Ľahké jedlá na leto – vyvážená strava na vašu dovolenku

Keď nás v lete pri vode doženie hlad, v rýchlych občerstveniach pri kúpaliskách často dostaneme len párok v rožku alebo rôzne ťažké vyprážané jedlá. Po pár dňoch tak skoro každý dostane chuť radšej na niečo zdravšie, ľahšie a napríklad rovno bez mäsa.

Prečítajte si niekoľko rád od značky Rama, ako sa vopred pripraviť a ľahšie si udržiavať vyváženú a zdravú stravu aj počas letných aktivít. Stačí pár krokov a vďaka lahodným ľahkým jedlám dostanete do letných aktivít ešte väčšiu chuť!

Rozpáľte gril!

Grilované jedlá sú letná klasika, ale nehovoríme len o mäse. Halloumi, feta alebo kozie syry sú skvelou alternatívou, rovnako ako marinované tofu, ktoré možno tiež hodiť na gril. A pokiaľ ide o hojnosť zeleniny dostupné v lete, popri tradičnej grilovanej cukete skúste napríklad červenú cviklu, huby alebo tekvicu.

Ďalšia skvelá vec na grilovanom jedle je, že sa z neho aj nasledujúci deň dá pripraviť vynikajúci ľahký obed alebo desiatu na výlet. Napríklad zo zvyškov grilovaného baklažánu môžete urobiť šalát s jogurtom, ochutený čerstvou petržlenovou vňaťou, mätou alebo cesnakom. Alebo z kombinácie píniových orieškov, čerstvej bazalky, cesnaku a Ramy Classic môžete stvoriť lahodnú nátierku, ktorá bude ideálna napríklad do sendviča na cesty.

220724_recepty

Nátierka s bazalkou a píniovými orieškami

Suroviny

● 20 g Rama Classic
● 1 lyžica píniových orieškov
● 2 strúčiky cesnaku
● 1 hrsť čerstvej bazalky
● Chlieb na sendvič

Postup

1. Píniové oriešky zľahka orestujte na panvici na sucho, bez tuku. Po vychladnutí ich nakrájajte na malé kúsky a dajte bokom.
2. Cesnak olúpte a rozdrvte. Listy bazalky umyte, odtrhnite od stonky a nakrájajte.
3. V malej miske vyšľahajte Ramu do peny.
4. Pridajte píniové oriešky, cesnak, bazalku, dochuťte soľou a korením a všetko dobre premiešajte.
5. Hotovú nátierkou natrite sendvič, môžete doplniť obľúbenou zeleninou.

Maslové sušienky s citrónovou polevou

Suroviny

● 115 g zmäknutého masla
● 60 g kryštálového cukru
● 1/3 lyžičky mletej vanilky
● 170 g hladkej múky
● štipku soli

Ingrediencie na polevu:

● 25 ml citrónovej šťavy
● 160 g cukru
● Haribo FLOWER POWER

Postup

Rúru predhrejeme na 150 ° C a veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Zmäknuté maslo vymiešame spolu s cukrom v robote alebo ručným šľahačom do peny, trvá to niekoľko minút. Akonáhle je maslo už vyšľahané, pridáme mletú vanilku, hladkú múku a štipku soli. Všetko spolu ľahko prešľaháme, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevznikne hladké, husté a trocha lepivé cesto.
Na ľahko pomúčenej pracovnej doske alebo ploche vyvaľkáme cesto na hrúbku približne 1-1,5 cm a pomocou formičky vykrojíme jednotlivé kolieska. Vykrájané kolieska presunieme na plech s papierom na pečenie a vložíme do rozpálenej rúry. Pečieme cca 25 minút alebo kým okraje sušienok nechytia zlatistú farbu. Upečené sušienky presunieme na chladiacu mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Akonáhle sú sušienky už vychladnuté, pripravíme polevu. Citrónovú šťavu zmiešame s práškovým cukrom a vymiešame hladkú a hustú cukrovú polevu.

1 Komentár

  • Komentár Jajina623 %PM, %23 %903 %2024 %20:%júl napísal Jajina623

    výborné recepty! ja si nimi oživujem stravovanie s KetoDiet :o) a váha ide postupne pekne dole

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.