Prežite nezabudnuteľný zážitok v Kaštieli Gbeľany

Napísal Michaela Conzarová 01. máj 2016

Uplynulý týždeň  získala, záchrana a rekonštrukcia nádherného kaštieľa s historickým parkom prestížne ocenenie Stavba roka 2015 z rúk ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Kaštieľ Gbeľany sprístupnený verejnosti

Záchrana, obnova, zveľaďovanie historických objektov a zviditeľňovanie regiónov našej krajiny je skutočne ťažká práca, ale ako ukázalo pri renovovaní Kaštieľa v Gbeľanoch,  pri Žiline - oplatí sa „vyhrnúť si rukávy“ a pustiť sa do boja s časom. Výsledok, stojí za to! Príďte sa o tom presvedčiť. 

Barokový kaštieľ v strede obce Gbeľany pri Žiline, ktorý roky chátral odkúpil v roku 2011 rodák z Gbelian, stavebný inžinier  Peter Janíček, ktorému nebolo jedno, v akom stave sa vyše 250-ročný kaštieľ nachádza. Spolu s manželkou, tiež stavbárkou,  sa rozhodli, že národnej kultúrnej pamiatke opäť prinavrátia zašlý lesk. Investíciu do rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky nie je možné vyjadriť len peniazmi, hoci ich dostatok je v takomto prípade nevyhnutný, ale najmä obrovskou dávkou energie, profesionality a trpezlivosti.

Presvedčili sa tom aj majitelia Kaštieľa v Gbeľanoch manželia Janíčkovci, ktorí sa na neľahkú úlohu podujali. Finančne náročná rekonštrukcia je pokrytá sčasti z dotácie, ktorú sa im podarilo získať v rámci Operačného programu konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Znovuzrodený kaštieľ, veľkorysé riešene jeho záchrany, zveľadenie v "súlade s prírodou", ako i príbeh jeho záchrancov, poskytne mnoho inšpirácie budúcim návštevníkom.

Zrekonštruovaný 260-ročný barokový  kaštieľ leží v nádhernom kraji len 200 km od Bratislavy, 250 km od Košíc. Rekonštrukcii predchádzal archeologický výskum. Objavili pri ňom  400-ročný portál a pôvodný erb rodiny Majlátovcov, ktorá v minulosti kaštieľ vlastnila. Oba nálezy sú vstavené vo vstupnej hale hotela.

Foto: Michaela Conzarová

Hotel  Chateau Gbeľany je vďaka modernej technike a flexibilite priestorov ideálnym miestom pre konanie konferencií, školení, firemných akcií, či obchodných jednaní. Dodáva im dôstojnú atmosféru, punc profesionality a potrebné súkromie pre biznis. Romantické okolie, elegantné ubytovanie, zážitková gastronómia a komplexné služby pri príprave slávností robia z kaštieľa vynikajúce zázemie pre svadby a rodinné oslavy. Zároveň zostáva príjemným  a útulným oddychovým rezortom pre páry, či celé rodiny s luxusným wellness centrom, bazénom, vinárňou, fitnescentrom, moderným bowlingovými dráhami i miestnosťou na biliard. Hotel ponúka 4 apartmánygrófsky, svadobný, rodinný, mezonetový, a izby deluxe,  superior, štandartné i bezbariérovú. Nechýbajú salóniky – čajový, poľovnícky, lobby bar a stará vináreň. Pri kaštieli sa nachádza aj moderný kostolík, ktorý v roku 1999 posvätil pápež Ján Pavol II..

Foto: Michaela Conzarová

Čo možno navštíviť v okolí?

Obec Gbeľany leží na nádhernom Považí, v tichej vidieckej oblasti, je obklopená horami a lúkami. V blízkosti kaštieľa sa nachádzajú mnohé turistické atrakcie a prírodné krásy.  Národný park Malá Fatra ponúka krásne doliny, úžasné výhľady, potoky i vodopády, pestrú flóru a faunu. Najvyšším vrcholom je Veľký Kriváň 1709 m n.m., obľúbené sú Jánošíkove diery Rozsutce s rebríkmi, reťazami, nádhernými výhľadmi a tiesňavami.  Cyklisti môžu využiť cyklistické trasy v okolí, ľahko dostupný je rafting na Váhu, hrad Strečno i malebná Terchová s lanovým parkom. Neďaleko kaštieľa sú atraktívne Šútovské vodopády.

Viac informácií na: http://www.chateaugbelany.com/sk/

 

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.