8 vecí, ktoré by mali zvládnuť vaše „zlatíčka“ do 10 narodenín

Napísal Kristína Chudá 02. január 2023

„Dobre mami, idem to upratať,“ a s mobilom v ruke prevráti oči. Čo všetko vaše deti vedia alebo ešte nevedia? Vedia si namastiť chlieb alebo vždy čakajú na vás? Dnešná moderná doba technológii je, povedzme si na rovinu, pohodlná.

skupina_deti_1200x800

Nedávna štúdia totiž zistila, že zatiaľ čo 58% detí vo veku 3 až 5 rokov vie spustiť navigáciu  v telefóne, tak menej ako 15% detí by si vedeli spraviť vlastné raňajky. Začnite s týmito životnými zručnosti už dnes a vaše dieťa vám v budúcnosti poďakuje.

1. Prať je hračka

Stretli ste sa už s tým, že vysokoškolák nevie prať? My áno! Nedovoľte, aby vaše dieťa bolo vo svete prania stratené. Môžete s tým začať už okolo 6 roka, ale samozrejme hravou formou. Ak máte automatickú práčku, pôjde to doslova samo.

2. Hodinka sadenia

Čo môže byť pre vaše „zlato“ väčšia zábava ako sa hrabkať v zemi? Či je jar, či zima, spravte si doma hodinku sadenia. Vezmite kvetináč so zemou, niekoľko semienok kvetín alebo byliniek a ide sa na zábavu.

3. Baliť darčeky

Neexistuje dieťa, ktoré by nemilovalo darčeky. Či už ich dostáva alebo daruje, vždy je to zábava. A keď ich môže rozbaľovať, to je niečo. A čo tak balenie darčekov? Aké zdatné je vaše dieťa v balení darčekov?  Všetko čo potrebujete je darček, dokonale veľká škatuľa, nožnice, baliaci papier, lepiaca páska a skvelá nálada. Nechajte na deti to, čo zvládnu. Nechajte, aby odstránili cenovku, našli správnu veľkosť škatuľa či vybrali ten najkrajší baliaci papier.

4. Písanie listov

Zatiaľ čo váš drobec napíše list v podobe obrázka, pripojí pečiatku sloníka a spoločne tento list dáte do poštovej schránky. Školáčika už začnite učiť, ako adresovať obálku a ako naozaj písať list. Môžete však začať s vianočnými pohľadnicami.

5. Príprava raňajok

Je ešte vaše „zlato“ v posteli a vy mu pripravujete raňajky? Požiadajte  svoje dieťa, aby vám pomohlo s raňajkami. To, že múka bude ozaj všade a škrupiny z vajíčka budú lietať kade-tade po celej kuchyni... A ako a kedy začať? Začnite okolo 5 roka a najlepšie bude, ak mu pre prípravu prvých raňajok nachystáte jogurt s ovocím. Ovocie samozrejme nakrájate vy, no nech už ho vysype do jogurtu váš drobec.

6. Mapa pokladov

Čítanie z mapy je azda tou najnudnejšou záležitosťou pre vaše ratolesti. A čo ak sa v mape ukrýva poklad? Skryte hračky vo vašom dvore a potom nakreslite jednoduchý náčrt na označenie ich polohy. Ďalším typom, ako naučiť vaše dieťa čítať z mapy, je zoologická záhrada, múzeá či zábavné parky. Nechajte ho, aby bol vašim „sprievodcom“ a viedol vás podľa daného plániku.

7. Liečenie rany

Počujete „auuuuuuuuuuu“ a hneď na to plač. Pribehnete kozmickou rýchlosťou a váš drobec vám ukazuje prštek s kvapkou krvi? Nič hrozného sa nedeje. Ukážte mu, že krvička nie je strašiak. Vezmite vatový tampónik, vydezinfikujte mu prštek, naneste liečivú mastičku, zalepte prštek a objímte vášho drobca. Nielenže si zapamätá, čo nerobiť ale naučí sa, ako postupovať v prípadoch zranenia.

8. Nákupy, nákupy ach tie nákupy

Chodíte nakupovať so svojimi ratolesťami? Až tak často, že vám dieťa povie „mami aj toto sa hodí“ a šup do koša? Učte detí, ako nakupovať a čo nakupovať. Napíšte si zoznam vecí, ktoré treba kúpte a skúste sa ho držať aj napriek tomu, že váš drobec to bude na vás skúšať všelijakými rôznymi spôsobmi.

Alebo si skúste v supermarkete zasúťažiť? Že neviete ako? Vyzvite svoje dieťa, aby našlo tú najlacnejšiu značku papierových obrúskov.


Zdroj: https://www.parents.com/parenting/better-parenting/advice/10-life-skills-to-teach-your-child-by-age-10/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.