Prvá zahraničná biografia o Emilovi Zátopkovi

Napísal Slovart 26. september 2021

Píše sa rok 1952 a československý bežec Emil Zátopek vytvára po víťazných behoch na 5 a 10 kilometrov olympijský rekord aj v maratónskom behu, ktorý bežal vôbec prvýkrát. Práve ním završuje svoj zlatý hetrik na letných olympijských hrách v Helsinkách.

Svojou vytrvalosťou sa tak nezabudnuteľne zapísal nie len do sŕdc Čechov a Slovákov, ale aj dejín svetovej atletiky. Vytvoriť olympijský rekord v troch disciplínach je fenomén, ktorý sa doposiaľ nepodaril prekonať žiadnemu vytrvalcovi.

Vytrvalost je príznačným názvom prvej zahraničnej biografie venovanej Emilovi Zátopkovi, ktorá vyšla v češtine vo Vydavateľstve SLOVART s podtitulom Pozoruhodný život a doba Emila Zátopka.

Kniha dokumentuje nevšedný vzostup, pád a rehabilitáciu muža, ktorý bol vyhlásený za „najväčšieho bežca všetkých dôb.“ Je to príbeh zlatého veku športu, ktorý sa odohráva na pozadí paranoidných ohavností studenej vojny. Z londýnskej olympiády v roku 1948 do českých väzenských lágrov. Toto je trýznivý a zároveň povznášajúci príbeh o prežití. Zatiaľ čo Zátopek stúpal k vrcholu svojej svetovej slávy, jeho bývalého trénera zatkli a mučili. Ich rozdielne cesty odhaľujú nevypočítateľnosť slávy. Skrížili sa opäť, keď sa Zátopkov svet zrútil. Jediné, čo obom mužom ostávalo, je ostať pevnými a vydržať.

Autorom knihy je Rick Broadbent, uznávaný britský novinár píšuci pre denník The Times. Za sebou má už niekoľko kníh so športovou tematikou, no príbeh o Emilovi Zátopkovi bol pre neho novou autorskou skúsenosťou. Prvýkrát písal biografiu o športovcovi, s ktorým sa nikdy osobne nestretol a jeho život a úspechy sú spojené s krajinou, ktorej jazyk neovláda. Aj napriek tomu je považovaná za jednu z najlepších biografií o tomto fenomenálnom bežcovi.

Fanúšikov hovoreného slova určite poteší príbeh aj v podobe audioknihy. Zaujímavosťou je, že celú knihu načítal herec Václav Neužil mladší, ktorý stvárnil Emila Zátopka v aktuálnom veľmi úspešnom filmovom prevedení. Režisérom životopisnej drámy Zátopek je český režisér David Ondříček.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.