Zažite Španielsko na tanieri

Španielska gastronómia je pestrá ako svojou farbou, i vôňou, tak i surovinami. Za túto rozmanitosť môže historický vývoj (najmä vplyv arabskej a africkej, maurskej aj americkej kuchyne), i rozľahlosť krajiny, v ktorej sa nachádza 17 regiónov. 

Každý región predstavuje rôzne druhy kuchyne s prirodzenou škálou a kombináciou surovín. Pre severné Španielsko k Pyrenejským horám sú charakteristické omáčky, pre Katalánsko zas ryby, pre Aragon ragú a pre ValenciuMurciu je typická ryža.  Vo všeobecnosti však platí, že v centrálnom Španielsku sa viac pečie a opeká a na juhu sa zas viac vypráža. V prímorských regiónoch narazíte na ľahko stráviteľné a ľahké jedlá ako sú napríklad ryby a šaláty, kdežto vo vnútrozemí sa stretnete skôr s ťažkými pokrmami v podobe najrôznejších variantov mäsa z domáceho chovu, alebo v podobe hutných polievok. Vďaka slnečnému počasiu sa v Španielsku dobre darí aj vínu, ktoré k tamojšej kuchyni a celkovej pohode španielskeho stolovania neodmysliteľne patrí.

V krajine dominujú ryby, morské plody, hovädzina, bravčovina a hydina, čerstvá zelenina a ovocie, čerstvé bylinky, koreniny, ryža, zemiaky, olivy a olivový olej. Španieli milujú šaláty, dusené jedlá, grilované mäsá, sušené salámy, šunky a polievky. Z korenia je najviac typický šafran, cesnak, korenie a štipľavé papričky. V celom Španielsku sú najpopulárnejšími tri základné pokrmy: sušené bravčové mäso jamón, paella a tapas. Ich receptúry sú rozmanité a líšia sa podľa regiónu a podľa sezóny. Ide o pokrmy, ktoré rozhodne stoja za ochutnanie. Španieli si ale radi pochutnávajú aj na sladkom, však predsa majú z čoho vyberať! Vďaka regionálnej pestrosti a historickému vplyvu sú ich dezerty veľmi rozmanité a naozaj veľmi sladké.

Traja veteráni španielskej kuchyne

Špecifikom španielskej kuchyne sú tapas – malé pikantné chuťovky, ktoré sa podobajú našim jednohubkám. Španieli si ich vychutnávajú pred jedlom, v priebehu celého dňa, ale i večer k poháru dobrého vína, piva, sherry, či káve.  Tapas sa jedia rukami bez príboru a taniera a tešia sa veľkej obľube. Existujú i špeciálne tapas bary, ktoré sú výhradne zamerané na tieto lahôdky. Názov pochutiny pochádza zo slova tapa, čo znamená veko a vznikol v Andalúzii, krajine sherry, kde majitelia tamojších barov pokladali cez pohár nápoja plátok chleba, aby tak zabránili prístupu muchám. Neskôr dávali malý slaný kúsok jedla, ktorý mal povzbudiť chuť k pitiu. A z toho sa vyvinuli tapas. Dnes ich existuje nesmierne množstvo – sú to napríklad olivy, sušené mäso alebo syr, zemiakový šalát, cícer so špenátom, kúsky najrôznejšieho mäsa, mäsové guľôčky, klobásky, morské plody, obaľované sépiové kúsky, ančovičky s kúskom chleba, pasty, nakladaná alebo grilovaná zelenina atď. 

Druhú pochutinu, jamón serrano, môžeme prirovnať k talianskej parmskej šunke. Ide o sušenú šunku, ktorá získala prívlastok serrano, pretože sa sušila v horách. Dnes je horská esencia nahradená pivnicami s určenou teplotou, pri ktorej šunka z prasačieho stehna musí schnúť aspoň 2 roky, aby dozrela. Predtým sa nechá niekoľko dní v morskej soli, ktorá sa pred zavesením odstráni. Vďaka sušeniu môže hotová šunka visieť na stropoch španielskych barov bez toho, aby sa okolo nej motali muchy.

Tretím a najslávnejším španielskym veteránom je paella – šafranové rizoto v špeciálnej panvici, v ktorej sa pripravuje i podáva. Od nej tiež pochádza názov pokrmu, ktorý znamená panva s dvomi držadlami. Pokrm je založený na ryži, ktorej pestovanie priniesli do krajiny Arabi. Recept však pochádza z Valencie a po celej sa pripravuje v rôznych variantoch. Na panvicu s ryžou Španieli najčastejšie pridávajú kuracie mäso alebo morské plody, zeleninu (cesnak, cibuľu, paradajky, papriky), a korenie – prevažne šafran. Rizoto býva sýtožltej farby práve vďaka množstvu šafranu, ktorý dodáva jedlu typickú chuť. Tá sa s ostatnými chuťami prepojí a vstrebe vďaka dlhému vareniu na miernom ohni.

Naozaj sladká bodka

Sladké dezerty bývajú v podaní španielskych cukrárov obzvlášť sladké, a to nielen vďaka arabskému vplyvu, a častokrát podávané s veľkou dávkou šľahačky. Naše chuťové poháriky najviac potešia slávne churros, podlhovasté čerstvé a chrumkavé šišky v tvare tyčiniek. Churros sú do zlatista vyprážané v horúcom oleji, a teda sú aj dosť mastné. Pred konzumáciou sa namáčajú do sirupu, čokolády, prípadne sa len tak pocukrujú. Kto by odolal, však? Ďalšou pochúťkou je flan. Dezert podobný francúzskemu crême caramele. Flan je koláč z krehkého nekvaseného cesta, na ktorom sa nachádza vrstva pudingu. Nemenej obľúbený a chutný je aj vianočný dezert turrón, ktorý je určite populárny v celom Španielsku. Údajne ho na Pyrenejský polostrov priniesli Mauri, ktorí jeho časť do roku 1492 okupovali. Turrón je sladká mandľová pasta skaramelizovaná  cukrom a včelím medom, ktorá sa podobne ako turecký med láme na kocky. Jej recept sa predáva z generácie na generáciu a tradičná manuálna výroba tejto pochutiny má v Španielsku stále veľký význam. ,,Pán turronero“ je tu totiž rovnako dôležitý ako slad pri varení piva. Za ochutnanie rozhodne stojí aj crema catalana, teplý puding so žĺtkovou penou podobný francúzskemu crême brulée, ktorý je po stuhnutí posypaný cukrom a skaramelizovaný pod rozohriatym grilom.

Ak vás tieto španielske dezerty uchvátili, ale na dovolenku sa práve nechystáte, môžete si tieto, ale i ďalšie španielske cukrovinky pripraviť v pohodlí vášho domova. Inšpiráciu načerpáte napríklad pri sledovaní seriálu Zákusky Almy Obreganovej, v ktorom vás populárna španielska bloggerka, kráľovná cupcakeov a vôbec všetkých sladkostí okúzli mnohými originálnymi receptami, od vanilkovej zmrzliny so sušienkami po klasické kreácie. Naučíte sa, ako pripraviť schwartzwaldskú tortu podávanú v malých hrnčekoch, alebo ako upiecť obrí cupcake či čokoládový chlebový puding. Reláciu môžete sledovať pravidelne v máji na TV Paprika. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.