Dobrodružná cesta do vnútra Zeme

Svet pod našimi nohami je mnohokrát živší a bohatší na rôzne organizmy, ako si myslíme. Nechajte sa s nami previesť prírodnými zázrakmi až do hĺbky 6 371 000 kilometrov, čiže do stredu Zeme.

centrum_globe

V skratke

Povrch Zeme tvorí kôra s hĺbkou od 5 do 70 km. Pod oceánmi je najtenšia približne asi 5 - 10 km. Vrchný plášť dosahuje asi 650 km, spodný pokračuje až  približne k 2900 km. Potom nasleduje zemské jadro, ktoré dosahuje niekoľko tisíc stupňov Celzia.

3 m pod povrchom

V tejto hĺbke žijú rôzne dážďovky a červy – obrovský druh DRAWIDA GRANDIS dosahuje až 1 m dĺžky. 

10 m pod povrchom (pod vodou)

Dusík na človeka pri bežnom atmosférickom tlaku nemá negatívny vplyv, ale pri potápaní v závislosti od hĺbky je ľudské telo vystavené tlaku a dusík, ktorý vdychuje pôsobí ako anestetikum. Pri viac ako 30. metroch  môže viesť až k smrti.

Najhlbší potápačský bazén na svete  Y40 (40 m) sa nachádza v Montegrotto Terme v Taliansku.

85 m pod povrchom

V tejto hĺbke bol nájdený archeologický nález Derinkuyu zo 7. storočia p.n.l v tureckej Kappadokii.

122 m pod povrchom

Sem dosahujú najhlbšie známe korene stromov. Patria divokému figovníku v juhoafrickej jaskyni Echo Caves.

1160 m pod povrchom

Kolónia netopierov hnedých (Myotis lucifugus) trávi každú zimu v opustenom zinkovom dole v štáte New York v USA, ich stanovisko je šesťkrát hlbšie, než iné druhy netopierov.

2190 m pod povrchom

Voronija/Krubera je najhlbšia jaskyňa v krasovom masíve Arabika v oblasti západného Kaukazu. Hovorí sa jej aj podzemný Mount Everest.

4970 m pod povrchom

Južne od Kajmanských ostrovov  ležia najhlbšie hydrotermálne gejzíry, vyvierajúca voda môže dosahovať až 450°C. V okolí sa nachádza bohatý život na organizmy  - baktérie, sasanky či drobné krevety bez očí.

8145 m pod povrchom

V roku 2014 v Mariánskej priekope vedci objavili bizarne vyzerajúcu rybu. Stavba tela je veľmi krehká a jemná.

10 600 m pod povrchom

Najväčšia hĺbka oceánskeho dna, v ktorej boli nájdene obrovské jednobunkové organizmy Xenophyophorea. Existuje až 60 druhov, ktoré sa líšia veľkosťou a najväčší z nich pomenovali Syringammina Fragilissima.

2 920 000 m pod povrchom

Tzv. Gutenbergová diskonuitaneprepojená plocha medzi zemským plášťom a zemským jadrom a teplota tu dosahuje až 6000°C. Nachádzajú sa tu prvky železa (80%), niklu, kobaltu a kremíku v polotekutom stave.

5 140 000 m pod povrchom

Tu začína vrstva vnútorného pevného jadra, tekuté ťažké kovy vonkajšieho jadra strieda pevná hmota.

Predpokladá sa, že pevné jadro má tvar elipsy, ktorá sa za rok otočí o pol stupňa viac než tekuté jadro a povrch s ním. Preto sa tvorí magnetické pole, ktoré obklopuje našu Zem a zabraňuje prieniku elektromagnetických častíc zo Slnka.

6 371 000 m pod povrchom

Dorazili sme do stredu ZEME, nachádza sa tu tlak 3,5 miliónkrát väčší než na hladine mora. Jadro je staré miliardy rokov a pravdepodobne ho tvorí železo z protoplazmy Theia, vďaka ktorej tiež existuje Mesiac.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.