Tradičná japonská kuchyňa

Na japonskú gastronómiu mali vplyv iné ázijské kuchyne ale aj západné kultúry, podľa ktorých sa sama inšpirovala a prispôsobila si ju svojim podmienkam a chuťovým pohárikom. Vďaka svojmu pestrému zloženiu je známa predovšetkým priaznivým vplyvom na ľudské zdravie a dlhovekosť.

Dôraz kladie na prípravu pokrmov, ktorá je založená na dávnej tradícii. Platí, že jednotlivé suroviny musia byť vždy čerstvé, kvalitné a lákavé aj z hľadiska estetického. Tradičná japonská kuchyňa rozpoznáva päť spôsobov prípravy jedla.

NIMONO – varenie
AGEMONO – vyprážané na sójovom alebo sezamovom oleji
AEMONO – varený šalát, ktorý pozostáva z varenej zeleniny ochutený zálievkou
MUŠIMONO – varenie na pare
JAKIMONO - grilovanie

Ryža základ japonskej kuchyne
Ryža (kome) je základnou surovinou v japonskej gastronómii. Neobsahuje žiadny cholesterol, sodík ani lepok a je ľahko stráviteľná, teda nezaťažuje črevá. Prevažne sa pripravuje so zeleninou a rybami, ktoré sú často podávané surové so sójovou omáčkou a japonským zeleným chrenom wasabi. Japonská ryža (Oryza sativa japonica) sa vyznačuje vysokou lepkavosťou a štruktúrou.
Rezance sú obľúbenou prílohou. Podľa druhu obilniny rozoznávajú niekoľko typov suchých rezancov.

HARUSAME – podobné čínskym transparentným rezancom
UDON – pripravujú sa z bieleho druhu pšeničnej múky
SÓMEN – zlatohnedé rezance vyrobené z pohánkovej múky

Japonci obľubujú na tanieri hydinu, morské živočíchy a ryby, ktoré sú tepelne pripravované. Z morských živočíchov vyhľadávajú mušle, chobotnice, sépie a kôrovce ako v surovom, tak v tepelne upravenom stave. Kôrovec japonský rak “ise ebi”, jeho mäso sa používa na exkluzívne sašimi alebo na gril. Ďalšou delikatesou japonskej kuchyne je morský ježko (uni), ktorého oranžové mäso sa po zmiešaní so žĺtkom podáva ku grilovaným pokrmom alebo sa pridáva do šalátov z mušlí, medúzy a ikier.

Ingrediencie v kuchyni používajú striedmo. Na rozdiel ostatných ázijských kuchýň sa snažia nechať vyniknúť pôvodné chute surovín. K dochucovaniu najčastejšie slúži zázvor, čierne korenie, japonské alebo sečuánske korenie (sanšo), chili, glutaman sodný a sézam.
Ryba, ktorá nesmie chýbať na žiadnej oslave je morská pražma – tai, ktorá symbolizuje šťastie, bohatstvo a spokojnosť. Nesmieme zabudnúť, ani japonskú špecialitu rybu fugu, ktorá má vynikajúcu chuť, ale môžu ju pripravovať len skúsení kuchári.

Lahodná kombinácia ryže v octovom náleve, rias, morských plodov, zeleniny, prípadne tropického ovocia očarila už nejedného labužníka. Na chutné sushi už ale nemusíte chodiť len do reštaurácií, no môžete si ho jednoducho pripraviť aj doma, prípadne vďaka servisu Bento ním pohostiť aj svojich kolegov.

Postup je na prípravu jednoduchý:

Na plátok morskej riasy nori rozložte ryžu, cca 2 cm široký okraj nechajte voľný.
Na spodnú tretinu rozložte ingrediencie a všetko zrolujte s pomocou podložky na rolovanie.
Rolky sushi nakrájajte ostrým nožom na primerané kúsky a podávajte.

Aby sa vám to podarilo čo najlepšie, máme pre vás niekoľko užitočných tipov:

• Správne uvarená ryža je základom sushi. Môžete použiť bielu alebo hnedú ryžu, vyberte si však typ určený špeciálne na sushi. S ryžovarom sa ryža uvarí rýchlo, rovnomerne a bez pripaľovania. A navyše ho určite využijete nielen pri príprave sushi. 
• Octový nálev si môžete pripraviť sami, zmiešaním ryžového octu, cukru a soli. Ideálny je pomer 6:4:1. Všetko následne zmiešajte s vychladnutou ryžou – ideálne v drevenej miske, kovovej sa radšej vyhnite.
• Keďže sushi sa vyrába predovšetkým zo surových rýb, treba klásť mimoriadny dôraz na jeho kvalitu. Ak chcete použiť sladkovodnú rybu, radšej ju vopred uvarte.
• Riasa nori musí byť pri príprave sushi pevná a chrumkavá. Skladujte ju v uzavretej nádobe, aby nenachytala zbytočnú vlhkosť.
• Zadovážte si kvalitnú súpravu na sushi. Podložku odporúčame pred použitím obaliť v potravinovej fólii, aby ste ju následne nepoškodili prácnym čistením.
• Pre dobré nakrájanie je potrebný naozaj ostrý nôž. Čepeľ so zubatým ostrím vytvorí pri krájaní efektné vrúbky.
• Dokonalé pripravené sushi si zaslúži efektné servírovanie. Najlepšie vynikne na jednoduchých hranatých tanieroch.
Bento – to je japonská tradícia oddeľovania jedál v samostatných škatuľkách alebo v boxoch so samostatnými priehradkami. Prednosťou tejto metódy je, že jedlo sa nezmieša a je možné ho dobre prenášať. Bento je ideálny pomocník na prepravu sushi, ale aj rôznych iných pokrmov. 
• Sushi sa najlepšie hodí zapíjať zeleným čajom alebo saké.

bento tchibo16

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.