Ako sa starať o trávnik

Napísal Hornbach, Cub Cadet 19. jún 2023

Pravidelná údržba, ako je kosenie, zavlažovanie a hnojenie je kľúčom k udržaniu trávnika v najlepšom stave. Správnou pozornosťou získate záhradu, ktorá sa stane lákavým priestorom nielen na oddych ale aj zábavu.

Odborník z Hornbachu vám poradí, ako sa starať o trávnik pre domácnosti s deťmi, domácimi zvieratami a pre tie, ktoré sa snažia podporovať biodiverzitu.

Starostlivosť o trávnik pre rodiny s deťmi

Keď máte deti, váš trávnik sa prirodzene stáva ihriskom. Aby ste ho udržali bezpečný a príjemný pre vaše ratolesti, mali by ste dodržiavať niekoľko zásad. Prvým krokom bude výber vhodnej trávnej zmesi pre vysoko namáhané trávniky. Ideálna je ihrisková alebo športová zmes, ktorú tvoria odolné druhy tráv. Trávne semená týchto zmesí vytvárajú robustný, pevný a odolný trávnik. Výhodou je rýchla regenerácia, relatívne nenáročná starostlivosť a zriedkavá potreba kosenia. Aj odolný trávnik si ale bude vyžadovať určitú pozornosť. „Pravidelne trávnik prevzdušňujte do hĺbky 2 až 4 centimetre, aby ste zmiernili zhutnenie pôdy spôsobené aktivitami detí. Prevzdušnením podporíte lepšiu cirkuláciu vzduchu a absorpciu živín. Na tento účel si zaobstarajte ručný alebo elektrický vertikutátor. Na hnojenie a ošetrovanie trávnika používajte výrobky bezpečné pre deti a šetrné k životnému prostrediu,“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Namiesto častého a kratšieho zalievania zabezpečte hlboké zalievanie približne raz do týždňa. „Zriedkavým no intenzívnym zalievaním podporíte rast hlbokých koreňov a tráva bude odolnejšia voči pohybu. Váš trávnik bude zároveň lepšie znášať obdobie sucha. Výhodou takéhoto zalievania je tiež obmedzenie rastu buriny,“ radí odborník.

hornbach_19623

Zdroj foto: Hornbach

Starostlivosť o trávnik pre domácnosti bez detí

Keď nemáte deti, môžete sa sústrediť na vytvorenie vizuálne atraktívneho trávnika. Okrasný trávnik je pastvou pre oči a hodí sa pre udržiavanú záhradu. Okrasná trávna zmes sa skladá z mimoriadne jemných tráv, ktoré neskôr vytvoria hustý, zakrpatený a tmavo zelený trávnatý koberec so zamatovým povrchom. Aby vyzeral váš trávnik vždy dokonalo, dodržiavajte správny harmonogram kosenia a hnojenia. „Používajte hnojivá s postupným uvoľňovaním, aby ste trávniku poskytli stálu výživu počas dlhšieho obdobia. Podporí to stabilný rast a zníži potrebu častých aplikácií. Trávnik môžete hnojiť od marca do októbra. Pravidelne tiež kontrolujte, či sa na trávniku nevyskytuje burina. Odporúčam ručné vytrhávanie buriny, aby ste minimalizovali používanie herbicídov,“ radí David Benda z Hornbachu.

Aby bol trávnik neustále upravený, dodržiavajte pravidelné kosenie. Tráva by sa mala pri každom kosení skrátiť o polovicu až dve tretiny, približne na 5 centimetrov. V polovici leta môže byť vhodné ponechať trávu trochu dlhšiu, aby lepšie odolávala suchu. Zdravý trávnik sa, samozrejme, nezaobíde bez dôkladného zalievania. Najlepšie sú automatické systémy, ktoré zabezpečia prísun správneho množstva vody v správny čas. Zabezpečia nielen komfort pri zavlažovaní, ale sú zároveň ekologické, pretože dokážu ušetriť až 70 % vody spotrebovanej na záhrade.

Dokonalý trávnik pre štvornohých kamarátov

Domáci miláčikovia prinášajú do našich životov radosť, ale môžu sa podpísať aj na našich trávnikoch. Aby ste vytvorili v záhrade bezpečné a vhodné prostredie pre vášho chlpáča budete musieť dodržiavať niekoľko zásad. V prvom rade by ste sa mali uistiť, že vo vašej záhrade nemáte rastliny, ktoré môžu byť pre vášho štvornohého kamaráta toxické. Poznať jedovaté rastliny je dôležité hlavne vtedy, ak je váš domáci miláčik notorickým okusovačom. Medzi najznámejšie rizikové rastliny patria tulipány, narcisy, ľalie či hyacinty. Uistite sa preto, že tieto kvety sú vysadené vo vyvýšenom záhone, alebo sú od zvyšku trávnika oddelené.

„Čo sa týka starostlivosti o trávnik, vyberajte produkty, ktoré nie sú škodlivé pre zvieratá. Pravidelne tiež upratujte po svojich domácich miláčikoch, aby ste zabránili vzniku škvŕn od moču a udržiavali trávnik čistý. Výkaly domácich zvierat môžu spôsobiť zmenu farby trávnika a môžu obsahovať škodlivé baktérie. Ak spozorujete hnedé škvrny spôsobené močom domácich zvierat, oblasť dobre zalejte, aby ste zriedili koncentráciu moču a minimalizovali ďalšie poškodenie trávy,“ radí David Benda.

Podporte biodiverzitu

Ak chcete podporiť biodiverzitu vo svojej záhrade a zároveň udržať zdravý trávnik, môžete použiť niekoľko postupov. Začlenením týchto stratégií môžete vytvoriť prostredie, ktoré priťahuje a podporuje rôzne druhy voľne žijúcich živočíchov. „Namiesto rozsiahleho trávnika zvážte možnosť vyhradiť časť dvora pre záhony s divokými kvetmi. Vysádzajte rozmanité druhy stromov, kríkov a kvetov. Zahrňte druhy, ktoré kvitnú v rôznych obdobiach roka. Zabezpečíte tak stály zdroj potravy pre opeľovače a prilákate rôzny hmyz a vtáky,“ dodáva odborník z Hornbachu.

Vyhnite sa používaniu chemických pesticídov a herbicídov, ktoré môžu ublížiť užitočnému hmyzu a narušiť prirodzenú rovnováhu ekosystému. Namiesto toho si zvoľte organické metódy ochrany proti škodcom alebo prírodné alternatívy. Dobrým tipom je vysádzanie rastlín a bylín, ktoré prirodzene odpudzujú rôznych škodcov. Na rozdiel od okrasných trávnikov nechajte pri kosení niektoré časti trávy nepokosené, aby poskytli úkryt pre malé zvieratá a hmyz. Dlhšia tráva poskytuje tiež úkryt pre niektoré vtáky, ktoré lovia záhradných škodcov.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.skPridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Tip: Cub Cadet XT1 OS96 – majster medzi záhradnými traktormi

Trávny traktor s bočným vyhadzovaním Cub Cadet XT1 OS96 predstavuje ideálneho pomocníka pre skúseného záhradkára. Tento model je z radu Enduro, ktorý je vytvorený špeciálne pre odborníkov. Najnovšia generácia trávnych traktorov Cub Cadet disponuje vyššou silou a výkonom, čo jej umožňuje splniť aj tie najnáročnejšie požiadavky užívateľov. XT1 OS96 pracuje rýchlejšie a lepšie. Užívateľskú prívetivosť zaisťuje napríklad diagonálne nastaviteľné sedadlo, ktoré umožňuje komfort pre každého. Pre väčšiu účinnosť a bezpečnosť sa čepele štartujú tlačidlom, čo umožňuje používať pohon žacieho ústrojenstva len pri kosení. Polomer otáčania je u týchto modelov len 38 cm a vďaka inovatívnej technológii „Tight-Turn“ sú tieto stroje neprekonateľne efektívne aj v obmedzenom priestore. Hydrostatický pohon pracuje hladko a prispieva tak presnému koseniu, spoločne s možnosťou mechanického nastavenia výšky kosenia. Vďaka všetkým týmto kvalitám nastavuje model XT1 OS96 nové štandardy z hľadiska sily, výkonu a robustnej kvality. Tento model je tiež vhodné používať v miestach, kde trávu nechcete zbierať alebo kde je problém s jej likvidáciou. Unikátny systém mulčovania umožňuje vstrebanie pokosenej trávy do trávnika, čím pôsobí ako prírodné hnojivo a šetrí čas pri kosení trávnych plôch. Naviac traktory ponúkajú možnosť rozšírenia o širokú ponuku príslušenstva a tým tiež prispôsobenie individuálnym potrebám. Napríklad vďaka možnosti pripojiteľného príslušenstva poslúži aj pre ďalšie záhradné práce, napríklad na prevoz dreva na vozíku.

cub_cadet_xt1

Cub Cadet XT1 OS96 je možné zakúpiť na www.cubcadet.sk za 3505 .

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.