Jesenná tradícia, ktorá zarába milióny. V čom spočíva čaro Pumpkin Spice latte?

Napísal Kristína Chudá 21. október 2023

Pôvodne sa tento kávový nápoj mal volať Fall Harvest Latte, ale do histórie sa zapísal ako Pumpkin Spice Latte. Je dostupný len počas dvoch mesiacov v roku, ale je tretím najpredávanejším nápojom.

pumpkin_cafe_latte

Jesenná klasika

Prvýkrát tento nápoj ochutnali zákazníci vo Vancouveri a Washingtone už v roku 2003. Do začiatku tohtoročnej sezóny spoločnosť Starbucks predala 600 miliónov kusov Pumpkin Spice Latte v skoro päťdesiatich krajinách sveta. Pre mnohých zákazníkov je Pumpkin Spice Latte synonymom melancholickej jesene, zábleskom pozitivity v chladných dňoch a dôvodom na stretnutie s blízkymi.

Kľúčovým faktorom úspechu tohto nápoja je vytváranie pocitu pohodlia a bezpečia v chladných jesenných dňoch plných mrholenia.

Záhadná tekvicová príchuť

Úlohu zohráva aj príchuť. Jej originálny recept vyvinul v roku 2003 Peter Dukes, vtedajší riaditeľ americkej divízie espressa a produktový manažér spoločnosti Starbucks, ktorý v tom čase zodpovedal za vývoj ďalších úspešných sezónnych nápojov. Mimochodom, v spoločnosti pracuje dodnes.

Keď dostal za úlohu vymyslieť jesennú špecialitu, rozhodol sa spolu so svojím tímom inšpirovať typickým jesenným tekvicovým koláčom. Počas troch mesiacov skúmal, ktorá jeho časť sa najlepšie hodí v kombinácii s espressom a testoval skúšobné verzie nového nápoja.

Vytvorili sirup, ktorého základ tvoria škorica, muškátový oriešok a klinčeky. Zmiešali ho s espressom a šľahaným mliekom, ozdobili šľahačkou a posýpkou z tekvicového koláča. Už v prvý týždeň po uvedení na trh sa stal nápoj hitom. Americkí zákazníci si ho zamilovali rovnako ako tradičný tekvicový koláč.

Nasledujúci rok sa Pumpkin Spice Latte rozšírilo do ďalších kaviarní a miest a odštartovalo jesenný fenomén. Celý svet si zamiloval tekvicový nápoj, ktorý v skutočnosti vôbec neobsahoval tekvicu.

To sa v roku 2015 zmenilo. Do slávneho sirupu pridajú tekvicové pyré. Práve vďaka tomu môže Pumpkin Spice Latte chutiť každý rok trochu inak – všetko totiž závisí od chuti odrody tekvice kabocha v danej sezóne.

V Európe tekvicu v Pumpkin Spice Latte nenájdete. Kedysi nápoj obsahoval tekvicové pyré, ale jeho chuť a farba boli nekonzistentné – v závislosti od sezónnej úrody. Od roku 2011 sa európska receptúra štandardizovala do podoby, ktorú poznáme dnes.

Práve preto sa môže chuť slávneho nápoja na každom kontinente trochu líšiť.


https://www.forbes.com/sites/clareoconnor/2015/11/10/the-pumpkin-spice-economy-how-starbucks-lattes-fueled-a-500-million-craze/?sh=21388b23ded4

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.