Terst...

...bol najväčším a najvýznamnejším prístavom habsburskej monarchie a hlavným mestom korunnej zeme Rakúskeho pobrežia v rokoch 1382 - 1921.V súčasnosti je to moderné prístavne mesto s niekoľkými osobitosťami, ktoré stoja za návštevu.

Často ho turisti míňajú na ceste na chorvátske pobrežie, pretože obchvat nevedie priamo cez mesto.

Z histórie

Od rímskych čias bol známy ako Tergeste, počas svojej histórie vystriedalo niekoľko pánov – Byzantíncov, Aquilejský patriarchát a Benátky. Od roku 1382 až do 1918 patril Habsburgom, až na roky 1804 – 1814. Štatút slobodného prístavu dostalo mesto v rokoch 1719 – 1781. Pôsobili tu dve obrovské poisťovne, lodenice, plavebné spoločnosti, finančné mocnosti. Po páde Habsburskej monarchie sa stal súčasťou Talianska.
Po druhej svetovej vojne bolo mesto a susedná Istria obsadené britskými, americkými a juhoslovanskými vojskami. Nároky na Terst si robilo spojenecké Taliansko ako aj Juhoslávia. V roku 1947 bol vytvorený na území Terstu tzv. Slobodný štát Terst pod medzinárodnou kontrolu a ku konečnej dohode medzi Talianskom a Juhosláviou došlo v roku 1954. Toto rozsiahle územie bolo rozdelené medzi oba štáty. Menšia časť pripadla a Taliansku (Terst a Duino) a väčšia Juhoslávii. V súčasnosti väčšia časť patrí Slovinsku (Koper, Piran) a z malej časti aj Chorvátsku (Umag).

wikipedia_trieste_historia22

Kultúra

Okolo roku 1900 bol Terst literárnym centrom strednej Európy. Od tých čias sa zachovala tradícia kultúrnych podujatí a literárnych diskusií v starých historických kaviarňach. Majú podobnú kaviarenskú atmosféru zašlých čias, ako kaviarne vo Viedni.
Kaviareň - cukráreň Pirona - jej stálym návštevníkom bol spisovateľ James Joyce. Kaviareň Tommaseo má nádherný výhľad na more a od roku 1830 sa stala miestom stretnutí obchodníkov a politikov. V interiery nájdete obrovské benátske zrkadlá a štýlové tonetové stoličky.

wikipedia_trieste_collage22

Centrom mesta je námestie Unit`a d'Italia a vo vedľajších uličkách námestia sa nachádzajú malebné obchodíky a kaviarničky. Za návštevu stojí kostol S. Maria Maggiore zo 17. storočia v barokovom štýle. Chrám S. Nicolo dei Greci patrí gréckej ortodoxnej cirkvi a má bohatú zbierku ikon benátskej, gréckej a krétskej školy.
Synagóga na via S. Francesco je jednou z najväčších a najvýznamnejších synagóg v Európe. Ak uprednostňujete moderné umenie pre vás je vhodná návšteva Múzea Revoltella.

Castello di Miramare je vznešené sídlo arcivojvodu Maximiliána Habsburského. Postavili ho v rokoch 1856 až 1860, keď bol Terst súčasťou Rakúsko-Uhorska. Obyvatelia Terstu považujú zámok za svoj symbolom mesta, pretože ho nájdete na všetkých propagačných materiáloch, pohľadniciach a suveníroch. Zámok navrhol architekt Carlo Junker a vnútorné priestory vyzdobil tapisériami a dreveným obložením. Každú miestnosť navrhol v inom štýle a k najkrajším patria Maximiliánova študovňa, knižnica a korunovačná sieň. Súčaťou zámku je aj prekrásna záhrada v anglickom štýle, ktorá vás prekvapí s jazierkami, fontánami a kaplnkami.

wikipedia_castello_miramare22

Popri obchode, lodiarstve je Terst aj centrom vedy. Vo vedeckom parku Area Scienze Park pracuje asi štyridsať výskumných centier a spoločností, medzi inými aj Medzinárodné centrum pre genetické inžinierstvo a biotechnológie a spoločnosť Sincrotone Trieste, ktorá skonštruovala svetelný stroj Elettra.

Zdroj foto:  it.wikipedia to Commons

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.