Daj na mňa pozor - bolestivý a podmanivý knižný klenot

Napísal Albatros Media SK, CooBoo 13. marec 2022

„Bolestivý a podmanivý klenot od výnimočnej spisovateľky,” zhodnotili v rešpektovanom magazíne Booklist novinku od jednej z najúspešnejších autoriek tínedžerskej literatúry Niny LaCour. Román Daj na mňa pozor - silný príbeh o traumách a tajomstvách opustených detí .

Práve vychádza vo vydavateľstve CooBoo v slovenskom preklade Veroniky Lašovej. Nina LaCour rozpráva reálne príbehy mladých ľudí ako málokto. Pozná ich záľuby a túžby, ale aj problémy a traumy. Jej predchádzajúce knihy Pôjdem tam, kam pôjdeš ty a Všetko je tak, ako má byť, ktoré tiež vyšli v slovenskom CooBoo, si získali srdcia mladých čitateľov na celom svete a zaradili sa medzi najoceňovanejšie young adult romány v roku svojho vydania.

Hlavná hrdinka novinky Daj na mňa pozor Mila práve zmaturovala a musí opustiť pestúnsku rodinu. Keď jej ponúknu prácu na odľahlej farme obklopenej len lúkami a hmlou, neváha ani na sekundu. Mila však netuší nič o duchoch, ktorí ju tam čakajú. Obrovský farmársky dom je nielen útočiskom pre mnohé opustené deti, zároveň sa na nej zhmotňujú ich dávne traumy a tajomstvá, s ktorými sa musia porátať. Miline vlastné temné spomienky sa opäť vynárajú na povrch. Mila musí zistiť, či opäť dokáže milovať a dovoliť iným, aby ju milovali.

Recenzenti boli po vydaní knihy nadšení. The Horn Book Magazine, najstarší dvojmesačník (vychádza od roku 1924), ktorý sa venuje detskej a mládežníckej literatúre: „Poetické a atmosferické.” Kirkus Review: „Povinné čítanie nabité emóciami.“ School Library Journal: „Dojímavé, znepokojivé a plné atmosférickej krásy.“ Publishers Weekly: „Portrét mladej ženy, ktorá musí čeliť svojej minulosti, je plný nežných momentov a zmyslových detailov.“

Nina LaCour  je bestsellerová a oceňovaná americká autorka. Za svoju tvorbu získala mnoho uznaní, medzi inými aj prestížnu Michael L. Printz Award a kraľovala rôznym rebríčkom predajnosti. Venuje sa najmä tvorbe pre mladých čitateľov a vyberá si náročné témy, s ktorými sa mnohí čitatelia a čitateľky vedia zosobniť. Rodičia aj starí rodičia ju od malička viedli k láske k umeniu, aj preto vyštudovala kreatívne písanie na univerzite v Oaklande. Okrem písania sa venuje svojej dcérke a učeniu kreatívneho písania. Miluje varenie, prechádzky a záhradku.

„Všetci máme rany. Všetci si nesieme nejaké bolesti a to nás robí úplne ľudskými,“ hovorí o knihe Nina LaCour. „Čím skôr si uvedomíme, že sme zodpovední sami za seba, že sme dosť silní na to, aby sme sa pozreli na veci, ktoré sme stratili, na veci, ktoré sme urobili alebo ktoré sa nám stali, na naše chyby aj prešľapy, tým skôr sa v sebe začneme cítiť ako doma.“

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.