Bezpečnosť áut Lexus potvrdená nezávislými testami IIHS

Nezávislý Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) je americkým ekvivalentom Euro NCAP, ktorý kontroluje bezpečnosť áut na základe prísnych kritérií. V zozname áut, ktoré dosiahli v najnovšom vydaní štúdie najlepšie výsledky, bolo päť modelov značky Lexus.

lexus_ihs_2

Každý z nich je ponúkaný na slovenskom trhu.

Titul Top Safety Pick + je udeľovaný autám, ktoré dosahujú najvyššiu úroveň ochrany cestujúcich vo všetkých nárazových testoch, vrátane bočných nárazov. Testovanie IIHS musí navyše potvrdiť účinnosť systému na predchádzanie kolíziám s chodcami nielen počas dňa, ale aj v noci. Najvyššie ocenenie získali SUV a crossovery Lexus, teda modely UX, NX a RX, ako aj prvý elektromobil značky Lexus RZ.

Sedan Lexus ES získal titul Top Safety Pick. Na získanie tohto hodnotenia musí auto dosiahnuť najvyššie hodnotenie Good v nárazových testoch, jedno z dvoch najvyšších hodnotení pre odolnosť proti bočnému nárazu a pre technológiu svetlometov. Testy IIHS musia navyše potvrdiť vysokú účinnosť systému na predchádzanie kolíziám s chodcami počas dňa.

lexus_ihs_12

Bezpečnostný systém Lexus + je štandardnou výbavou každého modelu

Všetky automobily Lexus v ponuke, od najmenšieho mestského crossoveru LBX až po exkluzívnu dodávku LM, sú vybavené bezpečnostnými systémami Lexus Safety System +. Najnovšia generácia asistentov a technológií deteguje ešte viac potenciálnych hrozieb. Vďaka modulu DCM je možné systém Lexus Safety System + 3 aktualizovať bezdrôtovo bez toho, aby bolo nutné navštíviť servisné stredisko.

Jedným z kľúčových prvkov balíka je prednárazový ochranný systém (PCS) s funkciou detekcie chodcov, cyklistov a motocyklistov. Ten je dokonca schopný rozpoznať aj riziko kolízie s vozidlami približujúcimi sa sprava alebo zľava na križovatke počas otáčacieho manévru. Vo výbave áut je aj aktívny tempomat, asistent udržiavania v jazdnom pruhu (LTA), automatický systém diaľkových svetiel a dynamické adaptívne diaľkové svetlá, či systém rozpoznávania dopravných značiek.

V závislosti od verzie výbavy sú k dispozícii aj: 

- monitorovanie mŕtveho uhla (BSM)
- výstraha pred prejazdom vzadu (RCTAB)
- výstraha pred prejazdom vpredu (FCTAB)
- asistent pri zmene jazdného pruhu na diaľnici (LCA).

Lexus neustále pracuje na nových technológiách, ktoré zvýšia bezpečnosť cestujúcich ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky a postupne ich zavádza do svojich áut. V druhej generácii NX debutovali inovatívne elektronické kľučky dverí v kombinácii so systémom predchádzania kolíziám (SEA). Ten zabraňuje otvoreniu dverí, ak sa zozadu blíži iné vozidlo alebo cyklista.
Lexus RX a RZ sú po prvýkrát vybavené kamerou monitorujúcou pozornosť vodiča (DMC). Keď sa vodič necíti dobre alebo stráca koncentráciu a nereaguje na alarmy, auto dokáže spomaliť, bezpečne zastaviť a rozsvietiť výstražné svetlá.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.