Víkendové podujatia v Regióne Trnava

Napísal Róbert Lešš 18. október 2024

V sobotu 19. októbra uskutoční niekoľko podujatí oslavujúcich výrobu medu a medoviny. V Trnave, Smoleniciach a Dolnej Krupej budú pre návštevníkov pripravené ochutnávky, tematické prehliadky a rôzne sprievodné aktivity pre celé rodiny, priamo u výrobcov.

dolna_krupa_region_trnava_1024

TRNAVA

Trnavský včelársky festival 2024

Kreatívne centrum v Trnave privíta už piaty ročník Trnavského včelárskeho festivalu, ktorý sa začne o 9:00 h a potrvá až do 19:00 h. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať medy od lokálnych aj celoslovenských výrobcov, zúčastniť sa zaujímavých prednášok či objaviť novinky zo sveta včelárstva.

„Mysleli sme na všetkých, od skúsených včelárov až po tých, ktorí sa len začínajú zaujímať o túto fascinujúcu prácu,“ uviedol František Hájik, predseda ZO Slovenského zväzu včelárov v Trnave.

Na pešej zóne v Trnave budú pripravené predajné stánky, kde si návštevníci môžu zakúpiť rôzne včelie produkty a potreby na chov včiel. Pre najmenších sú pripravené tvorivé dielne, zábavné aktivity a prebehne aj vyhodnotenie súťaže Medovinka roka 2024 či výstava fotografií s včelárskou tematikou.

Všetky potrebné informácie o tejto akcii nájdete na: https://www.tvf.sk

SMOLENICE

Nočný Medokvas vo Včelovine 

Neďaleko Trnavy, v obci Smolenice, Medovinárstvo Včelovina organizuje od 17:00 h Nočný Medokvas, ktorý sľubuje magickú atmosféru v pestrofarebne nasvietenej včelárskej záhrade. Návštevníci si priamo pod Smolenickým zámkom budú môcť pochutnať na viac ako 10 druhoch medoviny, medovom burčiaku a ďalších nápojoch z vlastnej produkcie. Novinkou bude aj stánok s nápojom Thorovo kladivo a špeciálny nápoj podávaný v "dutom strome."

„Naša záhrada ožije v jedinečnej medoweenskej atmosfére. Nezabúdame ani na edukáciu, súčasťou programu festivalu budú aj prehliadky výrobných procesov medoviny,“ prezradil Pavol Kudláč, majiteľ medovinárstva.

Najmenších návštevníkov očarí svetelný areál, a pre nich je pripravený aj zábavný program s detskými hrami a maľovaním na tvár, ktoré sa uskutočnia v priestoroch Včelárskej záhrady. Hostia budú mať možnosť navštíviť aj Medovú kaviareň, ktorá sa nachádza priamo v areáli.

medokvas_vcelovina_24

Pohodlný presun medzi Včelovinou a železničnou stanicou v Smoleniciach zabezpečí bezplatná kyvadlová doprava Smolenická fčela. Jej cestovný poriadok nájdete na: www.regiontrnava.sk/produkt/smolenicka-fcela.

Vstupenky a ďalšie informácie o podujatí nájdete na: https://www.vcelovina.sk/novinky/nocny-medokvas-sobota-19-oktober-17-22h-2024/

DOLNÁ KRUPÁ

Medobranie 2024

Len kúsok od Trnavy, v Medolandii v Dolnej Krupej, sa od 13:00 h uskutoční podujatie Medobranie, ktoré oslavuje záver včelárskej sezóny. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať medy a medoviny, a zároveň spoznať úspechy rodinného medovinárstva Apimed, ktoré za svoje produkty získalo svetové ocenenia. Pohár za najlepšiu medovinu sveta bude vystavený priamo v Medolandii.

„Týmto podujatím by sme radi vyjadrili vďaku za tohtoročnú úrodu medu a zároveň predstavili výsledky našej práce. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať medy a medoviny ocenené na svetových súťažiach,“ uviedol Peter Kudláč, majiteľ medovinárstva Apimed.

Organizátori nezabudli ani na deti. Pre najmenších je pripravená hra Včeličkovo v záhradách Medolandie. Popoludní sa deti môžu zahrať na malé včielky a absolvovať prechádzku po náučnom chodníku.

Návštevníci si budú môcť vychutnať prechádzku v rozáriu Márie Henriety Chotekovej alebo navštíviť Včeliu kaviareň priamo v záhradách Medolandie.

Zabezpečená je aj bezplatná kyvadlová doprava Krupanská fčela zo železničnej stanice v Trnave do Dolnej Krupej a späť. Viac informácií o Krupanskej fčele nájdete na www.regiontrnava.sk/produkt/medobranie.

Všetky potrebné informácie pre návštevu Medolandie nájdete tu: https://www.apimed.sk/o-firme/kalendar-podujati/medobranie-1.

Zdroj foto: Trnavský včelársky festival, Včelovina, Región Trnava

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.