Rozhovor s autorom novej knihy Filmové miesta

Napísal Dajama, femme 08. november 2021

Slovensko je krajinou, ktorá z prírodného či kultúrno-historického hľadiska ponúka filmárom takmer všetko. Zelené hory, pralesy, holiny, pastviny, rozsiahle polia bez jediného kopca, dravé rieky aj pokojné toky, zasneženú krajinu i krajinu poznačenú výstavbou.

dajama_filmove_miesta

Na kopcoch aj mimo nich má mohutné pevnosti, hrady, zámky či miesta s krásnymi prírodnými scenériami. Kniha Filmové miesta je prechádzkou po mestách, dedinách, horách i dolinách, kde sa nakrúcali viaceré slovenské a zahraničné filmy. Obsahuje vybrané filmové diela a osobnosti filmu vo vzťahu k miestam ich nakrúcania. Čitateľ v nej nájde aj množstvo lokalít, ktoré sa pomocou filmu podarilo zviditeľniť a na svojom putovaní objaví veľa filmových zaujímavostí.

femme: Čo Vás viedlo po dobrodružnej fantasy knihe Linda a kľúč od Andary, k filmovej tématike zameranej na zaujímavé lokality Slovenska? 

Tomáš Galierik: Filmové miesta sú v skutočnosti ešte oveľa starším projektom. Prvé zápisky, ktoré neskôr tvorili zámer knihy o filmových lokalitách, vznikli na strednej škole v roku 2001. niekoľko rokov to boli prevažne zahraničné filmy a miesta. Slovensku som sa venoval až posledných cca 10 rokov. Pôvodne šlo o rozsiahlejší rukopis, no keď sa mi podarilo nájsť slovenského vydavateľa, dohodli sme sa na knihe len o Slovensku. Veľa práce si za tie roky vyžiadala Česká republika s krásnymi filmovými miestami, USA aj zvyšok sveta. Viedol ma k tomu pôvodne koníček, potom tak trochu skúsenosti z prostredia filmu a záujem o svet ilúzie, ktorá sa týka práve nakrúcania v exteriéroch. K vydaniu knihy ma viedlo najmä to, že sa u nás pre filmový turizmus nerobí takmer nič. Slovensko z filmu neťaží, pritom u nás vzniklo množstvo filmov a o niektorých verejnosť ani nevie. 

femme: Komu je knižná publikácia hlavne určená?

Tomáš Galierik: Pri výrobe knihy som sa za posledné roky viac sústredil na overovanie informácií a doplnenie toho, čo som nazbieral v časoch, keď Google nebol tak plný informácií a Google Mapy a Google Earth neumožňovali to, čo dnes. Množstvo múzeí, obcí, miest, majiteľov objektov mi umožnilo vyladiť mnoho detailov a stretol som sa s veľkým nadšením tejto myšlienky. Oni patria medzi tých, ktorí sa na stav vydania knihy pýtali za posledné roky najčastejšie. Bude tak trochu aj pre nich. Kniha však bude určená najmä nadšencom filmu, slovenského aj zahraničného. Každému, koho zaujíma pozadie filmu. Určená je tiež druhej skupine čitateľov, ktorá má rada Slovensko, regióny, turistiku, alebo aj poznávanie Slovenska z pohodlia vlastného kresla. Možno by som spomenul aj tretiu skupinu, ktorou sú čitatelia so záujmom o kuriozity a zaujímavosti. Nemusia to byť pritom striktne fanúšikovia filmu. 

femme:  Načo sa v knihe môžeme tešiť?

Tomáš Galierik: Kniha je prehľadom filmov, ktoré využili rôzne miesta a mestá na Slovensku pre svoje scény. Pokúsil som sa pripraviť čo najkrajší a najrozsiahlejší prehľad zahraničnej a domácej produkcie. Nepozerám na to, či je vo výslednom filme kúsok z hradu Červený Kameň len 40 sekúnd, alebo sa pri ňom dohráva celý film. Zmienku si zaslúži každý zaujímavý kúsok a verím, že aj samotné miesta tým môžu byť zaujímavejšie. Mimo zmienky o filmoch spomínam aj konkrétne scény. Kde rozsah a limity dovolili, tam zachádzam aj do detailov a uvádzam zaujímavosti zo zákulisia. Stretnutia s ľuďmi z filmu, alebo z jeho prípravy priniesli veľakrát celkom iný pohľad na niektoré scény a ak to možnosti, alebo "záväzok mlčanlivosti" umožnil, tých zopár tajomstiev naznačujem aj v knihe. 

femme:  Ktoré filmové miesto bolo pre Vás najzaujímavšie a prečo?

Tomáš Galierik: Potešilo ma mnoho miest. Nedá sa povedať, ktoré najviac. Som z Kysúc a blízka mi je aj Vychylovka, ktorá sa objavila v niekoľkých filmoch. Mal som radosť, ak som sa mohol opäť venovať zatopenej Riečnici, z ktorej pochádzala časť mojej rodiny. Ale prekvapil napríklad Smolenický zámok, v ktorom sa odohrávalo niekoľko zaujímavých filmov, alebo Červený Kameň, ktorý bol použitý toľkokrát, že ten zoznam prekvapil aj samotných zamestnancov múzea. Zaujal ma film Zmluva s diablom, ktorý napriek svojej dobe priniesol odvážnu tému dohodnutej straty panenstva študentiek zo školy. Pre čitateľa knihy môže byť nejedno miesto odrazu zaujímavejšie. Overil som si to na jednej vzorke. 30 prípadov majora Zemana a diel Tatranské pastorálie, alebo slávny film Anděl na horách sa nakrúcali v Tatrách. Na oba filmy sa po prečítaní knihy dá pozerať aj inak. Prekvapením môže byť Vlkolínec, prípadne viacero diel, kde sa objavuje Štefan Kvietik a Viera Strnisková. Mená, ktoré by sme si mali pamätať. Nehovorím stále o Jožkovi Kronerovi, rodákovi z Kysúc, s ktorým sa spája obálka, a zhodou okolností jeden z mojich najobľúbenejších filmov - Pacho, hybský zbojník. Mimochodom, vznikal aj na dnes už zabudnutom filmárskom raji na Záhorí, aj na Červenom Kameni. Pevne verím, že knižka prinesie radosť, zábavu a najmä motiváciu vyraziť na jednotlivé miesta. To boli ciele pri jej písaní.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.