Veľký sprievodca letným kempovaním

Napísal Pavol Hrabovský 27. júl 2024

Kalendár hovorí jasnou rečou – po dlhých mesiacoch konečne dorazilo letné obdobie a s ním čas na nespočetné množstvo dobrodružstiev v prírode. Bez ohľadu na to, či už skúsenosti s kempovaním máte alebo ste nováčikom, pred odchodom si nezaškodí osviežiť zoznam vecí, ktoré si treba zbaliť.

1_urgo_277

Čo by mala obsahovať vaša výbava?

Leto je obdobím, ktoré každého z nás vytiahne von do prírody. Niet sa čomu čudovať – krásna vôňa rozkvitnutých kvetov, slnečné lúče a jemný vánok je presne to, čo milujeme všetci. Zvažujete aj nočné dobrodružstvo na čerstvom vzduchu? Nenechajte sa dlho prehovárať a vyskúšajte kempovanie. Či sa vyberiete na víkendový výlet do blízkeho lesa alebo na týždňový pobyt v horách, je dôležité správne sa zbaliť. Pripravili sme pre vás praktické tipy, vďaka ktorým sa budete cítiť isto a pohodlne počas celého pobytu pod hviezdami.

Komfortný stan je samozrejmosťou

Kvalitný a odolný stan je základom pre pohodlný spánok a ochranu pred nepriaznivým počasím. Ak stojíte pred jeho kúpou, vyberajte podľa toho, kam sa chystáte kempovať. V lokalitách so stabilnejším počasím vám postačí stan s vodným stĺpcom tropika (vrchnou vrstvou) od 2500 mm. No pozor, ak sa chystáte do hôr zamerajte sa na stany, ktoré znesú aj výdatnejšie a najmä nepredvídateľné nárazové zrážky. Vodný stĺpec by mal začínať na 4500 mm. Farba stanu je tiež pre mnohých milovníkov kempovania dilemou. V tmavších sa lepšie spí, no tie svetlé sa zas toľko neprehrievajú. Zapamätajte si tieto tipy a zabezpečte si tak suché a pohodlné útočisko.

Nerovný povrch terénu vyriešite jednoducho

Pre menej dobrodružné tipy a hľadačov nových zážitkov môže byť prekvapením, akou nepohodlnou disciplínou je spánok na tvrdšom a nerovnom teréne. No aj tento problém je ľahko riešiteľný. Ako? Karimatkou alebo nafukovacím matracom. Keď sa chcete plesknúť po vrecku a navyše sa aj pohodlne vyspať, úplná „Amerika“ sú samonafukovacie karimatky. Lacnejšou ale trošku prácnejšou alternatívou je už spomínaný nafukovací matrac. Ten je navyše potiahnutý nepremokavými látkami, ktoré sú príjemné na dotyk a poskytuje želanú izoláciu od zeme a pohodlie, ktoré s privretými očami ide prirovnať k spánku na posteli. Na bolesti chrbta na druhý deň tak môžete zabudnúť.

Majte zbalenú aj „kuchynku“

Ak vaše kroky vedú do kempov, často tam narazíte na menšie obchodíky so základnými potravinami alebo reštaurácie. Obvykle tam majú k dispozícii drevo, no zápalky alebo zapaľovač majte pre istotu v batohu. Pokiaľ si však chcete vychutnať skutočné čaro kempovania, príprava jedla na otvorenom ohni je tým najlepším zážitkom. Majte však na pamäti, že zakladať oheň je povolené iba na oficiálnych ohniskách. Na stanovanie mimo kempov treba byť vybavený kempingovým varičom či vhodnými riadmi, ako napríklad hrncom, taniermi, hrnčekom, vreckovým nožíkom či príborom. Zbaľte si potrebné suroviny a nezabudnite na dostatok vody.

2_urgo_277

Buďte vždy zorientovaní

Ako už býva zvykom – vo svojom smartfóne máme absolútne všetko. No v prírode treba mať vždy záložný plán. Preto flashlight v mobile poistite lampou, čelovkou alebo ručnou baterkou a GPS zas nahraďte papierovou mapou alebo kompasom.

Nezabudnite na hygienickú taštičku a lekárničku

Asi pre nikoho nie je prekvapením, že z hľadiska hygieny sú vo voľnej prírode obmedzené možnosti. Preto netreba zabudnúť pribaliť si do ruksaku toaletný papier, vreckovky a vlhčené obrúsky. Samozrejmosťou je aj uterák a nádoba na vodu. V kempoch je to o trochu jednoduchšie, keďže sprcha a toalety sú ich neodmysliteľnou súčasťou. V prípade, že je vašou finálnou destináciou kemp, stačí si pribaliť iba sprchový gél a šampón. Keď mierite do divočiny, musíte byť o niečo vynaliezavejší. Množstvo „lifehackov“, ako sa zbaliť alebo si poradiť vo voľnej prírode jednoducho vygooglite a niektoré sa vám môžu zapáčiť až tak, že ich zužitkujete aj inde, nie len na stanovačke.

3_urgo_277

Veľký zreteľ dajte aj na zbalenie lekárničky. Okrem liekov, ktoré pravidelne užívate si pribaľte aj lieky proti bolesti, na alergiu a tráviace problémy. Určite by ste mali mať so sebou aj repelent, obväzy, náplasti, dezinfekciu a URGO Filmogel Po bodnutí hmyzom. Dostať pozdrav od komára, osy, včely, ovada, pavúka alebo mravca v podobe veľkého štípanca nie je v prírode ťažké. Pokiaľ si nechcete znepríjemniť nasledujúce dni v prírode, siahnite po URGO Filmogel Po bodnutí hmyzom. Tento kozmetický výrobok po nanesení vytvorí na mieste uštipnutia pružný, priehľadný a vodoodolný film. Pokožka sa po ňom upokojí a  miesto vpichu ochráni pred škriabaním. Pomocou pribalenej špachtličky nanesiete a rozotriete roztok tak, aby bolo postihnuté miesto rovnomerne pokryté. V mieste aplikácie sa môže objaviť jemné pálenie, no nenechajte sa vyrušiť, pretože vzápätí sa dostaví príjemný chladivý pocit. Počkajte niekoľko sekúnd a nechajte ho poriadne zaschnúť. Až vtedy začnú účinkovať všetky látky, ktoré zmiernia svrbenie. Tým že Filmogel prekryje receptory na pokožke a zabráni treniu šatstvom, zabráni opätovnému škriabaniu a zväčšeniu rany. Aplikáciu podľa potreby môžete zopakovať 2 až 3 x za deň. Veľkou výhodou inovatívnej technológie Filmogel je, že ošetrené miesto sa môže vystaviť slnečnému žiareniu a je vodoodolný, čo nebráni ani kúpaniu. Vydrží až po dobu 8 hodín!

Prajeme vám nezabudnuteľné dobrodružstvá a krásne chvíle strávené v prírode. Šťastnú cestu a veľa skvelých zážitkov!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.