Dáma nosila klobúk

Moderná doba zmenila úpravu ženskej hlavy natoľko, že dámsky klobúk sa v našich v predstavách spája predovšetkým s minulosťou. Klobúková móda prešla v rámci niekoľkých storočí obrovskými zmenami; zásadné zmeny sa však dotkli nielen vzhľadu klobúkov, ale aj ich remeselného či továrenskeho spracovania.

historicke klobuky19

Od vysokých špicatých stredovekých typov klobúkov orámovaných závojmi (tzv. henin) sa klobúky zložito transformovali až do podoby plochých slamených klobúčikov "prilepených" na veľkolepých parochniach (17. storočie). Po danom období minimalizácie nebol, samozrejme, možný iný vývoj, ako opačný - klobúk opäť získaval na veľkosti a rozširoval u dámy hranice osobnej zóny...

- V 19. storočí sa teda nosili nápadné klobúky bohato olemované čipkami a stuhami. Módnymi sa stali veľkolepé striešky, ktoré niesli pozoruhodné množstvo výzdoby - do "kvetinových záhonov" klobúkov sa umiestňovali napríklad aj verné napodobeniny vtáctva a drobného záhradného živočíšstva.

- Na začiatku 20. storočia sa dámska móda výrazne zmenila a impozantné modely klobúkov vystriedali klobúčiky s úzkymi strieškami alebo dokonca bez nich - a dostali priliehavý názov "poklop" alebo "zvon".

K najdôležitejším materiálom, z ktorých boli pokrývky hlavy vytvárané, patrila slama a plsť; slamené klobúky však pôvodne nosili iba sedliaci v čase letných prác. V 17. storočí sa klobúky zo slamy stali veľmi obľúbené aj medzi vyššími spoločenskými vrstvami, čo súviselo s novými filozofickými prúdmi a módnym "návratom k prírode". Tieto "aristokratické" typy slamených klobúkov boli z ušľachtilej talianskej slamy, ktorú neskôr napodobovali lacnejšie imitácie z papiera, lepenky, trávy alebo konskej srsti.

Plsť bola spočiatku používaná iba na výrobu pánskych klobúkov; až v 19. storočí sa plsť začína uplatňovať aj u dámskych klobúkov. V tomto čase trend dámam diktoval kupovať "čistý" tvar slameného či plsteného klobúka, ktorý si potom zdobili alebo nechali zdobiť podľa vlastných predstáv. Vďaka danému trendu nosili dámy na hlave každú sezónu nový, originálny model klobúka prispôsobený práve panujúcej móde.

Plstené, ale aj slamené klobúky boli zvyčajne dotvárané drahými textíliami, kožušinami, perlami a perím - napríklad perie rajky sa stalo v Európe i Amerike také obľúbené, že došlo k ohrozeniu tohoto vtáčieho druhu a následne (v r. 1880) k uzákoneniu prvých "ochranárskych" opatrení.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.