Muškáty...

... pravidelne skrášľujú naše okná a balkóny, keď úž ste sa rozhodli pre túto okrasu vášho bytu, poradíme vám v skratke ako sa o ne najlepšie . Najvhodnejším mesiacom pre nákup muškátov je mesiac apríl, zakúpte si špecialnu zeminu na pelargónie a nové hrantíky.

freepik_pelargonie_window

V súčasnosti sú obľúbené samo zavlažovacie hrantíky, ktoré vysypete na 1 cm keramzitom alebo perlitom. Substrát na pelargónie je mierne vlhký a sadenice opatrne zasadíte, pretože mladé stonky sú veľmi krehké. Substrát s novými sadenicami prvé dva týždne zalievajte mierne z hora. Pri klasických hrantíkoch takto pokračujte stále, aby vám nezhnili korene.

V prípade, že už máte muškáty z predošlého roku, nedávajte ich ihneď na balkón alebo okno. Doprajte im aspoň týždeň na aklimatizáciu na mierne teplom a svetlom mieste. Odstráňte suché listy stonky, zalejte ich mierne vodou a keď sa začnú muškáty prebúdzať lístkami, pohnojte ich polovičnou dávkou výživného hnojiva.

Čo majú muškáty radi:

a, obľubujú svetlo a vzdušné miesto
b, pravidelný zdroj vody
c, keď sa počas leta prihnoja každý týždeň špeciálnym hnojivom

Čo neznášajú muškáty:

a, pri každej zmene najcitlivejšie reagujú korene
b, pri prílišnom zavlažovaní korene hnijú
c, pri nadmernom slnku vlhký substrát doslova uvarí korene
d, prílišnú vlhkosť vzduchu a studený postrek vodou
e, pri nadmernej vlhkosti a chlade napáda listy pleseň šedá
f, podobne sa vyskytujú biele mušky alebo pavúčiky, ktoré vytvárajú pavučinky

Pri všetkých spomínaných škodcoch použite ochranné roztoky, ktoré dostanete vo všetkých kvetinárstvach alebo v obchodoch pre záhradkárov. Aby ste si udržali vaše pelargónie vždy v peknom kvete, pravidelne odstraňujte suché stvoly a listy so súkvetím. Ku koncu vegetačného obdobia na jeseň, kvetiny podstrihnite aby vám vykvitli aj na ďalší rok. Je zbytočné obmieňať každý rok novými sadenicami. Nanajvýš ich môžete dopĺňať novými a maximálne po troch rokoch vymeniť, keď už najstaršie korene stratili schopnosť dodávať kvalitné kvety. Pelargónia je asi najháklivejšia na vodu a na oknách a balkónoch vydrží až do prvých mrazov. Rastliny pripravíte na zazimovanie následne: opäť ich zastrihnite, rany nechajte zaschnúť a oberte suché listy. Rastliny preneste na svetlé miesto do chladu (nie mrazu), substrát zbavte prípadného machu a počas vegetačného pokoja zalievajte mierne vodou aby nebol substrát úplne suchý, ale polosuchý.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.