Južná Morava – dúšok inšpirácie na celý rok

Napísal Peter Kolník 09. august 2016

Ak niekde platí, že to už neplatí, tak je to určite príklad Južnej Moravy a jej centra – mesta Brna. Niekdajšie nelichotivé prívlastky o provinčnosti (bolo ich častejšie počuť v okolí Prahy ako v samotnom Brne)...

...dnes už nie sú aktuálne a strácajú sa v poznaní histórie sídiel a v zážitkoch v jedinečnej juhomoravskej prírode. Trendom a magnetom pre návštevníkov sa totiž stávajú lokality ďaleko od ruchu (minimálne európskych) veľkomiest.

Presvedčila ma o tom i moja nedávna jarná inšpirácia v susednom moravskom kraji. A že nič nestráca na svojej sile ani uprostred leta, niet pochýb. V plnom rozpuku prírody naozaj ťažko odolať čaru CHKO Pálava s belostnými skalnými útvarmi. „Cyklo je in“, povedal by súčasník, ktorého pozornému oku pri poctivo našliapaných kilometroch na nekonečných cyklistických trasách neuniknú okolité historické pamiatky o stáročnej vinohradníckej minulosti. Z tých najznámejších trás (je ich 12) spomeniem Jantárovú cyklotrasu z Brna do Nového Přerova, Kniežaciu Lichtenštejnskú trasu za pamiatkami UNESCO, či Trasu po stopách cisára Napoleona. Bolo by neodpustiteľným hriechom neochutnať pritom originálne miestne špeciality s porciami, ktoré zohľadňujú ústretovú DPH voči službám v hotelierstve a gastronómii. Návštevníci Valtického národného archívu vín si pochvaľujú... Ste naskok od unikátnych zákutí rieky Dyje, ktoré sústreďujú služby smelo konkurujúce na druhej strane hranice. S Rakúskom... O tradičných a dobre známych históriou patinovaných miest Mikulov a Znojmo nehovoriac.

Ak patríte viac k vyznávačom mestskej poznávacej turistiky, nepochybne vás bude mraziť aj v letných dňoch zo smutného osudu ľudských príbehov, ktoré sa odohrávali v katakombách brnenského hradného areálu Špilberk.


Dnešné Brno nepochybne patrí k vyhľadávaným cieľom aj ako mesto architektonických skvostov so špeciálnym poznávacím okruhom po unikátnych pamiatkach nielen z obdobia funkcionalizmu (Villa Stiassni, Jurkovičov dom, Villa Low-Beer). A tá najslávnejšia z brnenských víl sa pýši zápisom v Zozname pamiatok UNESCO. Jej konštrukcia, priestorové usporiadanie, interiérové vybavenie nábytkom, technickým zázemím a samotné začlenenie do prírodnej scenérie, ju bez akýchkoľvek pochýb priradili k svetovým pamiatkam architektúry. Je natoľko unikátnym umeleckým dielom, že by možno stálo za úvahu pozmeniť jej ctené meno na Víla Tugendhat...
Históriu mesta so súčasnosťou metropoly južnej Moravy vyvažujú pravidelné a tradičné výstavnícke podujatia v areáli BVV. K úplnosti obrazu dynamickej súčasnosti treba spomenúť - a samozrejme navštíviť - zábavný vedecký park Vida centrum so 170 interaktívnymi exponátmi. O jeho poslaní a zmysle netreba pochybovať v čase, keď si lámeme hlavu – čo s voľným časom detí a mládeže, ako odovzdať štafetu a podchytiť ich záujem o vzdelanie, vedu a výskum. Osobne si dovolím aj poznámku o Brne, ktoré sa stalo príkladom fungujúceho stredne veľkého európskeho mesta s verejnou hromadnou dopravou na báze preferovanej mestskej koľajovej dopravy.
Slovom, námetov je toť neďaleko u našich susedov nadostač.

Nie je to však iba o vhodných tipoch krátkodobého alebo dlhodobejšieho relaxu.
Dnes ide o kvalitu ponuky a za finančnú protihodnotu spokojného návštevníka poskytnúť niečo výnimočné. Toto – mám oprávnene pocit - už dominuje v správe cestovného ruchu Južnej Moravy. Záujem ponúknuť neopakovateľný zážitok návštevníka je výsledkom rovnice vyváženého pohľadu na rozvoj destinácie. A tak sa teória a marketingové aktivity pravidelne prezentované na výstavách cestovného ruchu stávajú na Južnej Morave každodennou realitou.

Ak som na úvod spomenul neplatnosť doposiaľ platného, pri južnej Morave to naozaj platí. Južná Morava sa „našla“ opustením myšlienky sezónnosti a naplno podporuje aktivity celoročnej destinácie s pestrou ponukou programov pre rôzne záujmové skupiny návštevníkov. Slovom, juhomoravskí organizátori prezieravo škrtajú úzko zameranú sezónnu ponuku a programovo ju prispôsobujú celému roku. Je to signál pre návštevníka i pre poskytovateľov služieb, ktorí odkazujú: nič ste nezmeškali. Južná Morava je „za rohom“ pripravená na blízke stretnutia v ktoromkoľvek ročnom období.

Autor článku je podpredseda FIJET SLOVAKIA, člen OOCR Bratislava Tourist Board a vydavateľ ročenky Cestovný lexikón Slovenskej republiky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.