tela vložia iný mozog, prestanete byť sami sebou a stanete sa osobou, ktorá vám mozog darovala. Skrátka, váš mozog ste vy“, píše v úvode knihy jej autor Álvaro Bilbao.

Je to paradoxné, ak si pomyslíme, že v ňom spočíva celý potenciál na dosiahnutie vašich cieľov a šťastia. V spoločnosti, ktorá žije šialeným tempom a v ktorej sa dramaticky zvyšuje priemerná dĺžka života, je najlepšou poistkou na boj proti stresu, úzkosti a chorobám dobré zdravie mozgu.

Na tejto fascinujúcej ceste Dr. Bilbao približuje šesť kľúčových oblastí súvisiacich so starostlivosťou o mozog dôkladným a praktickým prístupom plným odporúčaní. Od poradenstva v oblasti výživy na prevenciu neurologických chorôb a zlepšenia nálady či účinných techník starostlivosti o pamäť až po cvičenia na zahnanie starostí z vášho života. Posolstvo o zdraví mozgu je také inšpirujúce, že v ňom nájdete motiváciu na rozvoj návykov pre zdravý životný štýl ešte skôr, kým dočítate túto knihu.

Autor knihy Álvaro Bilbao je doktor psychológie zdravia. Pôsobil ako neuropsychológ v nemocnici Johns Hopkins Hospital (Baltimore) a spolupracoval so Svetovou zdravotníckou organizáciou. V súčasnosti spája prácu neuropsychológa v Štátnom centre na liečbu poškodenia mozgu (ministerstvo zdravotníctva) so šírením starostlivosti o mozog (ktorú rozvíja v rôznych médiách, firmách a inštitúciách) a psychoterapiou ako prostriedku osobného rastu. V roku 2010 dostal Cáserovu cenu za vynikajúcu starostlivosť o závislých. Súčasne s publikovaním tejto knihy predviedol svoju vášeň pre varenie a starostlivosť o mozog v blogu o varení prospešnom pre mozog. Od autora vyšla tiež úspešná kniha Detský mozog vysvetlený rodičom.

Slovenský preklad Monika Urbanová.

Titul  STARAJTE SA O SVOJ MOZOG... vychádza na 200 stranách. Odporúčaná maloobchodná cena 12,90 €.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.