Za gastronómiou do moravsko-sliezskeho kraja

Napísal Michaela Conzarová 07. august 2016

Ten, kto má rád dobré jedlo, neváha a vie za ním vycestovať aj za hranice Slovenska. Femme vám dnes predstaví troch podnikateľov z moravsko-sliezskeho kraja, ktorí ponúkajú ozajstné špeciality, ale aj programy a ubytovanie.

TRI TIPY NA ZÁŽITKOVÚ DOVOLENKU, ČI VÍKEND

Túžil byť rytierom, postavil si hrad

Myslíte si, že je to sen. Je to však skutočnosť a zhmotnil si ju do reality jeden moravský podnikateľ. Vo Frýdku- Místku si postavil stredoveký hrad pod názvom Penzion Hrad. A všetko čo k nemu patrí. Vyspať sa môžete vo vyrezávaných dubových posteliach v štýlovom Hrade Dona Quijota de la Mancha vo veži a celú noc bude vo vašej izbe horieť oheň v otvorenom kozube. Najesť sa môžete v loveckom salóniku, či v rytierskej sále alebo v stredovekej krčme iba za svitu sviečok. Bohaté misy ponúknu vôňu pečených kačíc, doma vykŕmených husí, nebude chýbať jahňa, divina, vyprážané ryby, medové omáčky a množstvo stredovekých jedál. K výborným mäsám sú na výber vynikajúce vína a pivá. A čo by to bolo za hostinu na hrade bez rytierov a komediantov, nechýbajú ani tanečnice, hudobníci, fakíri, hltači ohňov. Podľa požiadaviek, či na rôznych akciách, sa pred vašimi očami odohrajú príbehy o cti, pravde a láske, rytierske súboje a šarvátky. Objavia sa aj „stredovekí rytieri“ v brnení, ktorí budú dvoriť krásnym dámam. Pri svetle ohňov budú zvádzať boj o vaše srdce a úsmev. Orientálne tanečnice rozprúdia krv vo vašich žilách. A v tej chvíli rozrazia vzduch meče a vy, nezostanete len divákmi. Aj vás oblečú do historických šiat. Ak sa chcete preniesť v čase do stredoveku, máte na to jedinečnú možnosť.


www.penzionhrad.cz

Z námorníka majiteľ reštaurácie a penziónu

Josef Novotný brázdil moria a oceány vyše dvadsať rokov ako stevard. Vyslúžilý námorník prestal túžiť po romantike a chcel stáť na pevnej zemi. V roku 1997 sa rozhodol otvoriť si Restaurant U námorníka v Hukvaldoch. Hostí láka nielen na námornícky interiér, ale najmä na výborné jedlá, hlavne na mäsové špeciality pripravované kuchárom pred očami hostí na otvorenom ohnisku, ktoré je súčasťou interiéru. V ponuke sú aj pizze, cestoviny, minútky a moravské koláče. Nechýba dobré víno a pivo. Táto takmer dvadsať ročná reštaurácia je pravidelne zaradená do Maureroveho výberu najlepších reštaurácií v Čechách . Od jesene 2014 vznikol pri reštaurácii aj penzión. Izby sú v námorníckom štýle a každá je iná. Ubytovanie v Hukvaldoch je vhodné na rekreáciu počas celého roka (obora, hrad Hukvaldy, pamätník Leoša Janáčka, lyžovanie v Beskydách).


www.unamornika.cz

Svetová Marlenka sa rodí vo Frýdku-Místku

Tretím z nich je Armén Gevorg Avetysian, ktorý prišiel, konkrétnejšie emigroval do Ostravy v roku 1995. Dokonca sa už niekoľkokrát stal Podnikateľom roka moravsko-sliezskeho kraja, keď ho odborná porota ocenila za jeho húževnatosť, usilovnosť a kreativitu Do Čiech prišiel s rodinou, lebo vo svojej vlasti nevidel žiadnu budúcnosť. Nemal kapitál a vo Frýdku-Místku mu jeden pán prenajal krčmu. Spočiatku to nešlo, podnikateľsky sa mu nedarilo ale v tomto ťažkom období ho okrem najbližšej rodiny držala jeho viera a modlitby. Neskôr prišla za ním aj jeho sestra, ktorá začala doma piecť medové torty. Denne desať kusov, každá trvala dve hodiny a záujem o ne neustále narastal. Onedlho sa podnikateľovi narodila dcéra a dal jej meno Marlen. Po nej aj pomenoval tortu – Marlenka. A kolotoč sa rozbehol. Kúpil bývalý dom dôchodcov a zamestnal desať ľudí, neskôr tridsať. Za dva roky už staval halu a unikátnu linku pre neho vymysleli odborníci z Holandska, Nemecka a Talianska. A milý pán podnikateľ sa otvoril svetu. Dnes vyváža svoje torty do celého sveta – Grécka, Nemecka, Španielska, Fínska, Švédska, Izraelu, Saudskej Arábie, Číny, Ameriky...Vo fabrike robí takmer 200 ľudí a okrem torty Marlenka vyrábajú aj medové guľôčky, marlenka napoleónky,  exkluzívne torty k rôznym životným výročiam a svadbám, ako aj bezlepkové  a iné druhy výrobkov. Nedávno vo fabrike otvorili Návštevnícke centrum, kde si návštevníci vypočujú históriu a zaujímavosti založenia fabriky, ochutnajú špeciality, ktoré si môžu aj zakúpiť a vypijú arménsku kávičku. No a nasleduje prehliadka závodu, kde uvidíte celý proces výroby. Stojí to za to. Občas medzi návštevníkov zavíta aj sám majiteľ.

sviatocna torta
Foto:www.marlenka.cz

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.