České cukrárne a zákusky, ktoré musíte ochutnať!

Napísal CzechTourism 13. apríl 2022

Torty, sladkosti, dezerty. Čokoláda, smotana, káva, orechy. To všetko a ešte oveľa viac môžete ochutnať počas ciest po celej Českej republike. Predstavíme vám cukrárne, ktoré stoja za to navštíviť. Niekde vás pohostia veľmi originálne, inde zase tradičné sladké recepty dotiahli do dokonalosti.

Werichova vila by IF na Kampe v Prahe

Skvelá kaviareň a cukráreň v samom srdci Prahy, ale napriek tomu v parku. To je Werichova vila na pražskom ostrove Kampa len pár krokov od Karlovho mosta. Podnik vedie Iveta Fabešová, skvelá cukrárka, mediálne známa v českom prostredí. A čím je táto cukráreň vyhlásená? Aktuálne sem môžete zájsť napríklad na dezerty nazvané Zlaté vajce alebo Citrón. Sladkosti vyzerajú, akoby z oka vypadli svojim menovcom. Ale dostanete tu aj klasické zákusky typu veterník alebo koňaková špička. Očakávajte však dokonalé remeselné spracovanie a poctivé suroviny.

1_werichvilla

Cukrár Skála v Prahe

Hovoria o sebe, že sú cukrárskou továrňou. Ale nebojte sa, žiadna pásová veľkovýroba sa tu neodohráva. Len čerstvé základné suroviny a šikovné ruky školených cukrárov. Aj napriek tomu, že Skálove zákusky majú moderný vzhľad, inšpirujú sa tu sto rokov starými českými receptami aj najnovšími trendmi v cukrárstve. Ochutnať môžete originálne kremrole, venčeky a veterníky alebo indiánky. Pobočky nájdete v Šporkovskom paláci pri Obecnom dome, v ulici Dlouhá a Spálená.

Cukráreň Myšák v Prahe

Túto typicky českú cukráreň nájdete kúsok od Václavského námestia v Prahe. Prví hostia túto cukráreň navštívili už v roku 1911 a hneď si toto miesto získalo srdce všetkých Pražanov. Cukráreň bola dokonca dodávateľom sladkostí na Pražský hrad a do prezidentskej kancelárie. Povojnový vývoj cukrárni veľmi neprial, ale aj tak sa pred niekoľkými rokmi podarilo nadšencom nadviazať na sto rokov staré korene a cukráreň vzkriesiť. Dnes sami pečú zákusky, sladké pečivo a priamo tu vyrábajú všetky dezerty. Už viac ako 100 rokov je v tejto cukrárni vyhlásený zmrzlinový pohár z vanilkovej zmrzliny, karamelu, šľahačky a griláže. Vyskúšajte chute, ktoré vydržali po celé 20. storočie!

2_shutterstock_mysak

 Foto: Shutterstock

Epifany patisserie v Pardubiciach

Okrem Prahy sa však cukrárska scéna rozvíja aj vo východných Čechách v Pardubiciach a v malej dedinke Zaječice pri Chrudime. Na týchto dvoch miestach sa nachádzajú podniky Epifany patisserie, ktoré patria špičkovej cukrárke Jane Novotnej. Hoci sú otvorené len pár rokov, majú vždy obsadené. Predovšetkým v lete sa na miesto čaká, rezervácie totiž nerobia. Pardubickú pobočku nájdete v areáli Gočárových Automatických mlynov, pamiatke, ktorá láka svojou industriálnou podobou. Epifany vo francúzštine znamená „zjavenie“: až keď ochutnáte zákusok z tejto cukrárne, pochopíte, ako má vlastne chutiť kvalitná čokoláda, pistácie, oriešky, zákusky alebo zmrzlina, kde hlavnú rolu nehrá cukor a prvoplánová sladkosť. Tunajšie zákusky sú sladké len tak, aby chuť cukru neprebila pravé chute ďalších ingrediencií. Okrem zmrzliny môžete ochutnať desiatky druhov zákuskov na čele s najväčšou klasikou, veterníkom, ale aj čokoládové torty z vlastnej čokolády.

 

Cafe 8smička na Vysočine

Zónu pre umenie 8smička v Humpolci na Vysočine poznajú milovníci dobrej kávy aj zákuskov. Súčasťou centra je totiž umelecká kaviareň Cafe 8smička. Každý deň sa tu pečú kváskové chleby – orechový, ražný, špaldový aj semienkový, ale aj slané pečivo, ako sú žemle, bagety či ciabatty. Ochutnáte tu sladké tortičky, slané quiche a kávu z českej rodinnej pražiarne Ala Coffee. Skrátka 8smička je ideálne miesto, keď sa chcete pozrieť na zaujímavú výstavu alebo sa len staviť na niečo kvalitné na zub cestou po D1 medzi Prahou a Brnom.

3_kudyznudy

Foto: archív Kudy z nudy

Cukráreň Sorry, pečeme jinak v Brne

Moravské Brno je v rámci Českej republiky mekkou kaviarenskej kultúry. S kávou sa spájajú aj cukrárne a ďalšie miesta, kde je možné dať si niečo malé a sladké. Skúste však niečo originálne! Skúste machovú tortu v cukrárni Sorry, pečeme jinak v centre mesta. Základom torty, ktorá vyzerá ako machová záhradka, sú vláčne špenátovo-pistáciové korpusy premazané krémom z domáceho syra a jahodovou marmeládou, ozdobené ovocím a skutočnými cvrčkami z chovov pre ľudskú spotrebu. A ak nemáte chuť na tortu Buď mech, dajte si inú – napríklad Buď popelník alebo čokoládovú tortu Buď bestie. O originálne torty tu vskutku nie je núdza!

Tvarôžková cukráreň v Lošticiach

Už ste ochutnali tvarôžkovú kremrolu? A čo Loštický koláčik s lekvárom? Rodinná cukráreň v srdci Hanej pripravuje jedinečné múčniky z Olomouckých tvarôžkov, ktoré nadchnú nielen milovníkov tohto aromatického syra.

Tvarôžkové múčniky nesú certifikát Haná regionálny produkt, ktorý garantuje ich pôvod v tomto regióne. Môžu sa ďalej pochváliť titulmi Česká chuťovka, Regionálna potravina či Top výrobok OK. Ponuku dopĺňajú jedlá z bistra ako langoš s tvarôžkami či tvarôžkový tatarák.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.