Ako efektívne tráviť deň s dieťatkom v prvých mesiacoch života?

Napísal Radmila Lukačovičová 14. október 2023

Ako bábätko polohovať, koľko sa s ním hrať, ako dlho nosiť? Zavinovať? Hniezdiť? Toľké množstvo otáznikov beží v mysliach čerstvých mamičiek, keď sa usilujú efektívne vyskladať plán dňa pre svoje bábätko. Radí zdravotná sestra z odboru intenzívnej starostlivosti o novorodenca.

we_care_centrum

Mať prístup k nekonečným informáciám je skvelé. Mnohokrát sú však protichodné a je náročné zorientovať sa v nich. Ponúkame vám praktický pohľad Alenky Ravaszovej, zdravotnej sestry so špecializáciou v odbore intenzívnej starostlivosti o novorodenca, ktorá dnes pôsobí vo We Care centre pre novorodencov a deti do jedného roka.

„Prvé dni po príchode domov z pôrodnice môžu vyzerať chaoticky. Akokoľvek sa budete snažiť o harmonogram či režim pre seba a pre dieťatko, pamätajte, že najdôležitejšie je, aby ste sa nestresovali a ostali v čo najväčšej pohode. Usilujte sa vytvoriť doma pokojnú atmosféru,“ prezrádza zlaté pravidlo zdravotná sestra Alena Ravaszová. Zároveň potvrdzuje, že pre dieťatko je dôležité a prospešné, aby približne vedelo, čo sa bude počas dňa diať. To znamená, že je dobré zamerať sa na určitý sled udalostí a už menej na to, aby ste dodržiavali presný čas.

V novorodeneckom veku spia deti zvyčajne až päťkrát denne. Čas medzi spánkom je vyplnený prebaľovaním, dojčením/kŕmením. Ostáva krátky čas na polohovanie, nosenie, prechádzku (ak nie je spojená so spánkom), láskanie, masáž a večerný kúpeľ. V priebehu dňa nezabúdajme na bočné polohovanie – teda výmenu strán počas spánkov, aby sme zamedzili deformovaniu hlavičky.

Stručný prehľad aktivít pre bábätko 0-2 mesiace

-        Dojčenie/kŕmenie 6 – 8-krát denne na požiadanie, rozpoznávanie signálov

-        Prebaľovanie – pred jedlom alebo po jedle? Deti v tomto veku často vykonávajú potrebu počas papania, takže prebaľovanie pokojne odložte po dojčení/kŕmení. Čas, keď bábätko prebaľujete, využívajte na priamu komunikáciu, spievanie, prihováranie sa dieťaťu

-        V tomto veku využívame jednoduché hry pre stimuláciu zraku a koordináciou pohybov. Ideálne sú kontrastné hračky cca 5 – 10 minút, hrazdička cca 5 minút

-        Pohybová aktivita s nožičkami cca 3 minúty

-        Zavinovanie je vhodné pre upokojenie a spánok

-        Hniezdenie je vhodné na spánok, ale aj čas, keď nadväzujeme kontakt s dieťatkom, prihovárame sa mu, láskame sa s ním

-        Masáž  5-10 minút

-        Večerný kúpeľ 5-10 minút

we_care_centrum_masaz

„Skvelým doplnkom k „povinným“ aktivitám v prvých týždňoch a mesiacoch života dieťatka sú práve odborne vedené masáže a vaničkovanie. Pôrod je náročný pre mamičku, ale aj pre bábätko, ktoré býva v prvých týždňoch napäté. Vhodne zvolená masáž a cvičiaca forma plávania dokážu dieťatko uvoľniť od napätia, upokojiť aj prehĺbiť a skvalitniť spánok. Ideálne je v tomto prípade obrátiť sa na odborníkov, ktorí rodičom poskytnú odbornú inštruktáž, naučia ich veku primerané postupy masáží, špeciálnu antikolikovú masáž a ako s dieťatkom zaobchádzať vo vodnom prostredí, aby z neho načerpalo čo najviac benefitov. Následne môžu detskú masáž a vaničkovanie zaradiť do svojho denného harmonogramu aj doma,“ odporúča zdravotná sestra.

Stručný prehľad aktivít pre bábätko 2-4 mesiacov

-        Spánok sa v tomto veku skracuje na 3 - 4-krát denne

-        Dojčenie na požiadanie

-        Poloha na brušku – zdvíhanie hlavičky - okolo 1 hodiny denne

-        Nosenie v šatke alebo v nosiči – 1-2 hodiny denne

-        Hra s hračkami – dieťatko si už v tomto veku trénuje uchopenie do rúčky, trénujeme koordináciu pohybov  (ľubovoľný čas podľa nálady dieťatka)

Používame kontaktné hračky a knihy. Naukladáme ich okolo dieťatka do pozície tak, aby  nezakláňalo hlavičku. Čiže hračky a obrázky pokladáme na podložku pred dieťatko a do strán do vzdialenosti 30 cm. Pohľadom, hlasom, hračkou motivujeme dieťa k otáčaniu hlavičky na chrbte až pokiaľ neoprie líčko o podložku

-        Hra na hrazdičke cca 1 hod denne

-        S dieťatkom aktívne nadväzujeme kontakt, rozvíjame reč, vydávame jednoduché zvuky, môžeme spievať, hovoriť s dieťatkom iným jazykom (bilingválne rodiny)

-        Sluch – hrkálky cca 10-15 minút

-        Masáže, dotyk cca 10 minút

-        Vaničkovanie v centre, prípadne po inštruktáži doma – koordinácia tela, svalov: 15 - 20 minút

Dôležité je sledovať pohyby a držanie tela dieťaťa. „Aktívne sa usilujeme zamedziť neželanému záklonu hlavičky a prehýbaniu  celého telíčka. Ten môže súvisieť so zvýšeným svalovým napätím. S hypertonusom ide ruka v ruke pretáčanie len na jednu stranu, asymetrické plazenie až úplná  absencia lezenia po štyroch. Po vzpriamení môže pretrvávať dlhodobo chôdza po špičkách, celkové zaostávanie v psychomotorickom vývine, neskôr hyperaktivita a poruchy učenia. V dospelosti sa môže vyvinúť skolióza, lordóza alebo problémy s plochými chodidlami. Ak sa vám zdá, že vaše dieťatko sa príliš zakláňa, preferuje jednu stranu, má zležanú  hlavičku alebo akýkoľvek iný problém, poraďte sa s pediatrom alebo fyzioterapeutom,“ upozorňuje zdravotná sestra.

Rešpekt a rovnováha sú cesta 

Polohujeme, hniezdime, nosíme, vinieme, kočíkujeme aj stimulujeme. Ale všetko s mierou a s maximálnym rešpektom k dieťatku,“ hovorí Alena Ravaszová. Zorientovať sa v množstve často protichodných informácií vie byť pre rodičov vyčerpávajúce. „Je preto dobré byť pred príchodom dieťatka pripravený aspoň teoreticky, obrátiť sa na odborníkov v oblasti pediatrie a neonatológie, absolvovať predpôrodný kurz - ovládať základné princípy manipulácie s novorodencom. To dokáže rodičom dodať veľkú dávku sebaistoty a ušetriť zbytočný stres, keď je už bábätko doma,“ radí zdravotná sestra. V téme nosenia či nenosenia má Alenka Ravaszová jasno: „Nevhodné sú nosiče, v ktorých je dieťatko vo vzpriamenej polohe, otočené chrbtom k rodičovi. Chrbátik by mal byť zaoblený v tvare C a nožičky rozkročené v tvare M. Zadoček by mal byť položený nižšie ako kolienka. Ergonomické nosenie má nesporné benefity pre bábätko aj rodiča, avšak čas strávený v nosiči a polohu by sme mali  prispôsobovať veku dieťaťa. Dieťatko by nemalo byť v nosiči väčšinu dňa a nosič nemôže nahrádzať spontánnu pohybovú aktivitu,“ dodáva zdravotná sestra.

Ako ďalej vysvetľuje, veľa záleží od pôrodu, avšak v zapätí dodáva, že pôrodom nič nekončí, naopak, všetko len začína a na bonding nie je nikdy neskoro. Ťažký pôrod môže mať za dôsledok unavené a spavé, alebo, naopak, podráždené a plačlivé dieťatko. Preto je nesmierne dôležité novorodenca správne polohovať, hniezdiť a dopriať mu uvoľnenie od napätia po pôrode. Podľa zdravotnej sestry je tiež nevyhnutné, aby bolo dieťatko uložené v polohe na chrbte. Ťažisko sa rozloží rovnomerne na chrbát, nôžky a rúčky má mierne podvihnuté. Hlavičku chránime pred neželaným záklonom! Na hniezdenie je ideálna polovysypaná perová perinka, ktorá zabezpečí termoreguláciu dieťatka. „Čas v perinke vyvažujeme aktivitami s dieťatkom počas prebaľovania a medzi kŕmením. Je žiadúce umožniť dieťaťu voľný pohyb nôžkami a rúčkami, aby sme stimulovali pohybový aparát. Skvelé sú tiež pohybové aktivity - kolienka k brušku a späť, kolienko k rúčke -  ľavé k pravej  a naopak a to niekoľko minút denne a postupne pridávame. Jemná a odborne vedená masáž spolu s kúpeľom a cvičiacou formou plávania (vaničkovanie) predstavujú pre bábätká obrovské benefity v oblasti motorického, ale aj emocionálneho vývoja. Základom detských masáží je v podstate láskyplný dotyk rodiča, ktorý bábätko za každých okolností upokojuje, uzdravuje a prináša pocit bezpečia. A práve to je to, čo v prvých mesiacoch života najviac potrebuje,“ uzatvára Alena Ravaszová.

We Care centrum sídli na Tomášikovej 13 v Bratislave.

Viac na https://www.wecarecentrum.sk/

Instagram: https://www.instagram.com/wecare.centrum/?hl=sk

Zdroj foto: We Care Centrum

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.