Napínavý triler hlavný hrdina - čo je pravda a čo fikcia?

Napísal Albagtrosm media SK, Lindeni 26. jún 2021

Slovenský autor Martin Petro namiešal v novom románe dokonalý koktail slovenskej nostalgie 90. rokov a splneného sna každého spisovateľa, ktorý je len na krok od nekončiacej nočnej mory. Čo je pravda a čo fikcia? To je zápletka napínavého trilera Hlavný hrdina z vydavateľstva Lindeni.

Valter Vinter je vášnivý spisovateľ. Napísal dokonalú knihu, ktorá zožala nevídaný čitateľský úspech. Sláva a peniaze ho však postupne stiahli ku dnu. Výčitky utápa na dne fľašky, keď sa mu začne ozývať fanúšik, ktorý sa dožaduje dlho očakávaného pokračovania. Valter sa po siedmich rokoch konečne vracia k písaniu a snaží sa vytvoriť dielo, ktorým prekoná sám seba. Nevinné odkazy však rýchlo eskalujú vo vyhrážky. Aj zo strachu o vlastný život dáva na papier všetko, no po prebdetých nociach pri písacom stroji stojí pred vážnou dilemou: Kde je pomyselná tenká hranica medzi fikciou a skutočnosťou? Medzi odžitým a vymysleným? Keď sa autor stratí vo vlastnom príbehu? Alebo až keď sa stane svojím vlastným hlavným hrdinom?

„Pri písaní knihy autor zažíva šialený emočný kolotoč. Toto som chcel nejakým spôsobom zachytiť a preniesť na čitateľa. Aby ho na každej strane prekvapilo niečo iné, nové, nečakané. Aby si povedal, že takéto niečo ešte nečítal, lebo ten príbeh je doslova bláznivý. Inšpiroval som sa azda všetkým, čo bolo práve po ruke: aktuálnym počasím, spoločenskou situáciou, hrnčekom s kávou, či mojim kocúrom. Predlohu mi ponúkla moja vlastná práca a inšpiráciu som našiel v ľuďoch okolo seba,“ odpovedá Martin Petro na otázku, čo ho inšpirovalo pri písaní románu Hlavný hrdina.

Ihneď po vydaní sa románu ušli pochvalné recenzie: „Kniha je napísaná výborne. Text svižne odsýpa a Martin Petro ho vyšperkoval neošúchanými prirovnaniami a metaforami. Obsah výborne premyslel, pospájal a doviedol k uspokojivému finále,“ zhodnotil portál Sieťovka. „Vynikajúca kniha, ktorá vás chytí hneď od prvej strany a zrazu je vám ľúto, že ste na konci. Knihu skoro so štyristo stranami som prečítala za dva dni. Autorovi sa podarilo napísať psychologický triler, ktorý vás naozaj chytí od prvej stránky s hlavným hrdinom, ktorý vás bude často rozčuľovať, ale zároveň objavíte jeho slabé stránky a zistíte, že nie je stratený prípad,“ uviedla instagramovblogerka @ildi_knihomolka

Kto by mal siahnuť Po Hlavnom hrdinovi? „Na tejto knihe najviac zbožňujem asi to, že si v nej dokáže nájsť každý niečo svoje. Nekladie v tomto smere absolútne žiadne obmedzenia. Je ako tá kultová krabička lega, na ktorej sa píše, že je vhodná pre ľudí od 4 do 99 rokov,“ hovorí autor. „Sú tam prvky psychologického aj spoločenského románu, detektívky, rodinnej drámy, komédie aj tragédie, je tam veľmi zaujímavý milostný príbeh, a keďže je to vlastne kniha v knihe, tak tam nájdete aj poctivú hollywoodsku akciu. No a celé je to korenené humorom, bez ktorého sa zaobísť jednoducho neviem, aj keď píšem serióznu záležitosť. Ak by som to mal zhrnúť, je to kniha, ktorú môžete pokojne kúpiť vnukovi, ale aj starým rodičom.“

Martin Petro pochádza z Bratislavy a živí sa tvorbou obsahu. Vo voľnom čase pracuje v športovej televízii ako komentátor, scenárista a moderátor. Ako autor sa podieľal na mnohých projektoch, o ktorých ste nikdy nepočuli, ale jedného dňa možno budete. V troch ročníkoch po sebe sa mu podarilo postúpiť do finále Ceny Fantázie. S poviedkou Muž, ktorý vymyslel farbu vyhral v roku 2017 cenu poroty a s poviedkou Perpetuum immobile získal v roku 2018 hlavnú cenu. Vyšli mu dva komerčne úspešné romány, po ktorých si povedal, že to na tretíkrát urobí konečne poriadne. Podľa vlastných slov, ktorým sa dá iba ťažko veriť, má v šuplíku odložené nevydané rukopisy nevyčísliteľnej hodnoty. Päť miliónov znakov aj s medzerami. Na svojich autorských potulkách už písal o všetkom. Vo svojej najnovšej knihe píše o spisovateľovi, ktorý sa stratil vo vlastnej tvorbe. Vydavateľovi tvrdil, že to nie je autobiografia. Martin je ženatý, má syna, dve babky a jedného deda.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.