Jedzte ako pračlovek, chudnite ako boh

Civilizačné ochorenia, ako obezita, srdcovo-cievne ochorenia či diabetes sú obrazom našej hektickej doby. Pred niekoľkými tisíckami rokov o takýchto ťažkostiach nebolo ani chýru. Nikto si nedokázal predstaviť, že bude obézny.

shutterstock_food1020

Vedci prišli na to, že ak sa budeme stravovať ako títo fyzicky aktívni praľudia, udržíme si atletickú postavu a predídeme ochoreniam.

Čím sa živili praľudia?

Dodnes nie je úplne jasné, ako sa stravovali konkrétne skupiny praľudí, pretože svoj jedálniček prispôsobovali geografickému rozmiestneniu a ročnému obdobiu. V zásade však vieme, že sa rozdeľovali na tých, čo konzumovali vysokosacharidovú stravu (zeleninu) a tých, ktorí jedli nízkosacharidovú (mäso). Ústrednou myšlienkou paleo diéty je, že by ste sa mali stravovať len tým, čo bolo voľne dostupné v časoch pravekých lovcov a zberačov. Úplne sa vyhnite spracovaným potravinám.

Tip: Všetko, čo svojím výzorom napovedá, že nepochádza z prírody a bolo vyrobené umelo, odložte bokom.

Mäso

Doprajte si mäso, čo vám len hrdlo ráči.

●      kuracie

●      morčacie

●      hovädzie

●      bravčové

●      jahňacie

●      kačacie.

V zásade akékoľvek, ktoré dostanete v obchode. Kontrolujte kvalitu potravín, krajinu pôvodu a podmienky chovu. Uprednostnite mäso zo zvierat pochádzajúcich z domáceho chovu. Čerstvé, kvalitné a hlavne mäso zo Slovenských fariem býva často označené špeciálnym symbolom. Ak zvyknete nakupovať vo veľkých supermarketoch, ako napríklad v Kauflande, tak takéto mäso tu nájdete pod značkou K-Purland. V Kauflande môžete pod touto značkou kúpiť kuracie mäso od slovenských a českých farmárov vo vybrané týždne za znížené ceny.

Ryby a morské plody

Ak je to možné, dajte prednosť voľne žijúcich druhom. Medzi najobľúbenejšie patria treska, pstruh, losos a ustrice.

shutterstock_healthfood1020

Zelenina

K najčastejšie uvádzaným druhom zeleniny vhodnej na paleo diétu radíme brokolicu, cibuľu, cesnak, rajčinu, mrkvu a papriku. To, samozrejme, neznamená, že ostatné druhy zeleniny sú škodlivé. Pokojne si doprajte akýkoľvek druh zeleniny organického pôvodu.

Semená a orechy

Spestrite si jedálniček makadamovými, vlašskými a lieskovými orechmi. Ako výživový doplnok vám môžu poslúžiť slnečnicové semená a mandle. Širokú ponuku orechov nájdete napríklad pod značkou Alesto v predajniach Lidl. Semená a orechy tu dokonca kúpite aj ochutené koreninami, či obalené v čokoláde. Okrem balených orieškov, môžete v Lidl predajniach nakúpiť počas špeciálnych akcií aj kešu oriešky a pistácie na váhu za zvýhodnené ceny.

Ovocie

Jahody, čučoriedky, jablká a hrušky dozrejú aj u vás na záhrade. Síce sú z najbežnejšieho ovocia, ale sú jedny z najzdravších. Medzi exotické ovocie vhodné na paleo diétu patria citrusy, banány a avokádo.

Ďalšie potraviny

Ako prílohu jedzte zemiaky alebo batáty. Na prípravu jedla používajte panenský olivový olej, kokosový olej alebo avokádový olej. Vo veľkom množstve jedzte vajcia pripravené na akýkoľvek spôsob. Jedlá dochucujte morskou soľou, kurkumou a rozmarínom. Z času na čas si môžete dopriať aj pohárik červeného vína, bohatého na antioxidanty. Ani čokoláda s vysokým obsahom kakaa nie je na škodu. Je bohatá na nutričné zložky a z toho dôvodu zdravé spestrenie jedálnička.

Ako ste si asi všimli, nikde sa nespomína pečivo. Nakoľko pečivo v časoch pred niekoľkými tisíckami rokov nebolo známe, nezaradilo sa ani do paleo diéty. Okrem toho zvýšená konzumácia bieleho pečiva vedie k nárastu telesnej hmotnosti.

Čo treba piť pri paleo diéte?

Asi vás to veľmi nepoteší, ale najodporúčanejším nápojom pri paleo diéte je čistá voda. Pochopiteľne, keďže praľudia žiaden iný nápoj okrem vody nepoznali. Paleo diéta však postupne prechádza rôznymi zmenami a vyvíja sa. Odborníci do nej pred časom zahrnuli aj ryžu či maslo, a tak isto sa do nej dostal aj zelený čaj a káva. Oba nápoje sú bohaté na antioxidanty a veľmi zdravé.

Čomu sa treba vyhnúť?

Neprijímajte takmer žiadne mliečne výrobky, strukoviny, obilniny, trans tuky obsiahnuté v margarínoch, umelé sladidlá ani vysoko spracované druhy potravín, označované ako light. Vyhnite sa tiež cukru v akejkoľvek forme.

Zdroj obrázkov: RossHelen, Yulia Furman / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.