Cestovať po svete sa dá aj lacno

Cestovateľskí nadšenci z Európy a USA už zdieľajú svoje zážitky aj z miest, na ktoré sa bežný cestovateľ nedostane. Na sociálnych sieťach teraz ponúkajú inšpiráciu ako sa zbaliť na mesiac do jedného batohu, či ako obmedziť cestovateľský rozpočet na niekoľko desiatok eur denne. 

kiwi_harachovci

Harovci na Madagaskare a v Mumbai.

O tipy sa delia finalisti výzvy World Travel Hackers

Do druhého ročníka World Travel Hackers, výzvy s odmenou 10 000 eur na cestovanie, sa prihlásilo viac ako 18 tisíc ľudí zo 130 krajín. Zaujímavosťou je, že sa do súťaže neprihlásili iba študenti, ktorú majú v lete prázdniny a tým pádom majú čas na cestovanie, alebo freelanceri, ale aj ľudia z rôznych odvetví práce, ako napríklad raperi, vodnopólisti, politici, kulturisti či spolumajitelia veľkých firiem. Vybraných 12 dvojíc pochádza z USA a Európy, vrátane Portugalska, Maďarska, Španielska, Rumunska či Slovenskej republiky. Cestujú so svojimi polovičkami, priateľmi či rodinným príslušníkom. 

Česká dvojica, Natália Šafraneková a Filip Kruml, sa napríklad vybrali do južnej Ameriky, kde spoznávali Mexiko, Kostariku a pred sebou majú ešte kolumbijskú metropolu Bogota. Sestry Alexandra a Andreea Stroia z Rumunska si vybrali za finálne destinácie Mexiko, Kolumbiu, Peru a Brazíliu, kde objavovali bioluminiscenčné pláže a prespávali na lodi. Maďarská dvojica si taktiež vybrala južnú Ameriku. Neštandardnú poľskú dvojicu tvorí Michal Hebel so svojou priateľkou Yu Nagano. To, že sa stali finalistami, sa dozvedel Michal na ceste do Japonska za Yu a spolu sa rozhodli ostať v Ázii a precestovať Japonsko, Južnú Kóreu a ostať u domácich na Novom Zélande. Do exotickej Ázie sa vybrala aj španielska či portugalská dvojica finalistov. 

Slovenská dvojica, Lenka Haring s manželom Davidom, majú za sebou vyše dvojtýždňový pobyt na Madagaskare, ktorý ako priznali, bol pre nich vysnívanou destináciou. Okrem prírodných krás sa im páčila úprimnosť miestnych. Harovci po Madagaskare navštívili stále zelený ostrov Réunion s hornatým povrchom a jednou s najaktívnejšej sopiek na svete, nasledoval krátky pohľad na Maurícius a na záver smerovali do  indického mesta Bombaj. Manželia mohli zúročiť svoje skúsenosti, ktoré nabrali počas 14 mesačnej svadobnej cesty, keď nízko-nákladovo skúmali svet. 

Všetky dvojice museli plniť výzvy ako napríklad pobaliť sa len do malého batohu, s ktorým sa cestuje bezplatne, letieť za 4 dni do 4 rôznych miest, zažiť čo najviac len za 50 eur denne, alebo dať cestovateľom tipy, ako prežiť noc na letisku čo najkomfortnejšie. Na základe týchto výziev radia na sociálnych sieťach fanúšikom Kiwi.com, ako cestovať za čo najmenej peňazí. Zhodli sa na tom, že ideálne je cestovať v utorok, stredu a sobotu, kedy sa dá na letoch ušetriť aj 20 %. Navyše cez týždeň nie sú preplnené letiská ako cez víkendy. Ďalším tipom je podrobné plánovanie. Navyše finalisti radia vziať si so sebou len ruksaky a zbaliť si len to najnutnejšie. Oblečenie sa dá oprať a veľa vecí na cestách nie je treba. Čo sa týka ubytovania, radia Harovci: “Ubytovanie hľadajte cez Google, lokálne hotelíky často nenájdete na žiadnych rezervačných aplikáciách. Buď sa choďte spýtať na “blind” alebo ich skúste kontaktovať na telefóne”. Najlepšie informácie o tom, čo koľko stojí, získavajú buď od miestnych alebo na recepcii ubytovania, v ktorom zostávajú. Pozor si treba dávať najmä na taxikárov a “tuktukárov”, ktorí turistov radi zavádzajú. 

Výzva World Travel Hackers sa končí na začiatku septembra, kedy sa domov vrátia poslední finalisti. Vtedy budú známe sumy, koľko peňazí sa cestovateľom podarilo ušetriť z budgetu 10.000 eur od Kiwi.com. „Sme zvedaví, ako si naši finalisti poradili a poradia s výzvami a či sa im podarilo cestovať po svete štyri týždne s naozaj nízkym budgetom. Budem rád, ak na základe výzvy dokážeme, že skvelé zážitky nestoja veľa a ak finalistom na účtoch ostane čo najviac peňazí na ďalšie zážitky“, vyjadril sa Chris Wechsler, kreatívny riaditeľ Kiwi.com. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.