7 signálov, že už to s kávou preháňate a mali by ste ubrať

Napísal Kristína Chudá 15. máj 2024

Káva skvele chutí a ešte krajšie vonia. Práve preto sa stala naším obľúbeným ranným rituálom. Stala sa súčasťou našich dní. Lenže čoho je veľa, toho je príliš, a aj keď je pitie kávy zdraviu prospešné, ak  to s kofeínom začnete preháňať, môžete si spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy.

freepik_w_coffe_24

Ráno vás bolí žalúdok

Látky obsiahnuté v káve stimulujú sekréciu žalúdočných štiav, takže pokiaľ ju budete piť nalačno, môžete si žalúdok poriadne podráždiť. Tiež je ale pravda, že za vašimi nepríjemnými pocitmi môže byť zle zvolené jedlo alebo predmenštruačný syndróm.

Trpíte úzkosťami

Veľa z nás si dá šálku dobrej kávy kvôli tomu, aby zmiernila stres a bola viac v pohode. O to viac, keď sa blíži nejaká nepríjemná udalosť alebo nás tlačia termíny. Lenže čím viac kávy budete v tomto prípade konzumovať, tým horšie. Kofeín totiž môže mať aj opačný účinok ako povzbudenie. Povzbudzuje síce centrálny nervový systém, ale zároveň blokuje určité receptory, takže človek môže cítiť ešte väčšiu nervozitu, úzkosť, môže byť dokonca naštvaný alebo podráždený.

Tiky v oku

Za svalovým kŕčom v očných viečkach alebo kdekoľvek na tele môže tiež stáť káva. Kofeín totiž uvoľňuje serotonín, noradrenalín a neurotransmitery. Práve tie totiž môžu zvýšiť aktivitu svalov, aj keď sú v kľudovom režime.

Navštevujete častejšie toaletu

Káva pôsobí močopudne, nie je teda divu, že vás trochu „preženie“. Odborníci tvrdia, že pokiaľ si telo na kofeín zvykne, už naň močopudne nepôsobí. Nespoliehajte sa ale na to a radšej ku káve niečo malé zahryznite, aby ste spomalili priechod tekutiny zo žalúdka do čriev.

Nie ste tak produktívni

Káva má síce povzbudzujúce účinky a preto ju tiež všetci pijeme, ale jej účinok je len krátkodobý, aj keď rýchly. Na chvíľu síce preberie a povzbudí, lenže energia takto získaná sa rýchlo stratí. Kto sa na tieto účinky kávy spolieha, má potom tendenciu ju piť v nezdravo veľkom množstve.

Cítite sa unavenejšie

Kofeín ovplyvňuje biologické hodiny niektorých našich buniek. Káva tak môže narušiť spánok tým, že spôsobí organizmu niečo ako falošný jetlag - viete, že je noc a mali by ste spať, ale jednoducho to nejde. Stáva sa to, keď vypijete kávu tri a menej hodín pred tým, než si idete ľahnúť. V jednej štúdii  dokonca vedcom vyšlo, že kofeín spomaľuje vyplavovanie melatonínu, hormónu, ktorý nám umožňuje začať spánok.

Musíte často na veľkú potrebu

Vedci dodnes nedokážu vysvetliť, čo stojí za tým, že káva tak zrýchľuje prácu čriev. S najväčšou pravdepodobnosťou to je ale vďaka kyselinám, ktoré obsahuje a ktoré majú stimulačný účinok na črevá.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.