Liparské ostrovy II.

Liparské ostrovy majú prijateľnú klímu, malebné zákutia, krásnu prírodnú scenériu vulkanického pôvodu a množstvo histórie. Súostrovie tvoria ostrovy Lipary , Vulcano, Stromboli, Panarea, Salina, Alicudi a Filicudi.  Svoj názov získali ostrovy po gréckom bohovi vetra, Aiolovi čiže Aiolské (Eiolské = Liparské) ostrovy.

Pre svoju vulkanickú činnosť a geologické zaujímavosti je obľúbenou destináciou turistov. Liečebné účinky majú sírne jazierka na Vulcane a adrenalínový zážitok ponúka stále činná sopka na Stromboli.

Ostrovy vznikli pred mnoho miliónmi rokmi, vďaka pohybu africkej a eurázijskej dosky. Najväčšie z nich, sú Lipary, Vulcano a Salina. Počasie je prevažne stredomorské a subtropické, ročná priemerná teplota sa pohybuje medzi je 14–16 °C a počas letného obdobia sa drží na 35°C.

Stromboli

Ostrov Stromboli je jediný aktívny vulkán z archipelu. Na našej zemi, je aktívnych len päť, takýchto vulkánov. Z vrcholov je možné pozorovať roztavené horniny priamo z vnútra zeme, a pri zatmení či v noci je pohľad najkrajší.

wikipedia_stromboli

Tip na výlet

Malý ostrov Strombolicchio je asi 2 km vzdialený od pobrežia, a na vrchole útesu sa týči maják. Výlet loďkou väčšinou turisti spájajú s ohnivým svahom Sciara del Fuoco a s návštevou osady Ginostra.
Pizzo Sopra la Fossa (918 m.n.m.) je hlavným cieľom návštevníkov ostrova. Odtiaľto je najlepší výhľad na očarujúce sopečné erupcie.

Panarea

Považujú ho za najkrajší a najmenší ostrov z celého súostrovia. Na ostrove sa odzrkadľuje pirátska minulosť ostrova. Má typickú stredomorskú architektúru, bielych domov, s blankytnými modrými okenicami. Na strmom útese sa nachádza hradisko z doby bronzovej, ktoré asi slúžilo na kontrolu lodí, pohybujúcich sa na mori.

la_caletta

Tip na výlet

Polhodinová cesta k vykopávkam Punta Milazzese na južnom okraji ostrova, ponúka pohľad na základy osídlenia z doby bronzovej, malebné útesy a cestu na krásnu pláž.

Salina

Typická pre ostrov, je jeho silueta, v tvare dvoch vyhasnutých kužeľov vulkánu Monte di Porri (860 m) a Monte Fosa delle Felci (962 m). Od seba sú oddelené údolím Valdi Chiesa. V staroveku sa pre túto podobu nazýval Didyme - dvojčatá. Ostrov je veľmi úrodný a bohatý na vodné zdroje. Pestuje sa tu vinič, olivy, kapary a ďalšie plodiny.

wikipedia_salina

Tip na výlet

Na západnej strane ostrova sa nachádza v lone krásnej prírody malá obec Pollara, ktorá má nádhernú kamienkovú pláž s čistým morom.

Filicudi

Ostrov Filicudi sa rozkladá na troch vyhasnutých kráteroch, asi 20 km západne od Saliny. Miestni obyvatelia sú zväčša rybári a poľnohospodári na malých terasovitých políčkach. Žijú v dvoch malých prístavných dedinkách Filicudi Porto a Pecorini a Mare, ako aj vo Valle Chiesa okolo k. St. Stefani.

istock_filicudi

Tip na výlet

Ostrov bol osídlený už v dobe bronzovej, a archeologické náleziska sa nachádzajú na Capo Graziano na juhovýchode ostrova. Ak budete na tomto ostrove, určite nevynechajte plavbu okolo ostrova spojenú s prehliadkou jaskyne Grotta del Bue Marino, na západnej strane ostrova.

Zdroj foto: Wikipedia - Stromboli, Panarea, Salina, iStockphoto - Filicudi

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.