Pripravte sa na dobrodružné Spartan Race

Napísal Zelený Kocúr 05. august 2017

Trénovať na nepredvídateľné sparťanské preteky je od teraz omnoho jednoduchšie. Zakladateľ fenoménu Spartan Race Joe de Sena sa totiž s fanúšikmi podelil o detailný 30-dňový tréningový a stravovací plán, ktorý na Slovensku práve v týchto dňoch vydalo vydavateľstvo Zelený Kocúr

Novinku Sparta – 30 dní do štartu  sa rozhodol na vlastnej koži otestovať aj tréner, športovec a poradca Boris Prekop „Valihora“.

Spartan Race je jeden z najpopulárnejších prekážkových behov na svete. Založil ho Joe De Sena v Spojených štátoch amerických v roku 2010. Rozšírili sa do celého sveta. Majú niekoľko úrovní, ktoré sa odlišujú najmä dĺžkou a počtom prekážok. Pretekár nikdy nesmie dopredu poznať trasu. Pozná iba orientačné parametre pretekov podľa zvolenej úrovne.

„Jediné, na čom záleží je prvých 30 dní. Čokoľvek sa snažíte dosiahnuť, či už chcete začať trénovať na preteky, schudnúť, urobiť zhyb, hocičo, prvých 30 dní bude kritických a rozhodnú o vašich budúcich výkonoch,“ hovorí o príprave na preteky Joe DiStefano, jeden z hlavných členov tréningového tímu Spartan Race a autor certifikačných programov. „Navyše si tak vytvoríte referenčný bod, na ktorý si spomeniete, keď sa vám v budúcnosti nebude dariť alebo nebudete napredovať tak rýchlo,“ dopĺňa DiStefano.

Kniha obsahuje prehľad pretekov a základné informácie, detailný 30-dňový tréningový a regeneračný program, 29 sparťanských receptov, 12 nových tréningových režimov sparťanskej elity a 11 nových tréningových hrdinov. De Sena je známy svojím nemilosrdným prístupom k dosahovaniu fyzickej a psychickej kondície a jeho najnovšia kniha to naplno potvrdzuje. Po absolvovaní programu by mali čitatelia zlepšiť svoju vytrvalosť, silu, výdrž, rýchlosť a celkovú atletickosť.

Známy slovenský tréner, športovec a poradca Boris Prekop vystupujúci pod prezývkou Valihora ako jeden z prvých na Slovensku otestoval sparťanský tréningový plán na vlastnej koži. Kniha na začiatok odporúča absolvovať „Deň 0“, ktorý je skúškou zdatnosti. Pozostáva z troch naoko jednoduchých cvikov – vydržte visieť na hrazde nadhmatom najdlhšie ako vládzete, urobte za 5 minút čo najviac angličákov a bežte 30 minút najďalej ako vládzete. „Očakával som od seba lepšie výsledky. Zapracujem na kondičke, zrýchlení behu a musím sa naučiť lepšie rozložiť sily, aby som udržal počas celej skúšky rovnomerné tempo a nasadenie. Poslednú minútu angličákov som už nadával veľmi škaredo,“ priznáva Valihora. Už teraz je zvedavý na porovnanie svojich výsledkov po absolvovaní tréningu. „Budem makať, aby som sa zlepšil vo všetkých troch cvikoch minimálne o 10%,“ odhodlal sa Valihora.

Valihora sa pritom za svoje výsledky vôbec nemusí hanbiť. Práve naopak. Na hrazde vydržal visieť 1:15 min a za 5 minút urobil 73 angličákov, čo podľa de Senu už teraz úplne postačuje na postavenie sa na štart pretekov. Limity má ešte Valihora v behu. Za 30 minút by mal byť schopný odbehnúť aspoň 5 kilometrov. Do tejto vzdialenosti mu chýbalo ešte pár desiatok metrov. Sparta – 30 dní do štartu je druhou knihou de Senu, ktorá vyšla na Slovensku. Zelený Kocúr už vydal jeho knihu Sparta – Dosiahni svoj cieľ o filozofii pretekov.

Kto je Boris Prekop „Valihora“

Boris Prekop (33) vystupujúci pod prezývkou Valihora je tréner, športovec a poradca. Vyštudoval psychológiu na Univerzite Komenského v Bratislave a založil známu webstránku Fitmagazin.sk, kde už takmer 10 rokov píše články a natáča videá z oblasti fitness. V rokoch 2008-2012 súťažil v kulturistike, momentálne sa venuje svojej trénerskej a poradenskej činnosti. Pravidelne prispieva do časopisu Break a momentálne píše knihu o posilňovaní. Viac o jeho testovaní sparťanského tréningového programu sa dočítate na stránkach magazínu RunGo. Ak si chcete vyskúšať tréning Sparťanov, stiahnite si niekoľko ukážkových dní zo stránky vydavateľstva Zelený Kocúr.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.