Jarná únava

Malátnosť, bolesti hlavy a poruchy spánku sú v jarnom období považované za typické príznaky jarnej únavy. Okrem apatie, bolesti svalov, kĺbov alebo hlavy sa často vyskytujú problémy so sústredením, nervozita alebo náladovosť. Čo to ale je, jarná únava?

freepik_magnolia_w_24

V extrémnych prípadoch sa môžeme o svojom celkovom duševnom rozpoložení poradiť aj so psychológom, pretože jarnú únavu možno pomerne ľahko zameniť za počiatočné štádium depresie.  

Západná medicína vníma a rieši problém jarnej únavy spôsobom sebe vlastným - rázne, bez "zbytočných" úvah a komplikujúcich súvislostí. Naordinuje si vitamíny, minerály, v rámci prevencie otužovanie a pohyb na čerstvom vzduchu; a ďalej si poraď ako vieš...

Východná (orientálna) medicína pristupuje k tomuto problému citlivejšie a komplexnejšie. Dáva jarnú únavu a jej sprievodné potiaže do súvislosti s celkovou fyzickou kondíciou, dlhodobou životosprávou a v konečnom dôsledku i životnou filozofiou:

- Jarná únava je podľa orientálnej medicíny výrazom prirodzene zníženej psychickej a fyzickej odolnosti organizmu, ktorý sa v prechodnom období dvoch sezón (zima, leto) "prelaďuje" na nové atmosférické a energetické podmienky.

- Na jar, ako je všeobecne známe, energia všetkého živého stúpa. Tomuto faktu je podľa orientálnej medicíny nutné prispôsobiť to, čím najviac ovplyvňujeme svoj organizmus - stravu. Jarná strava má byť ľahká, jednoduchá (so začlenením rôznych zelených výhonkov), zahrňujúca tiež pôst. Postiť sa však neznamená držať hladovku, treba piť riedené ovocné šťavy alebo vitamínové čaje a jesť obilniny alebo ryžu.

Doplňte energiu

Napríklad ovsené vločky sú ideálne na doplnenie energie, pretože majú antidepresívne účinky a pomáhajú sústrediť sa. Tak isto pôsobia aj rôzne druhy orechov bohaté na bielkoviny, vitamíny, minerály a železo. Banány zasa prispievajú k okysličovaniu krvi, zatiaľ čo brokolica obsahuje veľa vlákniny, kyseliny listovej a najmä zvýšené množstvo vitamínu C. Ako dezert si dajte prírodne sladenú energetickú tyčinku alebo čerstvú šťavu z ovocia a zeleniny.

- Jarná únava je podľa orientálnej medicíny prirodzenou reakciou organizmu, ale len do tej miery, pokiaľ sú vznikajúce potiaže nevýrazné. V prípade väčších bolestí hlavy, trvalo prerušovaného spánku a orgánových problémov ide o vážne "sťažnosti" tela, ktoré bolo "znečistené" nevhodnou stravou a neprimeranou životosprávou. V takom prípade je nutné prehodnotiť (zvlášť u stredného a vyššieho veku) celkový spôsob života; v opačnom prípade je len otázkou času, kedy dôjde k silnej vyčerpanosti a dysfunkcii viacerých životne dôležitých orgánov.

Ak sa chcete dožiť vysokého veku a prekonávať sezónne únavy bez väčších výkyvov, myslite na svoje telo po celý rok; a dávajte mu to, čo ho posiluje, a nie to, čo ho ničí. Na starobu totiž, ako tvrdí orientálna medicína, zomierajú iba múdri, tí ostatní sa k smrti oveľa skôr prehryzú vlastnými zubami.

TIP: Zacvičte si

Pred jarnou únavou majú navrch tí, ktorí cvičia. Ostatní by mali určite začať! Šport posilňuje nielen našu fyzickú, ale aj psychickú stránku a na vytvorenie zdravého návyku stačí jeden mesiac pravidelného tréningu. Potom si naše telo zvykne na prísun dopamínu a začne sa dožadovať samotného športu. Nie nadarmo sa hovorí, že šport je ako droga. Pohyb na čerstvom vzduchu navyše uvoľňuje napätie, pretože rýchlejšie okysličuje mozog. V saune sa však dá posilniť aj fyzická kondícia a imunita. Kombinácia tepla a chladu zvyšuje srdcovú frekvenciu, čo má pozitívny vplyv na fyzickú kondíciu. Potenie tiež pomáha zbaviť telo nebezpečných toxínov.  

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.