Najčastejšie detské strachy

Svet detí sa netočí len okolo pozitívnych vnemov a emócií, ale dostanú sa do neho aj rôzne prekážky a situácie, ktoré ich dokážu vydesiť až k plaču. V každej konkrétnej etape ich vývoja sú rôzne situácie, ktoré to vyvolávajú.

strach deti19

A práve tu prichádzajú rodičia, ktorí im pomôžu zvládnuť tento stav. 

OD BÁBÄTKA PO PREDŠKOLÁKA

Neznáme zvuky 

Najmenšie deti sú najcitlivejšie na rôzne zvuky, ktoré vychádzajú napríklad z vysávača, práčky, fénu na vlasy alebo mixéru. Strach pramení z neznalosti týchto zvukov, ktoré sa neskôr naučia uvedomovať. Neskôr, ako sa začnú pohybovať strach zo zvukov vystrieda strach z výšoka pádu.

Psychológovia odporúčajúnechať malé deti sa schovať pred hlasnými zvukmi, ale zároveň upozorňujú rodičov, aby s láskou a pokojným hlasom deťom vysvetlili, že prístroj nie je nebezpečný a prečo vydáva ten “strašidelný“ zvuk. Tento strach mizne medzi tretím a štvrtým rokom dieťaťa. Strach z výšok u niektorých detí pretrváva dlhšie, záleží od povahy dieťaťa či je skôr úzkostné alebo nebojácne. 

Strach z ľudí – separačná úzkosť

Spravidla sa objavuje medzi ôsmym a desiatym mesiacom veku, kedy si dieťa uvedomuje, že rodičia jestvujú aj keď opustia miestnosť. Plač je prirodzenou reakciou na vek, je normálny a zdravý pre vývoj dieťaťa. Súčasne si začína uvedomovať rozdiely medzi rodičmi a cudzími ľuďmi.

Psychológovia odporúčajútrénovanie samostatnosti pomocou hry, aby si dieťa zvykalo postupne. Rodičia podvedome hrajú túto hru s deťmi a ani o tom netušia. Podstata tréningu spočíva v tom, že si dieťa zakryje tvár rúčkami  a jeden z rodičov odíde na niekoľko minút z miestnosti, na začiatku tam môže niekto zostať z rodiny. Ak to dieťa znáša horšie, skúste mu povedať, že ho ľúbite a prídete o chvíľu...

Strach z tmy

Častým prejavom nepokojného spánku a následnej nervozity dieťaťa počas dňa je strach z tmy. Začína sa prejavovať okolo druhého roka a pramení zväčša z bujnej fantázie dieťaťa.

Psychológovia odporúčajú rodičom nepodceňovať strach z tmy, pri najmenších deťoch pomôže prítomnosť rodiča pri zaspávaní. Pri starších deťoch sa snažíme zistiť z čoho majú strach a následne im vysvetliť, že im nič nehrozí. V izbe im nechajte svietiť nočné svetielko. Deťom pred spánkom čítajte upokojujúce rozprávky, staršie deti nech sa vyhnú desivým príbehom v knihe či v televízii. Pocitovo pomôže aj levanduľová vôňa v izbe (levanduľový vankúšik) a kamilkový čaj. Snažte sa im byť oporou v ich strachu, môžete aj humorne odľahčiť príčinu ich strachu, aby sa jej čo najskôr zbavili. 

Strach zo zvierat

Strach z rôznych vecí aj zvierat pramení z nevedomosti, ktorú je možné ľahko napraviť. Ako prvé je nutné prinútiť dieťa v takejto situácii počúvať a naučiť ho prekonať silné emócie. Vysvetliť mu, že je v poriadku mať takéto pocity a vy ich máte tiež. Potom spoločne zistite, na akých základoch strach stojí. Ak ide o živý tvor ( hmyz, pavúky, psi, mačky...) najskôr ich v pokoji preskúmajte v knižke, neskôr, ak je to možné v zaváracej fľaši (mravce, chrobáčiky, pavúky) a až neskôr „naživo“ na dlani, alebo v prírode. Na dieťa príliš nenaliehajte, ale zároveň nenechajte ho samého vo svojom strachu, neskôr sa z toho môže vyvinúť aj fóbia.  Rovnako deti nezastrašujte nadprirodzenými alebo inými bytosťami, aby ste z dieťaťa nevychovali nepriebojného a ustráchaného jedinca.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.