Odborníci radia, kedy deťom treba dioptrické okuliare

Napísal Michal Krajčír 06. september 2023

V dnešnej dobe sú deti vystavené rôznym výzvam, ktoré ovplyvňujú ich zdravie a pohodu. Jedným z týchto problémov sú aj očné problémy, ktoré môžu mať vážny vplyv na vývoj a vzdelávanie školákov.

pexels_childrens_glasess_923

Aby vaše dieťa lepšie videlo na školskú tabuľu

Krátkozrakosť, ďalekozrakosť či astigmatizmus môže potrápiť nejedno dieťa a sťažiť mu tak návrat do lavíc. Odborníci zo siete očných optík FOKUS tak pripravili niekoľko rád, na čo dbať a kedy treba vaše dieťa zobrať k očnému lekárovi či optometristovi.

Rodičia a dospelí, ktorí sa o deti starajú, by mali priebežne zisťovať, či dieťa správne vidí. Včasné podchytenie zrakových problémov je totiž veľmi dôležité. Preventívne prehliadky u detí sú preto mimoriadne dôležité. Detský zrak sa totiž vyvíja do šiesteho až ôsmeho roku života. Zatiaľ čo novorodenci a kojenci trpia na problémy s priechodnosťou slzných ciest, u starších prevládajú väčšinou dioptrické vady. K najčastejším problémom so zrakom patrí najmä u mladších školákov a predškolákov tupozrakosť, ktorá môže mať aj doživotné následky.

Okrem tupozrakosti alebo škúlenia hrozí deťom v tomto veku tiež krátkozrakosť, kedy potrebujú okuliare do diaľky. Problémy sa potom pretavujú aj do dospelosti, pretože vyššia krátkozrakosť zvyšuje riziko zeleného a šedého zákalu či odchlípenia sietnic. Problémom tiež môže byť astigmatizmus, pri ktorom dieťa vidí rovinné predmety rozmazane alebo zakrivene. Deti s astigmatizmom môžu mať problémy s čítaním a zaostrovaním na text.

Je dôležité, aby rodičia a učitelia boli pozorní na možné očné problémy u školákov a podporovali ich v starostlivosti o zrak. Pravidelné návštevy očného lekára a dodržiavanie základných zásad ochrany očí môžu pomôcť minimalizovať vplyv týchto problémov na školský výkon a celkovú kvalitu života detí. Zdravý zrak je kľúčovým predpokladom pre úspešné vzdelávanie a rast detí, a preto by sme mali venovať zvýšenú pozornosť prevencii a riešeniu očných problémov u školákov,“ upozorňuje Martin Slaný, optometrista a odborný garant siete očných optík FOKUS.

Riešením problémov s očami je najčastejšie korekcia pomocou okuliarov alebo šošoviek. Očné cvičenia tiež môžu pomôcť posilniť svaly očí a zlepšiť zaostrovanie. „Ak badáte na svojich deťoch očné vady, prípadne sa vám s nimi sami zdôveria, určite sa zverte do rúk špecialistov, prípadne navštívte profesionálnu optiku, u ktorej si môžete byť istí, že šošovky do okuliarov správne zabrúsia a vycentrujú tak, aby vaše dieťa po korekcii videlo správne,“ vysvetľuje Martin Slaný a dodáva: „Pri výbere rámov nezabúdajte na to, že ratolesti bývajú veľmi aktívne, a preto potrebujú okuliare, ktoré im stopercentne padnú ako na nose, tak aj za ušami.

Čo sa týka materiálu rámov, aj v detskom sortimente sa používajú plastové, kovové, ale aj kombinácie týchto materiálov, ktoré sú pružné a viac odolné a zvládnu tak aj náročnejšie aktivity alebo nečakané pády.

A ako je to so sklami do detských okuliarov? Dioptrické šošovky (teda sklá okuliarov) sa dajú doplniť špeciálnym povrchom, či už napríklad proti poškriabaniu alebo antireflexnou úpravou (zvyšuje priepustnosť šošovky a zmierňuje únavu očí). Plastové šošovky mávajú navyše aj UV filter, ktorý oči chráni pred škodlivým UV žiarením. Keď má dieťa vyššie dioptrie, je lepšie zvoliť tenčené sklá, ktoré sú nielen krajšie, ale tiež ľahšie a praktickejšie. „U neposedov môžete siahnuť po nerozbitných okuliarových šošovkách, ktoré sú vyrobené z materiálu trivex, ktorý bol pôvodne vyvinutý pre potreby vojenského priemyslu,“ uzatvára Martin Slaný.

Ponuka detských rámov je v optikách dnes naozaj široká. Okuliare sa tak stávajú módnym doplnkom a nie vecou, za ktorú sa deti hanbia. Hlavné slovo pri výbere by malo mať dieťa, nie jeho rodičia (tí by mali ustriehnuť predovšetkým veci technické).

Pokiaľ sa dieťaťu okuliare nebudú páčiť, pravdepodobne ich potom nebude chcieť nosiť. A keď ich nebude nosiť, jeho vada sa bude ďalej zhoršovať. Dovoľte preto svojim deťom vybrať si okuliare podľa vlastného uváženia, napríklad také, aké nosia ich obľúbení hrdinovia.

Zdroj: Pexels

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.