Fondue...

... je francúzske slovo, ktoré v preklade znamená roztopiť, femme vám priblíži tajomstvo správnej prípravy fondue a chutné recepty k tomu. Tento lahodný pokrm má pôvod vo Švajčiarsku. Ide prevažne o roztavený syr, ale sú aj sladké podoby receptov, napríklad s čokoládou, ktoré sa podávajú s rôznymi druhmi ovocia.

fondue 0918

Fondue sa musí udržiavať teplé, tomu aj zodpovedá materiál, z ktorého sú nádoby vyrobené. Ako tradičná nádoba na výrobu fondue je z kameniny, ale v súčasnosti je v ponuke glazovaná keramika alebo liatinová miska. Vhodným materiálom sú liatina a oceľ pretože dobre vedú teplo. Zároveň by typ nádoby mal zodpovedať druhu pripraveného fondue. Na vývar a tuk sa používa vyššia nádoba s dierkovanou pokrievkou , na syrové fondue je vhodná nižšia nádoba z keramiky. K stolovaniu na fondue potrebujete servírovacie misky na polotovary, prílohy a všetky ostatné ingrediencie. Budete potrebovať špeciálne príbory a fonduové vidličky, aby ste sa bez problémov dostali do fondue nádoby.

Ako pripraviť fondue

Jedlo si najskôr zohrejete na sporáku a potom prenesiete na malý liehový alebo sviečkový varič umiestnený priamo na stole. Podľa zvoleného druhu fondue musí zodpovedať aj zdroj ohrievania na stole. Napríklad pri fritovaní je potrebný regulovaný varič, ale pri príprave syrového fondue postačí aj sviečka.
Na fritované fondue môžete použiť kúsky zeleniny, kúsky údenín a kocky mäsa. Odporúča sa na fritovanie 100 % čistý rastlinný tuk bez vody, rastlinné oleje bez vitamínov A,E. V nádobe na fondue ohrejete tuk alebo olej na sporáku asi na 180°C. Správnu teplotu zistíte ponorením drevenej varešky, okolo ktorej sa vytvoria perlivé bublinky. Potom prenesiete nádobu nad regulovaný varič aby sa udržala konštantná teplota vhodná na fritovanie. Stužený fritovací tuk je možné viacnásobne použiť (6-10 krát) a rastlinné oleje 2-3 krát. Po fritovaní musíte vždy olej alebo tuk scediť cez filter.

Syrové fondue (4 porcie)

P o t r e b u j e t e: 250 g taveného chesteru, 4 trojuholníky smotanového taveného syra , 125 ml bieleho vína, cesnaková soľ, biele korenie

P o s t u p: Obidva druhy syrov nakrájajte na kúsky a v fondue nádobe uveďte do varu víno na sporáku. Potom postupne pridávajte syr a rozpúšťajte ho pomaly na miernom ohni, za stáleho miešania vznikne hladká krémová omáčka. Nakoniec omáčku okoreňte cesnakovou soľou a mletým bielym korením. hotové fondue udržujte teplé nad sviečkou.
Prílohy: biely chlieb alebo pečivo, zelenina

Ženevské fondue (4 porcie)

P o t r e b u j e t e: 3 žĺtky, 125 ml šľahačky, 125 ml bieleho vína, 500 g ementálu, muškátový oriešok

P o s t u p: Vyšľahajte žĺtky, 125 ml šľahačky, 125 ml bieleho vína a celú zmes v nádobe na fondueuveďte do varu. 500 g ementálu nakrájajte na drobné kocky alebo nahrubo nastrúhajte, postupne pridávajte do nádoby a rozpúšťajte na miernom ohni. Nakoniec omáčku ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom
Prílohy: biely chlieb alebo pečivo

Čokoládovo – kávové fondue

P o t r e b u j e t e: 500 ml mlieka, 300 g horkej čokolády, 4 PL jemnej mletej kávy, prírodný cukor

P o s t u p: Mlieko zohrejte vo fondue nádobe na sporáku, nalámajte horkú čokoládu na malé kúsky a nechajte rozpustiť v mlieku, pridajte kávu a ochuťte cukrom.
Prílohy: piškótový koláč pokvapkajte rumom, plátky veky s maslom, šľahačka

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.