Dezo Hoffmann – slovenský fotograf svetových hviezd

Vo Vydavateľstve SLOVART práve vyšla monografia Mariána Pauera Dezo Hoffmann o významnom svetovom fotografovi Dezovi Hoffmannovi, rodákovi z Banskej Štiavnice, ktorý sa po druhej svetovej vojne usadil vo Veľkej Británii.

Svoju filmársku a fotografickú kariéru začal Hoffmann v službách slávnej americkej spoločnosti 20th Century Fox v 30. rokoch a so spravodajskými a dokumentárnymi filmami pokračoval aj počas španielskej občianskej vojny v radoch interbrigadistov.

V 50. a 60. rokoch 20. storočia patril medzi najvyhľadávanejších fotografov sveta populárnej hudby a šoubiznisu. Medzi osobnosti, ktoré portrétoval, patrili okrem The Beatles aj Rolling Stones, Bob Dylan či Jimi Hendrix, ale i Marilyn Monroe, Muhammad Ali alebo Agatha Christie. Bol prvým profesionálnym fotografom slávnej liverpoolskej štvorice a vytvoril ich obrazový imidž.

Dezo mal hlboký vzťah k Slovensku a výrazne sa angažoval pri zabezpečovaní zahraničných umelcov na festival Bratislavská lýra.

Monografia Dezo Hoffmann – Slovenský fotograf svetových hviezd nadväzuje na autorovu predchádzajúcu publikáciu Fotograf Beatles, ktorá v roku 2000 dostala medzinárodnú Cenu E. E. Kischa. Marián Pauer v novej knihe uvádza množstvo informácií a dokumentov, ktoré vypátral skoro až detektívnou prácou a získal ich nielen z archívov, ale aj z rozhovorov s Hoffmannovou rodinou a priateľmi.

O autorovi

Marián Pauer sa viac ako štyri desaťročia profesionálne venuje fotografii ako historik, teoretik, kurátor výstav a člen odborných porôt medzinárodných výstav doma a v zahraničí. Je autorom mnohých oceňovaných monografií a pôsobil aj ako vysokoškolský pedagóg. Vo Vydavateľstve SLOVART vyšla jeho publikácia Karol Plicka, za ktorú bol nominovaný na Krištáľové krídlo a získala ocenenie Najkrajšie knihy Slovenska 2016 v kategórii Výtvarné umenie a obrazové publikácie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.