Umenie a psychoanalýza

Napísal Mária lešková, Slovenský spisovateľ 23. január 2022

Na základe analýzy rozprávok, divadelných hier Shakespeara, Ibsena a ďalších spisovateľov a textov podáva autor originálne vysvetlenie vzťahov postáv a ich konania. Kniha obsahuje Freudove psychoanalytické štúdie umelcov a ich diel.

Čitateľ za z nej dozvie veľa o umení, o psychoanalýze aj o Freudovi. Štúdie rakúskeho lekára a psychiatra Sigmunda Freuda (1859 – 1939) zahrnuté v tomto výbere sú venované psychoanalytickej interpretácii podstaty umeleckej tvorby, funkcie umenia a osobnosti umelca.

Venuje sa aj osobnosti a postavám z diel Dostojevského a Goetheho. Štúdie o Michelangelovej soche Mojžiša a o fantastických poviedkach E. T. A. Hoffmanna patria k tomu najlepšiemu, čo psychoanalýza priniesla k analýze podstaty umenia a umeleckej tvorby. Tieto Freudove práce, ktoré prvý raz vyšli v slovenskom preklade pred dvoma desaťročiami, podstatným spôsobom prispeli k teoretickým diskusiám o vzťahu umenia a psychoanalýzy, ako aj k prehĺbeniu poznania ich autora, tak často citovaného, no dodnes u nás málo vydávaného.

Z nemeckých originálov vybral Milan Krankus. Preložili Milan Krankus a Jaroslava Seewaldová.

Titul  UMENIE A PSYCHOANALÝZA vychádza na 192 stranách. Odporúčaná maloobchodná cena  11,90 €.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.