Cestovateľská pozvánka: Noszvaj a Eger v Maďarsku

Napísal Michaela Conzarová 30. november 2016

Ak máte radi wellness, kvalitné víno, rozmanité jedlá, peknú prírodu, pamätihodnosti, ale aj relax a pokoj na duši, máte teraz jedinečnú príležitosť. Ponúkajú to dve mestá Noszvaj a Eger, vzdialené od Budapešti len 30 km.

Priateľskí voči deťom – Hotel Oxigen víta rodiny s deťmi

V severomaďarskom regióne je veľa detí a rodiny s malými bábätkami. Po Balatone, je to druhý najpopulárnejší región maďarskej turistiky. Eger patrí po Budapešti medzi najnavštevovanejšie mesto v Maďarsku. Usporadúvajú sem školské výlety, v poslednom čase vzrástol aj domáci turizmus. Nemecký trh trochu upadol oproti minulosti a domáci ho chcú nahradiť klientmi z Ruska, Ukrajiny, Poľska a Slovenska. Neďaleko Egeru sa nachádza mestečko Noszvaj, ktoré sa považuje za miesto s najčistejším vzduchom v Maďarsku. V roku 2012 otvorili v Noszvaji Hotel Oxigen Superior Family & Spa. Bazén, wellness, okolitá príroda, čistý vzduch, vinársky turizmus, vínna pivnica pod nosom. Majitelia sa rozhodli, že hotel bude najmä pre rodiny s deťmi, ktoré tu nájdu všetko. Od izieb, programov až po príjemný personál. Traja animátori sa starajú už od raňajok o malé deti, vítajú ich rôzne rozprávkové postavičky. V hoteli sa nachádzajú prebaľovacie stoly, detské sedadlá, komfort pre deti. Hotelový personál sa dokáže postarať aj o najmenšie deti, aby mali rodičia na pár hodín pokoj od svojich ratolestí. To žiadny iný hotel neponúka. Bábätka sa môžu do sýtosti vyšantiť vo vode, v malých bazénoch. Navyše deti do 10 rokov neplatia. Izby sú upravené aj pre štvorčlenné rodiny. Za hotelom sa nachádza Zen-Spa, kde môžu dospelí meditovať. K dispozícii sú aj bicykle, v nádhernom okolí sa dajú pozorovať vtáky, alebo sa vychystať na turistickú pochôdzku.

Kaštiel De La Motte

Barokový kaštieľ sa stal vyhľadávaným miestom rekreácie, patrí k nemu aj hotel Tündérkert spojený presklenou chodbou a vzdelávacie stredisko. Kaštieľ je sprístupnený ako múzeum a ponúka tri exkluzívne apartmány. Využíva sa aj na svadby a rôzne významné príležitosti. V hoteli nechýba plavecký bazén a anglická záhrada. Lokácia hotela je zaujímavá aj tým, že sa nachádza neďaleko troch obľúbených maďarských kúpeľov Eger, Egerszalók a Demjén.


Kaštieľ bol postavený v roku 1774 a v roku 1782 predaný za 11 tisíc forintov veriteľom. Počas vojny slúžil ako stajňa pre kone a kurník. V roku 1972 prešiel rekonštrukciou a v roku 2016 už patrí do súkromných rúk maďarského podnikateľa, ktorý mu opäť vdýchol dušu a stal sa aj majiteľom ďalšieho hotela, ktorý je postavený v bezprostrednej blízkosti kaštieľa. Je ním už spomínaný Oxigen Hotel Superior Family & Spa v mestečku Noszvaj.

Vinárstvo Thummerer

Už 32 rokov existuje rodinný podnik Vinárstvo Thummerer v Noszvaji. Majú vlastné vinice, dvadsať druhov odrôd hrozna, 80% červené, 20% biele. V ponuke je tridsať druhov vína ako Frankovka, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kadarka, Pinot Noir , Riesling , Egri Bikaver a ďalšie. Za rok vyprodukujú 400 tisíc fliaš. Na domáci trh putuje 70 percent. Obrovské sudy trónia v obrovskej pivnici na ploche 4400 metrov štvorcových. Pivnica je skalnatá, pochádza z Tufy-vulkanického pôvodu, ľahko sa razí a je vhodná na vínne pivnice, maštale a jaskynné byty. Pivnicu majitelia kúpili v roku 1992 a rozšírili ju. Má stálu klímu 10°C - 12°C a 80% vlhkosť, na strope je usadená zdravá pleseň. Kade sú z nerezu, sudy z dubového dreva a víno oddychuje vo fľašiach. Používajú rôzne technológie. Vo všetkých sudoch sa nachádza milión tristotisíc litrov vína. Červené nechávajú dozrievať. Vína z vinárstva Thummerer získali množstvo prestížnych cien a ocenení. V domácej vinotéke môžete vyskúšať na ochutnávke množstvo z nich a potom si vybrať a kúpiť tie, ktoré vám najviac zachutili. Stačí doniesť domov a štrngnúť si svojimi priateľmi.

Jaskynné domy - Noszvaj

Podľa niektorých zdrojov existovali už v 17. storočí, ale rozšírili sa v prvej polovici 19.storočia. Dôvodom bola veľká chudoba v oblasti pod pohorím Bukk , od Egeru až po Miškovec (Miskolc). Ich vznik a rozšírenie umožnilo ľahko spracovateľné skaly riolittufa, v ktorých sa ľahko hĺbili priestory. V roku 1862 žili rodiny v 64 jaskynných domoch, v roku 1930 v 70-tich domoch bývalo 249 osôb. Ešte v roku bolo funkčných 40 takýchto domov, bývalo tam 159 ľudí, bez vody a elektriny.V prvej polovici 70-tych rokov boli ľudia presťahovaní, vraj preto, lebo oficiálne chudoba neexistovala a režimu sa nepáčil takýto spôsob bývania. Domy dlho pustli a boli opustené. V 90-tych rokoch si domy odkúpila skupina výtvarníkov – sochárov a začala s postupným obnovením domov, zavedením elektriny a vody. V súčasnosti je tam v lete tvorivá dielňa pre výtvarníkov, chodia tam sochári aj zo zahraničia. Dnes je to najmä atrakcia pre turistov.

Hrad, na ktorý mali zálusk Tatári

Mesto Eger leží v malebnom údolí na rozhraní pohorí Bukk a Mátra. Preslávili ho bohaté barokové pamiatky, stredoveký hrad, ale aj liečivé termálne pramene a vynikajúce vína. Na pahorku nad mestom sa vypína Jágersky hrad s päťuholníkovým pôdorysom, ktorý má pre celý národ dôležitý historický význam. S výstavbou sa začalo v druhej polovici 13. storočia po nájazdoch Tatárov. V priebehu nasledujúcich storočí bola obranyschopnosť hradu vylepšená rôznymi opatreniami. Veľká prestavba sa konala v rokoch 1542-49. Baštami opevnený hrad bola posledná pevnosť Maďarska, ktorý dokázal odolávať pod vedením Istvána Doboa dvadsaťnásobnej tureckej presile. Hrdinský odpor obrancov hradu je od tej doby vzorom maďarského vlastenectva. Maďarský spisovateľ Gejza Gárdonyi zvečnil hrdinský boj v románe Jágerske hviezdy, ktorý bol preložený do dvadsiatich jazykov. V súčasnosti sa v areáli obnoveného hradu nachádza Hradné múzeum Istvána Doboa (pochovaný je na Slovensku, pri ukrajinských hraniciach) v reštaurovanom biskupskom paláci zo 14.-15.storočia. V ponuke je množstvo expozícii, návštevníci si môžu vyskúšať lukostreľbu, v lete sa na hrade konajú Hradné radovánky, rytierske hry, hudobné a tanečné programy a trhové veselice.

Múzeum marcipánu – Kopcsik Marcipánia, Eger

Kto by nemal rád sladký marcipán? A že sa z neho dá vymodelovať a vytvarovať neskutočné veci od výmyslu sveta, je dôkazom pán Lajos Kopcsik. Vyše dvojmetrová pivová fľaša, obrazy Salvatora Dalího a ďalších majstrov umenia, benátske masky, šachovnica, bábiky, dokonca aj celá baroková izba....
Majiteľ – zakladateľ Lajos Kopcsik sa narodil v roku 1941 v obci Sajószent Puszta, do Egeru sa presťahoval z rodinných dôvodov až v roku 1988. Celý život pracoval ako cukrár. Už od 60-tych rokov sa zúčastňoval na rôznych domácich a zahraničných súťažiach. Je držiteľom nespočetného množstva cien a vyznamenaní. Je zapísaný v knihe rekordov Guinness (od r.2001), získal aj cukrárskeho Oscara, najviac hrdý je na to, že na cukrárskej olympiáde v Berline v roku 1996 bol prítomný s 10 prácami a všetky získali zlatú medailu. Je nositeľom l niekoľkých vysokých maďarských štátnych vyznamenaní. Celý život sa venoval aj výchove mladých cukrárov. Jeho kreatívne diela z marcipánu sa nachádzajú v rôznych krajinách sveta, najmä v Rakúsku, Nemecku, Švédsku, Rusku a USA, kde ich má v zbierke Hillary Clintonová. Barokovú izbu v múzeu tvoril viac ako 3 roky. Kopcsik je stále aktívny, neustále doplňuje svoje múzeum, naposledy pripravil z cukrovej masy kompozíciu, ktorá zobrazuje 62 motýľov...

Viac informácii na ww.kopcsikmarcipania.hu.

Text a foto: Michaela Conzarová

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.